transparență bugetară

INACO la trei ani de activitate. Fapte mari cu bani puțini

Cele mai frumoase amintiri din Raportul INACO – Inițiativa pentru Competitivitate pentru primii doi ani și jumătate de activitate: februarie 2017 – septembrie 2019

INACO este o comunitate cu 56 de oameni speciali, experți de prestigiu voluntari dedicaţi competitivităţii, implicați într-o organizație neguvernamentală, non-profit și apolitică, cu o activitate extrem de dinamică, constructivă, cu rezultate pozitive. Mulțumim tuturor donatorilor și partenerilor noștri, companii cu suflet și cetățeni inspirați de acțiunile noastre.

Comunitate civică pentru competitivitate

În primul an de activitate, februarie 2017 – februarie 2018, INACO s-a remarcat cu peste 50 de teme publice lansate, dezbătute în 20 de evenimente și acțiuni publice, amplificate în peste 250 de știri și articole în mass media. Un exemplu concret ţine de propunerea INACO de a crea GRUPUL DE LUCRU PENTRU ECONOMIA VIITORULUI (GLEV). Lista lor integrală, cu dovezile aferente sunt aici, liber accesibile pe Internet.

În aprilie 2017, INACO a lansat programul ICOTI – Inițiativa pentru Competitivitatea Tinerilor, cu primul proiect: “Primii pași în antreprenoriat”, urmat de POVEȘTI ROMÂNEȘTI DE SUCCES DINTR-UN PROGRAM NAȚIONAL DE SUCCES: SRLD – 6 mărturii autentice. În ”Academia de Mentorat și Internship” am avut șansa unei beneficiare directe din Franța, Andreea Bucur, care ne-a luminat biroul cu energia sa pozitivă. O puteți cunoaște aici.

INACO a lansat în anul 2018 campania publică de conștientizare: “Școala egală. Școala legală”, necesară și provocatoare prin care ne propunem să readucem integritatea în școală, să îndreptăm derapajele grave, cu ajutorul părinților, cadrelor didactice, elevilor, a inspectoratelor școlare și autorităților publice locale: aici și aici si aici.

INACO a devenit în anul 2019 partener finanțator al Olimpiadei Naționale de Informatică pentru Gimnaziu, organizată în București, în perioada 22 – 27 aprilie 2019: https://inaco.ro/inaco-sustine-olimpiada-nationala-de-informatica/

INACO a lansat mai multe kituri informative utile, printre care amintim broșura “Linii de finanțare pentru susținerea tinerilor cu abilități culturale, artistice sau creative“, “Ghidul de finanțare pentru internaționalizarea companiilor românești și absorbția banilor europeni“ – actualizat periodic sau ”Ghidul informațional dedicat oportunităților de finanțare și facilităților fiscale deschise debutanților în afaceri și IMM-urilor”. Detalii aici.

În primii doi ani și jumătate de activitate, am derulat pe bază contractuală, dar şi voluntar, training-urile INACO: “Competitivi într-o lume competitivă”, cu module adaptate pentru administrații, companii, oameni de afaceri şi tineri. Detalii aici. Recent, am inclus un nou modul ”Rolul fericirii în performanțele echipelor de vânzări”, testat ca proiect pilot și reușit. Îl recomandăm.

Proiectul POCA 1.1. cu finanțare europeană. INACO a obținut finanțare europeană pentru proiectul “Politici publice alternative pentru dezvoltare locală competitivă” pe axa POCA 1.1 dedicată ONG-urilor, contract nr 166 din 3.07.2018 Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 14 luni, se încheie în 3 septembrie 2019 și beneficiază de finanțare nerambursabilă de 887.633,37 lei. Detalii aici.

Educație digitală pentru competitivitate

În septembrie 2018, INACO a elaborat GHIDUL MESERIILOR VIITORULUI”, un proiect de succes, finanțat public-privat, extraordinar de bine primit de elevi, părinți și cadre didactice în cadrul celor 14 TRAININGURI NON-FORMALE CU ELEVII DIN LICEELE SECTORULUI 3, finanțat de Primăria Sectorului 3 și 5 companii private, preluat în outdoor-ul electronic bucureștean și de mass-media în peste 80 de articole și apariții publice radio-tv. Detalii aici.

La sfârșitul anului 2018 am publicat sondajul ”La ce meserii visează tinerii?”.

Au urmat zeci de sesiuni non-formale de instruire cu elevii de la clasele a II-a, până la studenți masteranzi, în toată țara, într-un sfert din județe țării, în regim voluntar, și ne-am mobilizat să răspundem ”of-ului” tinerilor care își doresc să practice noile tehnologii digitale încă din școală.

În primii doi ani de activitate, INACO a donat patru imprimante 3D tinerilor de la:

  • 2017: Liceul Tehnologic Ioniţă G. Andron din Negreşti Oaş, judeţul Satu Mare;
  • 2018: Şcoala Tehnologică de la Fântânele, judeţul Iaşi;
  • 2018: Colegiul Național Alexandru Odobescu din Pitești;
  • 2018: Liceul teoretic Dante Alighieri din București,

toate precedate de dezbateri cu tinerii liceeni și dascălii lor despre meseriile viitorului. Exemplu: aici sau aici.

