REKARO
- Stire
- CN 2024
- Tehnologie de top
- Antrenament mental
- Educație la distanță
- Investiții importante
- Raport Rekaro
Tinerele speranțe ale kaiacului românesc se întrec într-un regal sportiv pe pista olimpică de la Bascov, Argeș
În perioada 25-28 iulie, la Baza Nautică a Complexului Sportiv Național Bascov-Budeasa va avea loc Campionatul Național de Viteză la Juniori II & Cadeți, organizat de Federația Română de Kaiac-Canoe (FRKC).
În așteptarea Jocurilor Olimpice, 280 de sportivi juniori kaiaciști din 31 de cluburi participante vor participa la un regal al bărcilor de kaiac și canoe.
„Competiția se va desfășura pe pista olimpică din cadrul Complexului Spotiv Național Bascov, județul Argeș. Concursul are ca scop principal depistarea viitorilor copii cu calități deosebite pentru a practica acest sport. Acesta este criteriul de selecție pentru a forma loturile naționale care sa ne reprezinte la competițiile internaționale viitoare.”, declară Ioan Bîrlădeanu, președintele Federației Române de Kaiac-Canoe (FRKC).
În fiecare zi a competiției, iubitorii de sport pot asista la spectacolul sportiv între orele 9.00-12.00 și 15.00-18.00. Intrarea este gratuită.
În perioada următoare, Complexului Spotiv Național Bascov va găzdui Concursul Național „Criteriul Speranțelor Olimpice” (29-30 iulie) și Campionatul Național de Viteză la Juniori I (30 iulie – 1 august)
Federația Română de Kaiac-Canoe (FRKC) este organismul de conducere al activității de kaiac-canoe din România. Înființată în anul 1936, este membră a Comitetului Olimpic Român (COSR), a Federației Internaționale de Canoe (ICF) și a Asociației Europende de Canoe (ECA). În 1952, românii au participat prima dată la Jocurile Olimpice, iar din 1968 până în 1984 au urcat pe prima treaptă a podiumului la fiecare dintre cele cinci ediții ale JO. Singura dată când sportivii români au lipsit de la întrecerile olimpice de kaiac-canoe a fost în 2016.
(www.kaiac.ro)
Complexul Sportiv Național Bascov-Budeasa a fost înființat în anul 1991 și se află situat la 12 km de Pitești, de o parte și de alta a Lacului Bascov, pe teritoriul a două comune. În comuna Budeasa e situat sediul Complexului, cu hotel, cantină, săli de sport, sediu administrativ, terenuri de sport, iar în comuna Bascov se află baza nautică (pistă de kaiac-canoe, tribună cu 1000 locuri, turn control, căsuțe, hangare pentru ambarcațiuni. Complexul e administrat de Ioan Zorilă.
Peste 230 de sportivi juniori au concurat la CN de Viteză și Fond în primăvara anului 2024
31 de cluburi și 231 de sportivi au participant la Campionatul Național de Kaiac-Canoe de Primăvară Juniori II și Cadeți care a avut loc la Bascov/Budeasa, în perioada 26-29 Aprilie 2024.
Ansamblul de Dansuri Populare ‘’Doina Bascovului‘’ ne-a încântat cu energia și talentul lor, cu tradițiile locale, la miezul zilei de 27 Aprilie.
Printre sportivii remarcați de către FRKC se numără:
Kaiac fete:
– Istratescu Bianca/ Juniori II – CSS Turnu Magurele
– Costin Matilda/Cadeti 13-14 ani – CSS 1 Timisoara
– Paul Sandra/ Cadeti 13-14 ani – CSS 6 Bucuresti
– Surche Maya/ Cadeti 13-14 ani – CSS 6 Bucuresti
Canoe fete:
– Cristescu Agatha/Cadeti 13-14 ani – CSM Bucuresti
Kaiac băieți:
– Popa Alexander/ Juniori II – CSN Locomotiva Bucuresti
– Busu David/ Juniori II – CSS 6 Bucuresti
– Rogoveanu Rafael/ Cadeti 13/14 ani – CSS 1 Timisoara
Canoe băieți:
– Gherlan Eduart/ Juniori II – CS LT C-tin Brancoveanu Dabuleni
– Serafinceanu George/Juniori II – CSM Dunarea Galati
– Staicut Daniel/Juniori II – CS LT C-tin Brancoveanu Dabuleni
Echipa de “Kaiac CSS6 Bucuresti” a obținut cele mai multe medalii din țară, în număr de 22, la Campionatul National de Kaiac-Canoe de Primăvară, care a avut loc în perioada 25-29 Aprilie 2024 la Bascov, județul Argeș, medaliile fiind distribuite astfel:
– 11 aur 🥇
– 6 argint 🥈
– 5 bronz 🥉
20 de sportivi antrenați de prof emerit Ilie Crinu cu 20 de medalii și 1 sportiv antrenat de Bogdan Buciu cu 2 medalii au concurat in competiții de simplu K1 și dublu K2 la probe de 200m, 500m, 1000m, 2000m si 3000m la categoriile U12, Cadeți 13-14 ani și Juniori II 15-16 ani.
