Autor: Ioana Enache (INACO)
În acest context al dezvoltării tehnologice galopante, Inteligența Artificială joacă un rol din ce în ce mai important în viața și economia noastră.
Statisticile arată că piața globală a software-ului de Inteligență Artificială va înregistra o creștere semnificativă în următorii ani, veniturile crescând de la 10 miliarde de dolari în 2018 la 126 miliarde de dolari până în 2025.
Companii precum Microsoft, IBM, Google și Samsung prezintă anual mii de brevete de invenție în IA.
Cu toate acestea Inteligența Artificială, nu a avut soluția potrivită pentru a ne salva de pandemia de Covid-19.
Atunci când viețile noastre încă nu erau afectate de ceea ce numim astăzi „Covid-19”, o companie de Inteligență Artificială numită BlueDot, avea în dezvoltare o aplicație de învățare automată prin care putea monitoriza focarele de boli infecțioase din întreaga lume. Acesta dă posibilitatea de a alerta oamenii, guvernele, spitalele și întreprinderile despre rapiditatea cu care un virus necunoscut, la momentul respectiv, produce un număr tot mai mare de cazuri de pneumonie în China. Au fost necesare doar câteva zile până când Organizația Mondială a Sănătății a făcut public faptul că ne confruntăm cu nou virus, SARS-COV-2.

Totuși trebuie să ne oprim o clipă și să ne gândim în ce măsură ne-a ajutat IA să combatem pandemia de Covid-19. Nu este ușor de răspuns la această întrebare. De la început Inteligența Artificială a fost prezentată atât în ziare cât și în documentele oficiale ca fiind una dintre bărcile noastre de salvare. Realitatea este că Inteligența Artificială nu ne-a putut salva de Coronavirus, dar ne ajută să trecem mai ușor peste această perioadă prin capacitățile sale de predicție, diagnostic și tratament.
În ceea ce privește predicția, companii precum BlueDotși Metabiota utilizează o serie de algoritmi de procesare a limbajului natural (NLP) pentru a urmări știrile și rapoartele oficiale de sănătate din diverse țări, în special informațiile despre evoluția Coronavirus sau alte boli precum HIV sau tuberculoză. Acestea pot urmări călătoriile aeriene, făcând predicții cu privire la riscul de infectare al persoanelor care intră în contact cu purtătorii virusului.

Munca acestor companii este cu siguranță una extraordinară și reprezintă o dovadă clară a faptului că dezvoltarea programelor de machine learning a evoluat enorm în ultimii ani. Totuși, pe măsură de pandemia a progresat, aceste sisteme nu au mai făcut față, datele obținute din știri și rapoartele oficiale nu au putut oferi suficiente informații. Este important de menționat că deseori se întâmplă ca informațiile din presă și cele oficiale să fie total diferite. O soluție în această situație ar fi acordul oamenilor cu privire la transparența datele personale de sănătate.
Darren Schulte, CEO al Apixio a dezvoltat cu ajutorul IA un program prin care poate extrage informații din dosarele pacienților. Acesta este părere că înregistrările medicale din SUA ar trebui să fie deschise pentru analiza datelor. Lucru care ar susține IA în identificarea persoanelor care prezintă cel mai mare risc de infectare cu Covid-19 din cauza anumitor condiții de sănătate. Astfel, respectivele persoane ar putea fi mai atent supravegheate. Singurul impediment major este împărțirea înregistrărilor în mai mult baze de date și gestionate de către mai multe servicii de sănătate, ceea ce le face greu de analizat.
Multe țări au introdus de-a lungul timpului reglementări cu privire la confidențialitatea pentru datele medicale. O parte dintre acestea folosesc noi tehnici de prelucrare a datelor, cum ar fi confidențialitatea diferențială.
În ceea ce privește diagnosticul precoce, predicțiile cu privire la IA arată că aceasta va putea ajuta la identificarea persoanelor infectate peste aproximativ 10 ani. În prezent, mașinile de machine-learning sunt folosite pentru examinarea imaginilor medicale, pentru a identifica semnele timpurii ale bolilor, precum cele cardiovasculare sau anumite tipuri de cancer.
Datele sunt, de asemenea, esențiale și în cazul în care IA este folosită la dezvoltarea unui tratament. SRI International este implicat în dezvoltarea unui instrument de IA pentru a identifica candidații potriviți pentru testarea medicamentelor contra Covid-19. Acestea vor genera date pe care oamenii de știința le pot evalua.
În această pandemie, Inteligența Artificială nu ne-a ajutat să o combatem în totalitate, dar credem că în următoarea pandemie situația va arăta mai bine și cu rezultate rapide, respectând și drepturile omului la intimitate și protecția datelor personale.