INACO: când și cum s-a născut dorința de a deschide o proprie afacere?
Ioana Bud: Aceasta dorinta s-a nascut prin 2011 insa isi are radacinile din perioada studentiei, cand am fost plecata cu bursa Erasmus la Nantes (Franta). Pe atunci visam ca intr-o buna zi sa am si eu un mic bistro cu specific frantuzesc in Cluj. Totusi, pana in 2014 am continuat sa lucrez in cadrul unor companii multinationale din Bucurest/ Ploiesti (eram Director de Marketing retail), dupa care in 2014, dupa 10 ani de cariera pe un post de conducere in Marketing, am renuntat la tot, am reveniti la Cluj (unde si studiasem de altfel) si am hotarat sa devin antreprenor, sa-mi urmez visul.
INACO: cum ați reusit să aplicați și să câștigați finanțarea nerambursabilă prin programul public SRLD? care este suma de fonduri nerambursabile de care ați beneficiat?
Ioana Bud: Am reusit sa accesez acest program in 2015, cu ajutorul unei consultante care m-a orientat foarte bine. Am accesat totodata si programul START, in acelasi an. Programul SRL-d consta in 10.000 Eur (de la stat) + 10.000 Eur (aport propriu) + TVA (suportata de mine).
INACO: cum ați identificat oportunitatea și cum ați trecut peste dificultăți?
Ioana Bud: Am citit pe Internet despre posibilitatea accesarii acestui program si ulterior consultanta mea in materie de fonduri mi-a oferit detalii. NU pot spune ca am intampinat dificultati, in afara de faptul ca se tot amana startul programului si eu deja luasem spatiul pt bistro in chirie (pt a nu-l pierde).
INACO: când ați deschis afacerea? în ce domeniu activați? unde în țară?
Ioana Bud: In ianuarie 2016 am deschis, domeniul alimentatiei publice, in Cluj Napoca.
INACO: câte locuri de muncă ați creat?
Ioana Bud: 7
INACO: cum a evoluat cifra de afaceri?
Ioana Bud: A crescut constant.
INACO: cum ați reușit să vă dezvoltați? sau problemele majore de care v-ați împiedicat/lovit?
Ioana Bud: Deocamdata nu pot spune ca m-am dezvoltat, as vrea sa mai extind sortimentul si ulterior sa mai deschid un atelier de productie si sa dezvolt o franciza. Deocamdata sunt insarcinata si trebuie sa nasc peste o luna, deci am pus planurile de dezvoltare pe « hold » 🙂 Acestea exista insa si afacerea chiar are potential de dezvoltare. Nu pot spune ca m-am lovit de probleme majore.
INACO: cum percepeți mediul de business românesc și cum v-ați dori să fie?
Ioana Bud: Este un mediu efervescent si mi-as dori mai mult suport si masuri de incurajare (de ordin administrativ si fiscal) din partea statului.
INACO: cum percepeți tinerii debutanți în afaceri din experiența dvs?
Ioana Bud: II admir pe acesti tineri debutanti care au curajul sa -si urmeze un vis si sa-l si concretizeze.
INACO: care este visul dumneavoastră/unde vă propuneți să ajungeți?
Ioana Bud: Visul meu este sa dezvolt aceasta afacere, sa creez o franciza de succes si sa pastrez calitatea preparatelor in toate viitoarele locatii.
Va multumesc si va doresc mult succes in dezvoltarea si a altor programe de acest tip!!
Ioana Bud