Suporterii au fost, ca de obicei, la înălțime, dar mai ales sportivii au strălucit și excelat din toate punctele de vedere.
INACO susține în cadrul programului REKARO acest bazin de tineri talentați antrenați de prof emerit Ilie Crinu. Mulțumim Fundației SuperBet, Perlei Harghitei, ENEVO și Payten pentru donațiile și sponsorizările care susțin kaiacul românesc și care fac posibile aceste rezultate remarcabile alături de antrenori și sportivi talentați, suporteri dedicați.
Comunicat de Presă
01 august 2023
Tehnologie de top în ajutorul sportivilor kaiaciști prezenți la Campionatul Național de Kaiac-Canoe de la Bascov
Noi tehnologii precum inteligența artificială, aplicațiile smart, serviciile cloud, analiza big data, dispozitivele portabile, IoT (internet of things) au pătruns tot mai mult în viața sportivilor și a organizațiilor sportive profesionale. Soluțiile „Sports Tech” sunt o realitate tot mai prezentă în plan internațional, la care ar trebui să se racordeze și sportul românesc pentru a fi mai competitiv, mai eficient, mai sigur, mai profitabil.
În acest context, INACO – Inițiativa pentru Competitivitate continuă procesul de aliniere tehnologică a performanțelor sportive în kaiac-canoe la standard internaționale. Federația Română de Kaiac-Canoe (FRKC), prin intermediul Programului „Renașterea kaiacului românesc” REKARO, are acum o nouă carte de vizită – un website modern, https://new.kaiac.ro care prezintă activitatea sportivilor kaiaciști. Pentru că nu mai putem vorbi despre performanță sportivă în absența tehnologiei, REKARO lansează și prima aplicație smart https://app.kaiac.ro care are drept scop gestionarea tuturor cluburilor din federație, a înscrierilor la competiții, facilitarea accesului la informații și eficientizarea proceselor administrative. Toate acestea au ca efect creșterea participării și interacțiunii în cadrul comunității de sportivi.
Noua aplicație va fi lansată odată cu inaugurarea Campionatului Național de Kaiac-Canoe, care se desfășoară în perioada 3-9 august la Complexul Sportiv Național de la Bascov/Budeasa, județul Argeș.
„Mă bucur să vă anunț că tehnologiile avansate și moderne au pătruns în rândul sportivilor federatiei, aducând beneficii remarcabile. într-adevăr, am înregistrat un progres notabil în parteneriat cu INACO-Inițiativa pentru Competitivitate, care ne-a oferit sprijinul în dezvoltarea unui nou site, mult mai modern și eficient. Cu mândrie vă prezentăm aplicația inteligentă a FRKC, care s-a dovedit a fi un instrument inestimabil în gestionarea cluburilor noastre și a înscrierilor la competiții. Aceste progrese tehnologice ne deschid noi orizonturi și ne vor permite să aducem disciplinele asociate FRKC la un nivel superior de competență și excelență. Suntem dornici să continuăm această colaborare fructuoasă și să aducem și mai multe inovații pentru a consolida comunitatea noastră.„, a declarat Ion Bîrlădeanu, Președinte al Federației Române de Kaiac-Canoe.
„La Campionatul Național de Viteză Juniori I (3-5 august), respectiv Campionatul Național de Juniori II (6-9 august), sunt așteptate să participe toate cluburile de juniori din țară, cu un număr cât mai mare de sportivi. La competițiile de anul trecut, am observat o tendință de creștere a numărului de sportivi și sperăm ca anul acesta să vină mai mulți. Principalul obiectiv al federației este creșterea numărului de participanți, pentru a asigura o bază cât mai mare de practicanți ai acestui sport, în vederea selectionării de sportivi de valoare în loturile naționale. Invităm iubitorii acestui sport în tribunele Complexului Sportiv Național de la Bascov pentru a urmări competițiile și a susține sportivii„, a completat prof. Gabriel Nicolae Olteiu, Președintele Comisiei de competiții arbitri și transferuri.