Am înțeles că nu este suficient și INACO a creat primele două laboratoare educaționale digitale inteligente Smart Lab 4.0 din România:

  • Primul Smart Lab 4.0 din școlile generale ale României, la Școala nr. 45 Titu Maiorescu, Sectorul 1, București, în luna mai 2019, finanțat prin crowd-funding privat: https://inaco.ro/inaco-a-creat-primul-laborator-inteligent-smart-lab-4-0-din-scolile-romanesti/
  • Primul Smart Lab 4.0 din liceele românești, la Liceul Al. I. Cuza, Sectorul 3, București, finanțat de Primăria sectorului 3, proiect prin care am asigurat 6 imprimante 3D, 2 roboți educaționali multifuncționali, 2 scannere 3D, o tablă inteligentă, 24 de laptopuri și două calculatoare de birou, software educațional digital, 10 ochelari de realitate virtuală, materiale consumabile, mentenanță, inclusiv trainingul profesorilor care vor folosi echipamentele de ultimă generație, în-soțite de aplicații curriculare. Valoarea contractului s-a ridicat la 209500,54 lei, fără TVA. Proiectul a fost lansat oficial în 18 iulie, în prezența edililor locali și reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București și Sector 3. Proiectul a fost foarte bine promovat în spațiul mediatic.

Proiectele pilot Smart Lab 4.0 îşi propun modernizarea şi digitalizarea modului de predare în instituţiile de învăţământ din ţară, dar şi stimularea creativităţii elevilor. Astfel, şcoala va deveni mai atractivă pentru elevi, iar ei vor fi mai fericiţi, mai bine pregătiţi pentru afacerile viitorului, piaţa muncii şi pentru meseriile viitorului. Detalii aici.

INACO a semnat cu Asociația Măgurele Science Park un nou contract în luna mai 2019 pentru consiliere și elaborarea planului de management al unui noi Smart Lab 4.0, extra-școlar, numit Centru Educațional Multifuncțional Smart Lab 4.0 Măgurele, în cuantum de 60.000 lei. Proiectul este în curs de derulare în prezent.

Cercetare pentru competitivitate

INACO a încheiat un proiect de cercetare amplu contractat de Banca Mondială: ”Calitatea cererii pe piața muncii în regiunea de Nord-Vest a României”, contract nr. 7191359 al World Bank Group, în valoare de 150.000 lei, care a implicat echipe mixte de economiști și sociologi, focus-grupuri organizate cu angajatori în cele 6 județe din regiunea de NV a țării, analize econometrice și recomandări de politici publice.

INACO a elaborat în parteneriat cu Facultatea de Relații Economice Internaționale a ASE proiectul de cercetare: ”Competitivitatea economiei României”, coordonatori: Andreea Paul și Valentin Cojanu, alături de co-autorii: Alina Alexoaei – asistent universitar REI; Adriana Davidescu – cercetător Academia Română și membră INACO;; Raluca Robu – asistent universitar REI; Anca Tamaș – membră INACO, publicat în luna martie 2019 și dezbătut public la ASE. Detalii și raportul integral aici.

Parteneriatul INACO cu REI și Institute for Strategy and Competitiveness al Harvard Business School a fost semnat în sep. 2017 pentru accesul la rețeaua internațională coordonată de Institute for Strategy and Competitiveness al Universității Harvard.

Președintele INACO a fost invitat keynote speaker la Forumul Regional al Țărilor din Balcani care a avut loc în Grecia: Thessaloniki Regional Forum, 15-17 februarie, unde a susținut prezentarea Romanian competitiveness perspective in the Balkan countries”.

Președintele INACO a fost invitat la Financial Times Business Regulation Forum, în Berlin, 30 noiembrie 2018.

Dialoguri instituționale europene

INACO a dezvoltat DIALOGURI INSTITUȚIONALE cu instituțiile europene în cadrul a două vizite oficiale cu delegații INACO – ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European -, cu ministerele, primăriile, instituţiile internaţionale şi europene, cu Blocul Naţional Sindical, cu Patronatele PIAROM, CCIR, AOAR. INACO a co-prezidat Grupul de lucru dedicat COMPETITIVITĂȚII în cadrul Forumului de Consultare Publică pentru definirea priorităților Președinției României a Consiliului UE.

Evenimente INACO

Nu am epuizat exemplele, doar am selectat câteva.

Premii

Președintele INACO a fost premiat cu Globul de Cristal Beau Monde 2017 pentru“Eleganță în promovarea valorilor și antreprenoriatului”, iar în mai 2019 a obținut premiul ”Femeia ELITE” la Gala Women On Top Extreme. Detalii aici.

Transparență bugetară

În anul 2017, veniturile INACO s-au ridicat la 200 mii lei, iar cheltuielile la 114 mii lei, întrucât o bună parte a donațiilor au intrat în contul INACO în luna decembrie 2017.

În anul 2018, veniturile INACO aproape s-au dublat, până la 391 mii de lei, iar cheltuielile au crescut la 491 mii lei, parțial și datorită proiectului POCA cu finanțare europeană ale cărei deconturi se regăsesc în mare măsură în anul 2019.

Grafic actualizat permanent aici.

Contact:

E-mail: office@inaco.ro

Tel: 0722637140