Autor: Alexandra Cernian și Andreea Paul
România urcă 7 locuri în raportul global recent publicat „IMD World Digital Competitiveness Ranking”, fiind pe locul 47 din 63 de țări analizate, față de poziția 54 pe care a ocupat-o în 2017, anunță think-tank-ul INACO – Inițiativa pentru Competitivitate.
Punctele tari ale României țin de competențele digitale (locul 15), numărul de absolvenți în științe (locul 14) și viteza Internetului (locul 12). Suntem însă codași la capitolele managementul orașelor (locul 59), finanțarea pentru dezvoltare tehnologică (locul 57) și parteneriatele public-private (locul 62).
Studiul este realizat anual de Centrul IMD pentru Competitivitate Globală, care în ultimii treizeci de ani a fost pionier în cercetarea modului în care țările și companiile concurează pentru a pune bazele creării unor valori durabile pentru creșterea calității vieții. Raportul publicat săptămâna aceasta prezintă clasamentul general al anului 2018 pentru cele 63 de economii acoperite de studiu și se calculează pe baza a 50 de criterii ce țin de 3 direcții principale: tehnologie, cunoștințe și pregătirea pentru viitor/”future readiness”. În acest an, majoritatea țărilor din studiu (29) au înregistrat o îmbunătățire a nivelului competitivității digitale. 26 de țări marchează o scădere, în timp ce opt economii rămân pe același loc în clasament.
Obiectivul clasamentului competitivității digitale este de a evalua măsura în care o țară folosește tehnologiile digitale care conduc la transformarea practicilor guvernamentale, ale modelelor de afaceri și societale în general. La toate cele trei axe mari, ne așezăm în a doua jumătate a clasamentului, pe locul 44 la capitolul tehnologie, 45 la cunoaștere și aproape de coada clasamentului mondial, pe locul 57 la „pregătirea pentru viitor”/“future readiness”. România cade în clasamentul global la subindicii dedicați concentrării științifice și capitalului dedicat digitalizării. Nu întâmplător am propus încă de anul trecut crearea Grupului de Lucru pentru Economia Viitorului pentru a conștientiza și pregăti națiunea pentru revoluția 4.0, propunere rămasă fără niciun răspuns din partea autorităților centrale. În schimb, europenii și orașele ne-au răspuns pozitiv.
Sursa: România – Fișa de țară, IMD World Digital Competitiveness Ranking, pg. 134, https://www.imd.org/globalassets/wcc/docs/imd_world_digital_competitiveness_ranking_2018.pdf
SUA conduc clasamentul IMD al competitivității digitale în anul 2018, urmate de Singapore, Suedia, Danemarca și Elveția. În creștere de pe locul 3, SUA depășesc Singapore și Suedia în topul clasamentului, în timp ce Singapore coboară de pe locul 1 pe 2 și Suedia de pe locul 2 pe 3. Norvegia cunoaște cea mai mare creștere în topul competitivității digitale, urcând de pe locul 10 pe 6, în timp ce Finlanda coboară de pe poziția 4 pe 7 anul acesta.
Comitetul European al Regiunilor și Asociația Municipiilor din România colaborează cu INACO pentru moderarea evenimentului “Creșterea competitivității IMM-urilor prin digitalizare – provocările pentru autoritățile regionale și locale”, care va avea loc vineri, 22 iunie, la RIN Grand Hotel din București, începând de la ora 9. „În cadrul evenimentului va fi analizată structura pieței digitale unice europene, piața comerțului electronic și oportunitățile pe care le au întreprinderile mici și mijlocii din România și UE, inclusiv structura pan-europeană a hub-urilor de digitalizare și inovare, respectiv rolul orașelor și regiunilor de dezvoltare în acest context.