„Beneficiile noilor tehnologii sunt uriașe în concurența tot mai acerbă, iar sportivii de top știu să profite de acest lucru. De exemplu, Lisa Carrington, care în anul 2021 a câștigat trei medalii de aur consecutive, a devenit cea mai puternică kaiacistă din lume, imbatabilă în ultimul deceniu. Cea mai performantă sportivă a Noii Zeelande folosește „arma secretă” a tehnologiei avansate pentru a se detașa de competitori. De ce să nu le oferim și sportivilor noștri șansa de a avea acces la tehnologii care să le ușureze efortul și să le sporească performanța? Antrenorii, sportivii, fanii sau curioșii pot beneficia de experiențe inedite datorită noilor tehnologii în lumea kaiacului sau în canoe, sporturi la care România a strălucit cu adevărat.„, a declarat Andreea Paul, fondatoare și președintă INACO, inițiatoarea REKARO.
Noua pagina web si aplicația au fost realizate de Andrei Pătrașcu de la Codestage SRL, cu sprijinul financiar al companiei Nuclearelectrica, ce s-a alăturat programului REKARO.
Federația Română de Kaiac Canoe (FRKC) rămâne în permanență conectată la tendințele mondiale în pregătirea sportivilor. în acest context, 40 de membri ai lotului Romaniei de kaiac-canoe ai FRKC – seniori, juniori și cadeții CSS6 – au vizitat Parlamentul European, la invitația domnului europarlamentar Marian-Jean Marinescu.
Sportivii români au vizitat Baza sportivă de la Mechelen, unde au putut vedea sala de forță și alte facilități de care beneficiază sportivii belgieni. Ei au fost invitații clubului KCCM (Royal Canoe Club of Mechelen), unde au asistat la o prezentare de diferite ambarcațiuni specifice altor discipline cum ar fi „white water”, „river marathon”, „surf sky”. Câțiva dintre kaiaciștii românii prezenți au putut testa ambarcațiuni personale din cadrul clubului.
Echipa de kaiaciști a avut o întâlnire la Parlamentul European cu domnul deputat Tomasz Frankowski, împreună cu care au dezbătut Politica Uniunii Europene în domeniul sportului și modul în care UE se implică în conștientizarea importanței sportului în rândul tinerilor. Echipa de kaiaciști români a înțeles mai bine ce înseamnă sa fii europarlamentar, care e rolul acestei instituții în decizia europeană, ce impact are asupra cetățenilor și de ce e important să contribuim ca români la procesul decizional european.
Federația Română de Kaiac-Canoe (FRKC) este organismul de conducere al activității de kaiac-canoe din România. înființată în anul 1936, este membră a Comitetului Olimpic Român (COSR), a Federației Internaționale de Canoe (ICF) și a Asociației Europende de Canoe (ECA). în 1952, românii au participat prima dată la Jocurile Olimpice, iar din 1968 până în 1984 au urcat pe prima treaptă a podiumului la fiecare dintre cele cinci ediții ale JO. Singura dată când sportivii români au lipsit de la întrecerile olimpice de kaiac-canoe a fost în 2016.
INACO – Inițiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, educațional, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România. INACO sprijină prin analiză, investigație, cercetare și propunerea de soluții ridicarea nivelului de competitivitate economică a instituțiilor publice și al mediului de afaceri din România.
INACO crede că sportul poate contribui la transformarea în bine a României, prin crearea unei rețele de comunități care promovează talentele și competențele sportive de vârf, continuând tradiția excelenței sportive a românilor.
Persoană de contact: Andreea Paul – 0722.637.140, Președintă INACO, inițiatoare REKARO
Comunicat de Presă
19 octombrie 2022
Tinerii kaiaciști din programul „REKARO – Renașterea kaiacului românesc” beneficiază de antrenament mental la standarde internaționale
Peste 50 de sportivi kaiacişti incluşi în programul „REKARO – Renaşterea kaiacului românesc” primesc un ajutor substanţial în eforturile lor pentru a-şi creşte performanţele sportive. Vreme de un an şi jumătate vor primi sprijinul unor specialişti în domeniu în antrenamentul mental necesar şi vor avea parte în mod repetat de evaluări psihologice care să îi ajute să observe mai uşor lucrurile pe care trebuie să le îmbunătăţească sau care au nevoie de o altă abordare.
