Autor: Carmen Holotescu
Răspunzând priorității strategice pe care tehnologia Blockchain o are în Uniunea Europeană, două instituții recunoscute pentru iniţiativele de cercetare şi inovare, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI – http://uefiscdi.gov.ro) și Universitatea Politehnica Timișoara (UPT – http://upt.ro) au lansat proiectul”EBSI4RO: Connecting Romania through Blockchain” (Conectarea României prin Blockchain), în data de 1 aprilie 2021. Proiectul este cofinanțat de Comisia Europeană, prin Innovation and Networks Executive Agency, Department Connecting Europe Facility (CEF) și are o durată de implementare de 2 ani.
Proiectul va crea un ecosistem durabil pentru accelerarea digitalizării și pentru facilitarea cunoașterii și adoptării tehnologiei Blockchain și a infrastructurii europene de servicii Blockchain (European Blockchain Services Infrastructure – EBSI), de către cetățeni, firme, instituții și administrație. EBSI este un proiect care se desfăşoară încadrul Parteneriatului European de Blockchain, fondat în 2018, la care au aderat 29 de ţări, printre care şi România.
Cele două instituții partenere vor instala un nou nod al rețelei EBSI, care va deveni funcțional la finalul acestui an, adăugându-se astfel celor 27 de noduri EBSI existente înprezent în Europa.
De asemenea, vor implementa și pilota un sistem perețeaua EBSI, prin care diplome universitare (integrate cu Registrul Matricol Unic – RMU) și micro-credite vor fi stocate pe Blockchain. România va fi astfel unul din primele state membre care va avea un astfel de sistem, garantând veridicitatea diplomelor de terminare a studiilor, dar și recunoașterea finalizării cursurilor de scurtă durată sau a modulelor derulate în format blended, facilitând astfel interoperabilitatea, mobilitatea, flexibilitatea parcursului educațional și angajarea.
De asemenea, UEFISCDI și UPT vor derula o serie de programe de training și de cursuri online masive deschise (MOOC), pe platforma UNICAMPUS a UPT (http://unicampus.ro), pentru universități, instituții șicompanii, pentru familiarizarea cu tehnologia Blockchain șicu dezvoltarea de aplicații pe Blockchain, pentru serviciile publice și private, utilizând EBSI. Participarea la acesteprograme va fi recunoscută prin certificate pe rețeauaEBSI.
Proiectul EBSI4RO vine astfel să consolideze comunitatea Blockchain din România şi să sprijine implementarea de noi servicii pe Blockchain, în diverse domenii, inclusiv pentru digitalizarea sistemului public și asigurarea unei interacțiuni transparente și eficiente a cetățenilor cu administrația.
Prin cooperarea cu experți, instituții și organizații din țarăși străinătate, care activează în acest domeniu emergent, proiectul EBSI4RO va veni cu propuneri de noi politicipentru adoptarea tehnologiei Blockchain în educație, administrație, economie.
Proiectul EBSI4RO este coordonat de Dr. Cosmin Cioranu (UEFISCDI) și Prof.dr.ing. Radu Vasiu (UPT), având o echipă cu experiență în implementarea de aplicații descentralizate și în derularea de programe de educație pentru Blockchain.
Prof.dr.ing. Adrian Curaj afirmă că „proiectul este o oportunitate pentru a dezvolta capacitatea de înţelegere a tehnologiei Blockchain, pentru certificarea diplomelor universitare şi a certificatelor de formare, iar ulterior pentru utilizare în cadrul infrastructurilor de cercetare găzduite în EERIS (https://eeris.eu)”.
Prof.dr.ing. Radu Vasiu declară că “UniversitateaPolitehnica Timișoara beneficiază de experiență încercetare pe domeniul Blockchain la nivel de studiidoctorale și își dorește să extindă expertiza dobândită, deschizând calea spre alte implementări, care să creascăgradul de digitalizare a serviciilor educaționale și de cercetare din România”.
Pentru a fi la curent cu informații despre stadiul proiectuluiși pentru a participa la evenimentele derulate, se pot urmări conturile social media https://www.facebook.com/ebsi4ro și https://twitter.com/ebsi4ro, precum și site-ul http://ebsi4ro.ro, care va fi operațional în curând.