Viitorul este digital! O spun specialiştii din toată lumea care analizează evoluţia impactului inovaţiilor asupra pieţei muncii. Sistemul de învăţământ din România este slab pregătit pentru schimbările ce vor urma, în viitorii ani, în acest domeniu. Educaţia din ţara noastră este încă, în mare parte, bazată pe latura teoretică.
Asociaţia Măgurele Science Park, Consiliul Judeţean Ilfov şi Asociaţia INACO – Iniţiativa pentru dezvoltare au creat SmartLab Măgurele – primul laborator digital inteligent la care vor avea acces gratuit toţi elevii şcolilor şi liceelor din judeţul Ilfov. Laboratorul este dotat cu tehnologie de ultimă generaţie: 9 laptopuri şi 3 desktopuri cu softuri de design grafic incluse, o tablă interactivă, 15 perechi de ochelari VR, 2 roboţi educaţionali multifuncţionali, 2 scannere 3D, 5 imprimante 3D monocrome şi una multicoloră.
”Tinerii care au șansa să crească cu această tehnologie vor deveni o resursă umană foarte valoaroasă pentru țara noastră. Mă bucur că acest lucru se întâmplă la Măgurele și cred că Măgurele Science Park nu este doar un mod de a aduce bani către bugetul țării, ci este un mod de a forma oameni care vor duce România mai departe,” a spus Narcis Constantin, primarul orașului Măgurele.
SmartLab Măgurele funcţionează ca un centru educaţional de tip after-school şi va fi deschis de luni până vineri, între orele 9:00 şi 18:00. Copiii şi adolescenţii vor putea merge, în grupuri de câte 8-10 persoane, însoţiţi de un profesor sau părinte. În timpul petrecut în laborator, ei vor fi ghidaţi de către un membru al echipei MSP, care îi va ajuta să folosească echipamentele şi îi va învăța cum să abordeze subiecte din programa şcolară, cu ajutorul tehnologiei digitale inteligente.
“Ne-am propus să facem din Ilfov județul cu tehnologia cea mai avansată. Acest laborator este primul pas, următorul este către cultura antreprenorială, ajungem la incubatoarele de afaceri, proiect lansat de curând, și mergem mai departe, către parcul științific, unde va fi creată platforma necesară pentru întâlnirea mediului de afaceri cu administrația publică, cu mediul de cercetare și cu tinerii antreprenori. Sper ca, într-un viitor foarte scurt, cât mai mulți copii din Ilfov să pășească în acest laborator. Pe această cale, lansăm provocarea către Ministerul Educației și primăriile de sector și locale să înființăm un astfel de laborator în fiecare școală din țară, ” a spus Marian Petrache, Președintele Consiliului Județean Ilfov.
Laboratorul digital inteligent este situat în spaţiul MSP, din incinta Institutului de Fizică Atomică (IFA) din Măgurele şi face parte din proiectul “Muzeul Viitorului”. Elevii vor avea acces în SmartLab doar pe bază de programare, la adresa de e-mail smartlab@magurelesciencepark.ro.
“Iată-ne și la al 3-lea Smart Lab 4.0. Visăm să ajungem ȋn toate cele 6.200 de instituții școlare din România. Pentru că toți copiii au dreptul la acces gratuit la educatie digitală inteligentă, încă din clasa I. Învățarea nu mai poate rămâne liniară ȋntr-o lume care se dezvoltă cu o viteză uluitoare. Învățarea însăși trebuie să devină exponențială, creativă și transdisciplinară. Iar proiectul SmartLab contribuie ȋntr-un mod decisiv la acest proces,” a mărturisit Andreea Paul, Președinte INACO – Inițativa pentru Dezvoltare.
Investiția s-a ridicat la 100.000 de euro, iar finanțarea proiectului a fost asigurată din fondurile Consiliului Județean Ilfov.
Inteligență artificială, educație și supraviețuire – ANAYRAM
februarie 18, 2020 @ 8:15 pm
[…] educația necesară pentru meseriile viitorului și șansa de a învăța fiecare dintre ei în Smart Labs 4.0 (laboratoare inteligente) în fiecare școală din […]