Echilibrul emoțional și sănătatea mintală sunt componente esențiale în pregătirea unui sportiv care își dorește rezultate spectaculoase și reziliență pe termen lung. Sportul de elită are nevoie în egală măsură de antrenament fizic, cât și de antrenament mental. Există numeroase studii care atrag atenția asupra felului în care presiunea și stresul uriașe din viața sportivilor generează probleme de sănătate precum epuizarea, supra-antrenamentele, anxietatea, depresia, dependențele de alcool, droguri și multe altele.
„Sportivii sunt în primul rând oameni, nu super-eroi. Mai ales atunci când vine vorba despre copii și adolescenți în plin proces de evoluție, de transformare. Ei au nevoie de ghidaj de specialitate ca să facă față tuturor provocărilor cu care se confruntă pe toate planurile – la club, la școală, acasă, cu prietenii. În performanța sportivă de elită, forța și pregătirea fizică sunt la fel de importante precum cele mentale. Doar așa pot să se antreneze eficient și să nu abandoneze cariera sportivă”, declară Andreea Paul, fondatoarea și președinta INACO.
Jucătoarea de tenis Naomi Osaka, înotătorul Michael Phelps, gimnasta Simone Biles sunt doar câteva dintre legendele sportului care au clacat psihic în timpul competițiilor și care, ulterior, s-au implicat în campanii de conștientizare a importanței sănătății mintale în rândul sportivilor. În România, însă, specialiștii în antrenament mental pentru sportivi sunt un lux pe care nu orice club și-l poate permite.
„Kaiacul, oina, gimnastica sunt sporturi de tradiție ale românilor, iubite; doar că nefiind sporturi de masă, și susținerea lor financiară a rămas precară, deși sportivii care le practică au nevoie de antrenamente de calitate, de baze sportive moderne și de multe altele pentru a face performanță. Fundația a decis să susțină financiar proiecte precum REKARO tocmai pentru a asigura această continuitate și pentru a îmbogăți palmaresul medaliilor obținute de România în competițiile internaționale. Iar kaiacul românesc, care a dat nume precum Agafia Constantin, Tecla Marinescu, Nastasia Nichitov, Maria Stefan, Vasile Diba, merită toată susținerea noastră„, a declarat Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet.
În acest context, INACO – Inițiativa pentru Competitivitate și Fundația Superbet se implică în creșterea performanțelor sportive ale tinerilor care vor să ducă mai departe tradiția și renumele kaiacului românesc. Fundația Superbet susține timp de un an și jumătate colaborarea INACO cu Sport PSY 1 din cadrul programului „REKARO – Renașterea kaiacului românesc” şi devine în acest fel cel mai mare partener al INACO în proiect. Specialiștii Sport PSY 1 se vor ocupa de evaluarea psihologică și de antrenamentul mental al sportivilor kaiaciști, precum și al antrenorilor acestora.
„Sănătatea mintală a sportivilor de performanță nu mai este demult un tabu. Multitudinea de emoții negative are nevoie să fie gestionată de o echipă de specialiști în managementul stresului. Sportivii nu sunt mașinării perfecte, sunt oameni care au și ei limite, probleme, ca noi toți. Echipa noastră de specialiști susține sportivii din Federația Română de Kaiac-Canoe în drumul dificil către performanță.”, declară Tiberiu Simulescu, Director General Sport PSY 1.
„Mulțumim Asociației INACO, Fundației Superbet și specialiștilor SportPsy1 pentru toată susținerea acordată sportivilor și antrenorilor noștri. Doar astfel, cu ajutorul echipelor interdisciplinare, putem face față standardelor tot mai înalte din performanța sportivă. Acum ne putem lăuda și noi că avem specialiști de vârf în antrenamentul mental, așa cum au toate cluburile sportive din lume care se respectă”, susține Ioan Bîrlădeanu, președintele FRKC.
Federația Română de Kaiac-Canoe (FRKC) este organismul de conducere al activității de kaiac-canoe din România. Înființată în anul 1936, este membră a Comitetului Olimpic Român (COSR), a Federației Internaționale de Canoe (ICF) și a Asociației Europene de Canoe (ECA). În 1952 românii au participat prima dată la Jocurile Olimpice, iar din 1968 până în 1984 au urcat pe prima treaptă a podiumului la fiecare dintre cele cinci ediții ale JO. Singura dată când sportivii români au lipsit de la întrecerile olimpice de kaiac-canoe a fost în 2016.
