ATELIER MASS: Sa fii in locul potrivit la momentul potrivit – chiar se poate!
INACO: când și cum s-a născut dorința de a deschide o proprie afacere?
SISAK TAMAS: Atelier Mass este un birou de proiectare arhitectura, amenajari interioare, amenajari temporare/scenografie si altele. Am aplicat pentru finantare la primul anunt al programului SRL-D, in martie 2011. Pentru noi a fost un moment providential. Eram patru prieteni, fosti colegi de facultate cu cativa ani de experienta de munca in spate, care de cca 1 an lucrasem la diverse proiecte impreuna, una concretizandu-se printr-o participare la Bienala de Arhitectura de la Venetia 2010. Cu acea ocazie am avut pe mana si un buget de ordinul zecilor de mii euro cu care am vazut ca ne descurcam, ca putem avea incredere unul in celalalt si ca toti suntem pe aceeasi lungime de unda. Apoi am inchiriat un spatiu de birou impreuna, si aproape imediat a venit anuntul la AIPPIMM, iar noi n-am stat mult pe ganduri. Si dupa 6 ani… nici nu-mi vine sa cred ca au trecut 6 ani!
INACO: cum ați reusit să aplicați și să câștigați finanțarea nerambursabilă prin programul public SRLD? care este suma de fonduri nerambursabile de care ați beneficiat?
SISAK TAMAS: Ideea afacerii era clara: vroiam sa facem ceea ce am studiat in facultate si lucrasem deja in anii anteriori: proiectare de arhitectura. E vorba de cateva saptamani cand parca s-au aliniat niste stele. Noi eram cu totii in acelasi spatiu in centrul Clujului, disponibili (deja de cativa ani fara un loc de munca stabil), avand experienta recenta a proiectelor descrise mai sus si cu posibilitati si cunostinte care aparent se completau foarte bine: daca unul avea relatii si ceva perspective pentru proiecte viitoare, celalalt un ritm de munca si spirit experimental cu care aborda proiectele, iar altul oarecare experienta birocratica si de gestiune a unei firme. Si singura fata dintre noi patru este cea care incearca sa ne organizeze, asta pe langa ca lucreaza la randul ei la proiecte. Am trecut de pasii tehnico-birocratici in cea mai mare masura prin forte proprii: am adunat informatiile, am cerut oferte, am scris tot ce am avut de scris pe platforma unde se incarca proiectul. Doar pentru o anumita parte cu indicatori tehnico-economici si notiuni contabilistice am apelat la un domn, indicat de cei de la AIPPIMM. Valoarea proiectului a fost de aproximativ 90.000 lei, din care partea nerambursabila 44.000, deci maxim.
INACO: cum ați identificat oportunitatea și cum ați trecut peste dificultăți?
SISAK TAMAS: Dificultatile in derularea proiectului la inceput au fost reprezentate de relatia cu CEC. Decontarile se intamplau cu un dosar consistent reflectand cheltuielile din ultima perioada, din care urma sa primim inapoi 50% din valoarea fara TVA. Tocmai din cauza consistentei acelui dosar, noi ne-am rezumat la doar doua decontari, una dupa 6 luni si una dupa 12. Banii ajungeau la noi dupa circa 2 luni de la cerere.
Trebuie spus ca din partea AIPPIMM nu am intampinat decat bunavointa si operativitate. 1 an a durat implementarea proiectului, adica in aceasta perioada se puteau face decontarile. Apoi a urmat o perioada de control inca 3 ani. Inevitabil se gaseau erori in contabilitate si in celelalte acte administrative, dar oarecum dupa indicatiile chiar a personalului de control puteam sa le corectam fara prea mari greutati. Un pic ne simteam ca niste elevi in fata profesorilor dar intr-un sens bun, aproape colegial.Foarte important de mentionat ca, conform metodologiei programului, am decontat cheltuieli operationale de genul chirii, facturi la utilitati, salarii si nu doar achizitiile de bunuri mobile!
INACO: câte locuri de muncă ați creat?
SISAK TAMAS: La inceput am fost cei patru, din care unul pe post de asociat unic si administrator (la momentul respectiv lui i-a fost cel mai la indemana sa adune hartiile trebuincioase), si cu totii eram angajati. Dupa 1 an am avut prima angajare de coleg nou ca sa ne acoperim volumul de munca, din ce in ce mai ridicat. In anii urmatori am tot crescut numarul de angajati, unii au plecat, au venit altii dar niciodata nu s-a redus numarul total.
La ora actuala suntem patru parteneri si patru angajati si urmeaza sa mai facem angajari. De fapt avem un dosar depus pentru finantare la ADR pe POR 2.1 prin care ne-am asumat crearea a trei noi posturi.
INACO: cum a evoluat cifra de afaceri?
SISAK TAMAS: An de an veniturile noastre au crescut substantial. Problema este ca si cheltuielile au crescut in paralel, astfel incat la ora actuala ne dam seama ca profitul de fapt tot timpul a ramas aproximativ la fel. Altfel spus, ne dam seama ca am crescut la propriu si la figurat, si trebuie sa ducem gestiunea firmei (managementul – un cuvant asa de strain noua!) la un alt nivel, mult mai profi si mult mai eficient.
INACO: cum ați reușit să vă dezvoltați? sau problemele majore de care v-ați împiedicat/lovit?
SISAK TAMAS: Intr-un fel pot spune ca cea mai mare dificultate este relatia cu oamenii – cu clientii firmei, asta sa zicem ca stiam, dar si cu angajatii, ceea ce a fost o cu totul alta forma de relationare si cu care a trebuit sa parcurgem o curba abrupta de adaptare.
O alta mare problema permanenta este prioritizarea lucrurilor. De fapt este in stransa legatura cu managementul de care ziceam mai sus. In prezent avem o perioada de reorganizare si o serie de dileme la care trebuie sa gasim raspuns. Privit in ansamblu probabil ca este un lucru bun si ne va duce intr-o pozitie mai buna, dar este al naibii de greu!
INACO: cum percepeți mediul de business românesc și cum v-ați dori să fie?
SISAK TAMAS: Este evidenta cresterea concurentei si a calitatii pe piata in general, si pe piata serviciilor de arhitectura in special. Creste numarul birourilor si din ce in ce mai multe dintre ele produc proiecte foarte interesante.
INACO: cum percepeți tinerii debutanți în afaceri din experiența dvs?
SISAK TAMAS: Cred ca sunt foarte multi tineri cu idei interesante. La fel ca in arhitectura, inspiratia reprezinta 1%, iar implementarea 99% din realizarea unui proiect sau al unui plan de afaceri. In proiectele proprii sistematic lucram cu colaboratori de-o seama cu noi, care au pornit cam in acelasi fel (chiar daca nu cu SRLD) si se confrunta cu aceleasi probleme. In functie de profil si domeniul de activitate, sunt firme care au mult mai multe deschideri si oportunitati si pot deveni start-up veritabil. Cred ca sunt foarte multi tineri care vad aceste posibilitati, dar nu se poate face rabat de munca si calitatea produsului – pana la urma asta va dainui si va face diferenta.
INACO: care este visul dumneavoastră/unde vă propuneți să ajungeți?
SISAK TAMAS: Pentru urmatorii cinci ani ne-am propus in primul rand sa reducem nivelul de stres. Daca acest lucru va insemna reducerea proiectelor la care lucram in paralel – asa sa fie! Vrem sa ne concentram pe calitate si vrem sa ajungem la un nivel al veniturilor care sa ne ofere timpul necesar.