Autori: Andreea Paul și Sonia Catrina
67 de țări au înregistrat scăderi accentuate ale drepturilor politice și libertăților civile în 2016, comparativ cu 36 care au înregistrat un trend pozitiv, potrivit Raportului Freedom in the World 2017. Mai mult, Raportul indică anul 2016 drept al 11-lea an consecutiv de declin al libertății globale.
„În 2016, forțele politice populiste și naționaliste au făcut câștiguri uimitoare în statele democratice, în timp ce puterile autoritare s-au angajat în agresiuni violente, iar atrocități grave au rămas fără răspuns în zonele de război de pe două continente”, afirmă Arch Puddington și Tyler Roylance, co-autoarele studiului „Freedom in the World 2017. Populists and Autocrats: The Dual Threat to Global Democracy”. (Sursa: https://freedomhouse.org/sites/default/files/FH_FIW_2017_Report_Final.pdf)
Cazuri concrete de scădere a democrației sau de încălcare a libertăților, a drepturilor omului și statului de drept în lume, din:
– Statele Unite, marcate de victoria prezidențială a lui Donald Trump, lider politic cu opinii neconvenționale asupra politicii externe și a altor chestiuni, care a ridicat întrebări cu privire la rolul viitor al țării în lume,
– Marea Britanie, ca urmare a votului de a părăsi Uniunea Europeană,
–Italia unde, după un referendum eșuat asupra reformei constituționale, s-a ajuns la prăbușirea guvernului italian,
– Polonia, din cauza mișcărilor antidemocratice ale noului guvern,
– Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru și Macedonia, caracterizate prin naționalism exacerbat, corupție, disfuncție guvernamentală,
– Rusia care a intervenit în procesele politice ale Statelor Unite și ale altor democrații, și-a sporit sprijinul militar pentru dictatura Assad în Siria și și-a consolidat ocupația ilegală a teritoriului ucrainean,
– China care a ignorat legea internațională cu privire la extinderea pretențiilor sale de suveranitate asupra Mării Chinei de Sud și a intensificat reprimarea disidenței în interiorul granițelor sale,
– Sudanul de Sud, Etiopia, Thailanda și Filipine, unde liderii la putere s-au angajat în încălcări ale drepturilor omului,
atrag atenția că:
– democrațiile majore s-au confruntat cu anxietate și indecizie după o serie de evenimente destabilizatoare,
– fisurile la nivelul libertății globale și a valorilor fundamentale ale democrației au afectat sustenabilitatea democrației UE pe termen lung, Europa fiind amenințată de xenofobie, intoleranță religioasă și, în unele cazuri, sterilizarea instituțiilor democratice în scopuri partizane. Mai mult, de la votul BREXIT, Europa nu mai poate fi considerată un bastion al stabilității democratice.
Gradul de libertate la nivel mondial este analizat în Raportul „Freedom in the World 2017” pentru 195 de țări și 14 teritorii. Fiecarei țări și fiecărui teritoriu îi sunt alocate între 0 și 4 puncte pe o serie de 25 de indicatori, pentru un scor agregat de până la 100 de puncte.
Din totalul de 195 de țări analizate, 45% sunt libere, 30% parțial libere, iar 25% deloc libere. Cel mai mare declin al drepturilor politice și libertățiler civile, au înregistrat: Turcia (-15), Sudanul de Sud (-10), Libia (-7), Nicaragua (-7), Congo (-6), Tajikistan (-5), Venezuela (-5), Polonia (-4), Zambia (-4), Etiopia (-3), Ungaria (-3), Lesotho (-3), Mozambic (-3), Nigeria (-3), Yemen (-3), în timp ce cea mai mare îmbunătățire se înregistrează în: Somalia (+3), Republica Central Africană (+3), Belarusia (+3), Argentina (+3), Myanmar (+4), Burkina Faso (+4), Papua Noua Guinee (+5).
În ultimii zece ani, au fost observate scăderi dramatice ale libertății în fiecare regiune a lumii. Cele mai accentuate au fost în Republica Central Africană (-30), Turcia (-28), Gambia (-28), Mali (-27), Burundi (-26), Bahrain (-25), Mauritania (-22), Etiopia (-21), Yemen (-20), Venezuela (-17), Tajikistan (-17), Nicaragua (-17), Azerbaijan (-17), Ungaria (-16), Honduras (-15), Ucraina și Rusia (-12), Nauru (-12), Ecuador (-12), Republica Dominicană (-12), Niger (-11), Guinea-Bissau (-11), Uganda (-10), Siria (-10), Rwanda (-10), Kuwait (-10), Eritrea (-10), Afghanistan (-10).
- Numărul țărilor desemnate ca fiind libere se ridică la 87 (printre care se numără şi România, vezi tabelul de mai jos), reprezentând 45% din cele 195 de state ale lumii și aproximativ 2,9 miliarde de persoane sau 39% din populația globală. Numărul țărilor libere a crescut cu unul față de raportul din anul precedent.
- Numărul țărilor care se califică drept parțial libere este de 59, respectiv 30% din toate țările evaluate și aproape 1,9 miliarde de persoane sau 25% din totalul lumii. Numărul țărilor parțial libere a rămas același.
- Un total de 49 de țări au fost considerate ca nefiind libere, reprezentând 25% din totalul politicilor mondiale. Numărul de persoane care trăiesc în astfel de condiții este de peste 2,6 miliarde de persoane în 2016 sau 36% din populația globală, cu observația că mai mult de jumătate din acest număr locuiește într-o singură țară: China. Numărul țărilor care nu sunt libere a scăzut cu 1 față de 2015.
- Iordania și Myanmar au trecut de la categoria țări care nu sunt libere la parțial libere, iar Insulele Solomon au trecut de la parțial libere la libere. Venezuela a căzut de la parțial liberă la țară care nu este liberă.
- Numărul democrațiilor electorale a fost de 123, cu două mai puțin decât în 2015. Burkina Faso a obținut statutul de democrație electorală, în timp ce trei țări – Niger, Turcia și Zambia – și-au pierdut denumirea de democrații electorale.
Sursa: Freedom House, FREEDOM IN THE WORLD 2017. Populists and Autocrats: The Dual Threat to Global Democracy, https://freedomhouse.org/sites/default/files/FH_FIW_2017_Report_Final.pdf
Tabel 1: România
Grad de libertate | Drepturi politice | Libertăți civile | Evaluarea libertății | Scor total |
Liberă | 2 | 2 | 2.0 | 84 |
* Scor total: 0 = cel mai puțin liberă, 100 = cel mai liberă
https://freedomhouse.org/report/fiw-2017-table-country-scores
Raport de activitate: 70 de proiecte. 35 de membri. Peste 250 de articole în mass-media în anul 2017 – INACO
ianuarie 23, 2018 @ 12:25 pm
[…] Fisuri ale democraţiei la nivel global în 2016 […]
Erodarea democrației în epoca contemporană -eseu argumentativ – maierdenisandrada
ianuarie 23, 2018 @ 2:52 pm
[…] Republica Central Africană, Belarus, Argentina, Myanmar, Burkina Faso, Papua Noua Guinee.”[1] „În 2016, forțele politice populiste și naționaliste au făcut câștiguri uimitoare în […]