Fundația Superbet – prin intermediul Fundației, grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității. Obiectivul Fundației Superbet este să devină un motor pentru proiecte importante ce vizează performanța sportivă, educația, sănătatea și cultura. Pe parcursul celor trei ani de activitate, Fundația Superbet a lansat proiecte sustenabile precum Go Scholarship sau Step by Step și a încheiat parteneriate cu Federația Română de Șah, Asociația Climb Again sau Dilema Veche.
Sport Psy1 este cea mai importantă companie din România care oferă servicii profesioniste de Psihologie Sportivă – Mental Coaching, sprijinind sportivii în atingerea marii performanțe prin Programe de Antrenament Mental și Emoțional. Antrenamentul mental este parte din antrenamentul general, iar sportivii de performanţă conştientizează faptul că, fără a lucra pentru a-și îmbunătăţi planul mental, nu pot ajunge la potențialul maxim. Obiectivele specifice sunt integrarea pregătirii psihologice în programul sportivilor, cursuri specifice pentru antrenori și optimizarea relațiilor federație-antrenori-sportivi, în vederea atingerilor obiectivelor.
INACO – Inițiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, educațional, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România. INACO sprijină prin analiză, investigație, cercetare și propunerea de soluții ridicarea nivelului de competitivitate economică a instituțiilor publice și al mediului de afaceri din România.
INACO crede că sportul poate contribui la transformarea în bine a României, prin crearea unei rețele de comunități care promovează talentele și competențele sportive de vârf, continuând tradiția excelenței sportive a românilor.
Persoane de contact: Andreea Paul – 0722.637.140, Președintă INACO
Comunicat de Presă
5 octombrie 2022
De Ziua Mondială a Educației, tinerii care aleg practicarea sportului de performanță sunt ajutați să își poată continua școala prin educație la distanță
În contextul desfășurării Cupei României la Kaiac-Canoe, INACO asigură continuarea educației pentru tinerii care aleg să practice sportul de performanță în programul REKARO – „Renașterea kaiacului românesc”.
Educația sportivă în România e într-un accentuat proces de degradare. Conform celui mai recent Eurobarometru, România se regăsește în top 5 cele mai sedentare țări. La nivel național, circa 300.000 de elevi aduc anual scutiri medicale pentru a nu participa la orele de sport, în condițiile în care nu există motive medicale întemeiate. Scăderea interesului pentru sportul de masă, dar și pentru cultura sportului de competiție are numeroase cauze: încărcarea programelor școlare, lipsa de considerație pentru educația fizică, sportul fiind considerat printre „Cenușăresele” materiilor din programă, trecut la „și altele”, slaba dotare sau lipsa sălilor de sport în multe școli. În contrapartidă, pe fondul creșterii sedentarismului și a cazurilor de obezitate, tot mai multe țări impun practicarea în școală a minim 30 de minute de sport în fiecare zi. Există și o disparitate sportivă femei și bărbați, care începe să se manifeste chiar din școală. Astfel, conform Eurostat, numărul bărbaților români care practică sport este dublu față de cel al femeilor.
Pe de altă parte, elevii care aleg să practice un sport de performanță susțin că de multe ori sunt nevoiți să își neglijeze studiile. Infrastructura sportivă precară merge mână în mână cu dificultatea pe care tinerii sportivi o au în continuarea studiilor. Programul de antrenamente e tot mai greu de sincronizat cu orarul școlar, iar tendința sportivilor este de a neglija școala. Îmbinarea programului de școală cu cel sportiv ar trebui să fie un stil de viață, așa cum se întâmplă în multe școli din țările care pun sportul la loc de cinste în educația școlară.
În acest context, cu ocazia desfășurării Cupei României la Kaiac-Canoe, pe Lacul Bascov, în perioada 5-7 octombrie, INACO – Inițiativa pentru Competitivitate a încheiat un parteneriat cu eduboom, o platformă educațională pentru elevi, părinți și profesori. Eduboom oferă 10 abonamente gratuite care să îi ajute pe sportivii elevi să își continue studiile în timpul cantonamentelor, prin acces la cursurile online de pe platformă. 10 sportivi ai Federației Romane de Kaiac-Canoe (cinci fete și cinci băieți) beneficiază de Bursele INACO privind accesul online pe platforma de învățare online eduboom.
