Andreea Paul (INACO) |
În “Ghidul Meseriilor Viitorului”, aflat la a doua sa ediție anul acesta, think-tank-ul INACO descrie “profesionistul în jocuri electronice” ca o nouă meserie îmbrățișată de unii tineri, dar care sperie părinții și profesorii. Detalii aici: https://inaco.ro/wp-content/uploads/2019/09/Ghidul-meseriilor-viitorului_Editia-a-IIa_INACO_30-Sep-2019.pdf. Ca în orice sport, mulți încearcă, puțini reușesc. Cu toții însă înțelegem că eSportul este pe val în acest moment, ajungându-se de la competiții locale (LAN) și turnee internaționale, până la adevărate și provocatoare competiții mondiale.
În ultimele clasamente globale, americanii, chinezii și coreenii sunt cei mai competitivi și câștigă cele mai mari premii din lume. Suedezii și danezii sunt jucătorii europeni de top, pe locurile 4 și 5 în lume.
România, cu 328 de jucători profesioniști înregistrați, este pe locul 31 în lume, cu câștiguri care depășesc 3,3 milioane de dolari. Bulgaria, cu un număr ceva mai mic de jucători, este pe locul 20 în lume și a înregistrat câștiguri de peste două ori mai mari decât România. Polonia este pe locul 15 în lume, cu aproape de 5 ori mai mulți jucători profesioniști decât România și cu premii de aproape 4 ori mai mari decât noi. Detalii aici: https://www.esportsearnings.com/countries
România are un singur reprezentant în TOP 100 mondial. Aliwi Omar (24 de ani), este jucător de Dota 2, clasat pe locul 23 în lume și locul 1 pe țară. A reușit să câștige pe parcursul carierei sale de jucător profesionist 2,1 milioane de dolari din competiții naționale și internaționale, cu participări la 48 de turnee, conform clasamentului mondial: https://www.esportsearnings.com/players/highest-overall
Pe al doilea loc în România este Pittner Armand (după Aliwi), tot un jucător de Dota 2, clasat pe locul 343 în lume. De-a lungul carierei sale a reușit să câștige premii în valoare de 327 de mii de dolari, participând la 57 de turnee.
Al treilea loc în România este ocupat de Dima Radu, jucător de Hearthstone, clasat pe locul 762 în lume. Totalul premiilor sale câștigate se ridică la 156 de mii de dolari în 60 de competiții.
La fete, nu avem nicio româncă în TOP 100 mondial. Mădălina Gherman este pe locul 143 în lume în topul mondial al gamerilor de gen feminin, jucătoare profesionistă de Counter-Strike, cu câștiguri de peste 4000 de dolari. Detalii aici: https://www.esportsearnings.com/players/female-players-x100 Mădălina este pe locul 36 în clasamentul general al României.