Autor: Andreea PAUL Dezbatere INACO – Sunteți pregătiți pentru viitor? |
Cel mai populat oraș al Emiratelor Arabe Unite, Dubai, s-a angajat să ridice 25% din clădirile sale prin tipărire 3D până în anul 2030. Se lucrează intens la acest obiectiv, iar proiectul de dezvoltare al companiei americane Apis Cor, care a reușit să doboare recordul mondial al celei mai voluminoase clădiri tipărite 3D, este o demonstrație remarcabilă a nivelului de dezvoltare a tehnologiilor 3D în construcții.
În timp ce China găzduiește încă din anul 2015 cea mai înaltă structură de construcții din lume, ridicată cu imprimate 3D, noua clădire din Dubai înregistrează acum recordul celei mai mari clădiri tipărite 3D ca volum.
Pe măsură ce descoperirile științei materialelor se întâlnesc cu noi moduri de construcție, vom asista la diminuarea constrângerilor structurale și a timpului de construcție, ca să nu mai vorbim de mult mai multe practici ecologice în domeniul imobiliar.
Ce face România în acest sens? Construcțiile au fost incluse în Strategia Națională de Competitivitate 2015-2020 ca motor economic strategic, dar nu s-a făcut vreun pas remarcabil structural înspre noile tehnologii. INACO a propus crearea Grupului de Lucru pentru Economia Viitorului la nivelul instituțiilor publice și a reușit crearea a patru laboratoare educaționale digitale inteligente, utilate cu imprimante și scannere 3D – primele 4 SMAT LABuri din România – unde cadrele didactice și elevii pot practica noile tehnologii și își pot dezvolta noile competențe.
Schimbăm societatea prin tehnologie. Explicăm de ce fiecare dintre noi avem nevoie de tehnologie în viața de zi cu zi, indiferent de domeniul în care activăm, rolul și avantajele unice ale alfabetizării tehnologice și digitale.