„Acest parteneriat vizează următorul nivel pentru sportivii din cadrul Federației Române de Kaiac Canoe: continuarea educației în paralel cu antrenamentele. REKARO – Programul Renașterea kaiacului românesc aduce educația și sportul la același nivel. Nu se poate performanță sportivă fără școală și nici performanțe școlare fără sport. În orice sistem de educație performant cele două planuri nu se exclud, ci se completează„, declară Andreea Paul, fondatoare și președintă INACO. Cei 10 sportivi care primesc burse sunt:
- Alina Andreea Popa, Corabia, Club Sportiv Școlar Alexandria;
- BogdanPânzaru, Club Sportiv Școlar Simared, Baia Mare;
- Andreea Botnariuc, Calafindești, Club Sportiv Olimpia, București;
- Bianca Istrătescu, Club Sportiv Alexandria, Turnu Măgurele;
- BiancaAlexandrov, Club Sportiv Farul Constanța;
- Ștefan Andrei Costache, CSM Pitești;
- Iulian Serghei, Sarichioi, CSM Danubiu Tulcea;
- Maya – Valentina Surche, Club Sportiv, nr. 6, București;
- David Andrei Dumitrescu, Club Sportiv, nr. 6, București;
- Ioan Rotundu, Poiana Micului, Club Sportiv Școlar Orșova.
„Pentru un elev care își dorește să fie bun și la școală și la sportul pe care îl practică, e foarte greu să ții pasul cu amândouă. Să reușești să îmbini programul de antrenamente cu cel de la școală, plus drumurile pe care trebuie să le faci, îți consumă mai tot timpul. Soluția de a accesa cursurile online ale acestei platforme mă ajută să economisesc mult timp, să rămân în pas cu școala și să pot da tot ce am mai bun la competiții și antrenamente„, explică David Andrei Dumitrescu, 12 ani, Club Sportiv, nr. 6, București, bursier eduboom.
„Ne bucurăm că-i putem sprijini pe tineri să îmbine sportul și educația. Misiunea eduboom este să ajute elevii să aibă succes și să fie fericiți atât la școală, cât și în viață. Lecțiile video de pe platformă sunt scurte, concise și în conformitate cu programa școlară oficială. Cu ajutorul acestora, elevii învață mai repede, mai ușor și au mai mult timp liber la dispoziție pentru a-și dezvolta talentele„, a declarat Darin Madzharov, creatorul platformei eduboom.
Federația Română de Kaiac-Canoe (FRKC) este organismul de conducere al activității de kaiac-canoe din România. Înființată în anul 1936, este membră a Comitetului Olimpic Român (COSR), a Federației Internaționale de Canoe (ICF) și a Asociației Europende de Canoe (ECA). În 1952, românii au participat prima dată la Jocurile Olimpice, iar din 1968 până în 1984 au urcat pe prima treaptă a podiumului la fiecare dintre cele cinci ediții ale JO. Singura dată când sportivii români au lipsit de la întrecerile olimpice de kaiac-canoe a fost în 2016.
INACO – Inițiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, educațional, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România. INACO sprijină prin analiză, investigație, cercetare și propunerea de soluții ridicarea nivelului de competitivitate economică a instituțiilor publice și al mediului de afaceri din România. INACO crede că sportul poate contribui la transformarea în bine a României, prin crearea unei rețele de comunități care promovează talentele și competențele sportive de vârf, continuând tradiția excelenței sportive a românilor.
eduboom este o platformă educațională care oferă o modalitate nouă și plăcută de învățare, prin lecții video scurte, concise și teste pe înțelesul tuturor. Formatul scurt al lecțiilor video permite elevilor o trecere rapidă prin tot materialul necesar. În același timp, ei rețin tot ce e mai important din fiecare lecție. Testele de la finalul lecțiilor video îi ajută pe copii să își verifice imediat cunoștințele și să elimine eventualele lacune în procesul de învățare. Cu ajutorul lecțiilor video și testelor eduboom.ro, elevii învață ușor, eficient și mai ales cu plăcere.
Persoane de contact: Andreea Paul – 0722.637.140, Președintă INACO, daniela@tudorcommunications.com / 0742.660.118
Comunicat de Presă
19 septembrie 2023
Investiții importante în renașterea kaiacului românesc, pentru creșterea performanțelor în rândul tinerilor sportivi
Conform unui sondaj Eurobarometru, 6 din 10 români nu fac deloc sport. Lipsa de timp și a banilor, dar și lipsa infrastructurii necesare sunt printre cel mai des invocate motive pentru care românii nu practică niciun sport. Activitățile de recreere care presupun mișcare fizică sunt ultimele pe lista de priorități a românilor preocupați de supraviețuire, fiind considerate un lux. Lipsa activității fizice pe termen lung cauzează predispoziție spre obezitate, diabet, boli cardiovasculare, care se reflectă ulterior în costurile pe care statul le are cu serviciile medicale. Practicarea sportului în sine poate genera o transformare în bine în societatea în care trăim, atât din perspectivă economică, dar și socială, prin crearea de comunități care să atragă talente și să promoveze starea de bine fizică și mentală.
În acest context, INACO – Inițiativa pentru Competitivitate se implică în creșterea performanțelor sportive ale tinerilor care vor să ducă mai departe tradiția și renumele kaiacului românesc. REKARO – Programul „Renașterea kaiacului românesc” are drept scop consolidarea bazelor materiale deficitare ale Centrului Național Sportiv de la Bascov, ale cluburilor școlare sportive cu secții de kaiac, pentru a crește apetitul copiilor pentru acest sport de performanță. În paralel, INACO se ocupă de asigurarea condițiilor de educație pentru juniorii din loturile naționale, introducerea noilor tehnologii în kaiac, evaluarea și antrenamentul mental al sportivilor de perspectivă cu specialiști de profil care să contribuie la succesul pe termen lung al generațiilor tinere.
„Ivan Patzaichin, Toma Simionov, Sanda Toma, Agafia Constantin, Tecla Marinescu, Ion Bîrlădeanu sunt nume de referință ale kaiacului românesc. Dacă vrem ca ele să nu devină singulare, avem nevoie să investim în acest sport care să cultive talentele existente deja. Bazele sportive actuale sunt însă la limita precarității, iar sportivii și antrenorii lor fac eforturi uriașe pentru a menține la standarde decente acest sport cu tradiție care, de atâtea ori, ne-a făcut să ne simțim mândri că suntem români„, declară Andreea Paul, fondatoare și președintă INACO.
În demersul de reabilitare a bazei sportive de la Bascov, județul Argeș, INACO a atras sponsori preocupați de îmbunătățirea condițiilor în care se antrenează viitorii campioni de kaiac-canoe. Rețeaua hypermarketurilor CORA își oferă sprijinul prin donarea de articole de obiecte și produse de igienă și articole de lenjerie pentru confortul sportivilor care își fac antrenamentele la CNS Bascov.
„Ne face plăcere să le fim alături sportivilor din Complexul Național Bascov-Budeasa prin parteneriatul cu INACO. Programul REKARO este despre renaștere, despre restartul necesar în toate domeniile, proces la care ne dorim să participăm, de câte ori avem ocazia, prin propriul nostru program, #Bine din inimă. Este așadar un pas mic, dar din inimă, de la Cora, și, sper, un pas mare pentru echipa Complexului Sportiv Național Bascov – Budeasa. Susținem performanța în toate domeniile, mai ales în sport, și le dorim kaiaciștilor și canoiștilor să aibă rezultate pe măsura efortului lor„, a spus Camelia Popescu, Director PR & PA Cora România.
De asemenea, în parteneriat cu Federația Română de Kaiac Canoe (FRKC), INACO a achiziționat bărci de kaiac pentru cadeții mici (12-14 ani) cu sprijinul companiilor Grampet Group, Fibercon Components și din resurse proprii, și a livrat 300 l de vopsea în culorile tricolorului, oferite de Graphtec Constanța, pentru a moderniza tribunele. Pe 12 septembrie au început lucrările de remediere, curățare, spălare și vopsire a tribunelor, astfel încât la următoarea competiție națională, baza sportivă să arate la standarde competiționale decente, așa cum merită antrenorii, instructorii și copiii din toată țara care vin la Bascov.
„Federația Română de Kaiac Canoe (FRKC) este în permanență conectată la tendințele mondiale în pregătirea sportivilor. Vrem să ținem „strocul” (ritmul) cu ce se întâmplă pe plan mondial. Metodele de pregătire sunt din ce în ce mai sofisticate. Dacă acum 10 ani, antrenorul era implicat aproape în totalitate în pregătirea sportivilor, acest lucru este imposibil de realizat în prezent. Echipa tehnică trebuie să includă medici specialiști în sport, psihologi, preparatori fizici, biochimiști, kinetoterapeuti și alții. Schimbarea în permanență a distanțelor de concurs a determinat o specializare foarte strictă pe zonele de antrenament. Acesta implică o atenție specială pentru a găsi soluții optime de pregătire pentru calitățile fiecărui sportiv, pentru a obține rezultatele cele mai bune. Acest lucru este posibil numai dacă putem identifica și lucra cu specialiștii cei mai potriviți în disciplinele noastre”, susține Ioan Bîrlădeanu, președintele FRKC.
Un alt partener puternic care se alătură în susținerea programului „Renașterea kaiacului românesc” este Fundația Superbet, care susține timp de un an și jumătate parteneriatul INACO cu SportPSY. Planurile INACO vizează următorul nivel pentru sportivii din cadrul Federației Române de Kaiac Canoe: furnizarea de specialiști care să se ocupe de antrenamentul mental al sportivilor de performanță.
„Susținem Federația Română de Kaiac-Canoe în demersul său de a crește și de a forma noi generații de sportivi de performanță. Dorința noastră comună este să readucem Kaiacul Românesc în elita Kaiacului Mondial și de a vedea din nou tricolorul fluturând pe podiumul Jocurilor Olimpice din 2022„, declară Tiberiu Simulescu, Director General SportPsy1.
„Rezultatele sportive de excepție ale unei țări rămân pentru totdeauna în istoria ei. Este motivul pentru care Fundația Superbet se implică în construirea unei noi generații puternice de tineri sportivi, care doresc să facă performanță. Atingându-și propriile obiective, ei vor reuși implicit să reașeze România în rândul țărilor campioane. Cu acest gând am ales să devenim sponsor principal al programului „Renașterea kaiacului românesc„, afirmă Augusta Dragic, președinte al Fundației Superbet.
Federația Română de Kaiac-Canoe (FRKC)este organismul de conducere al activității de kaiac-canoe din România. Înființată în anul 1936, este membră a Comitetului Olimpic Român (COSR), a Federației Internaționale de Canoe (ICF) și a Asociației Europende de Canoe (ECA). În 1952, românii au participat prima dată la Jocurile Olimpice, iar din 1968 până în 1984 au urcat pe prima treaptă a podiumului la fiecare dintre cele cinci ediții ale JO. Singura dată când sportivii români au lipsit de la întrecerile olimpice de kaiac-canoe a fost în 2016.
Complexul Sportiv Național Bascov-Budeasa este o instituție publică având personalitate juridică în subordinea Ministerului Sportului, cu obiect de activitate administrarea bazei materiale sportive destinate cu prioritate pregătirii loturilor naționale și olimpice și organizării competițiilor sportive de nivel național și internațional. CSN Bascov-Budeasa a fost înființat în anul 1991 și se află situat la 12 km de Pitești, de o parte și de alta a Lacului Bascov, pe teritoriul a două comune. În comuna Budeasa e situat sediul Complexului, cu hotel, cantină, săli de sport, sediu administrativ, terenuri de sport, iar în comuna Bascov se află baza nautică (pistă de kaiac-canoe, tribună cu1000 locuri, turn control, căsuțe, hangare pentru ambarcațiuni. Complexul e administrat de Ioan Zorilă.
Fundația Superbet – prin intermediul Fundației, grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității. Obiectivul Fundației Superbet este să devină un motor pentru proiecte importante ce vizează performanța sportivă, educația, sănătatea și cultura. Pe parcusul celor trei ani de activitate, Fundația Superbet a lansat proiecte sustenabile precum Go Scholarship sau Step by Step și a încheiat parteneriate cu Federația Română de Șah, Asociația Climb Again sau Dilema Veche.
SportPsy1 este cea mai importantă companie din România care oferă servicii profesioniste de Psihologie Sportivă – Mental Coaching, sprijinind sportivii în atingerea marii performanțe prin Programe de Antrenament Mental și Emoțional. Antrenamentul mental este parte din antrenamentul general, iar sportivii de performanţă conştientizează faptul că, fără a lucra pentru a-și îmbunătăţi planul mental, nu pot ajunge la potențialul maxim. Obiectivele specifice sunt integrarea pregătirii psihologice în programul sportivilor, cursuri specifice pentru antrenori și optimizarea relațiilor federație-antrenori-sportivi, în vederea atingerilor obiectivelor.
INACO – Inițiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, educațional, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România. INACO sprijină prin analiză, investigație, cercetare și propunerea de soluții ridicarea nivelului de competitivitate economică a instituțiilor publice și al mediului de afaceri din România. INACO crede că sportul poate contribui la transformarea în bine a României, prin crearea unei rețele de comunități care promovează talentele și competențele sportive de vârf, continuând tradiția excelenței sportive a românilor.
Persoane de contact: Andreea Paul – 0722.637.140, Președintă INACO, daniela@tudorcommunications.com / 0742.660.118