Marți, 16 octombrie 2018, între orele 12.00-18.00, în sala Innovation Studio a Hotelului Boavista s-a desfășurat workshopul tematic regional din cadrul proiectului Politici publice alternative pentru dezvoltare locală competitivă, primul din cele 8 prevăzute pentru România.
Participanți din partea administrațiilor locale din Timișoara, Dudeștii Noi, Gottlob, Făget, Moșnița Nouă, din partea sindicatelor și a patronatelor, a organizațiilor neguvernamentale din Timișoara și din județul Timiș au dezbătut lacunele și nevoile de modernizare ale administrațiilor publice locale, pornind de la două concluzii ale analizelor prezentate de către INACO și câteva semnale grave de alarmă.
Este vorba de prima evaluare independentă a Strategiei de Competitivitate Economică 2014-2020 care a arătat că din cele 27 de obiective oficial asumate, doar unul singur s-a realizat, 7 sunt parțial realizate, iar restul nu s-au atins sau au cunoscut regrese semnificative. A doua evaluare independentă, de data aceasta a Strategiei pentru Consolidarea Administrației Publice (SCAP) 2014-2020, a arătat că din cele 16 ținte oficial asumate, niciun obiectiv nu este realizat, 6 sunt parțial realizate, iar restul sunt nerealizate, în al cincilea an de punere în aplicare a acestor strategii cheie pentru modernizarea României. Detalii complete despre cele două evaluări independente găsiți aici: https://inaco.ro/dezbateri-publice/
Reținem câteva dintre semnalele de alarmă transmise de reprezentanții INACO în cadrul dezbaterii:
– obținerea autorizației de construcție ne poziționează ca țară pe locul 150 în lume din 190 de țări analizate de Banca Mondială în Raportul Ușurinței de a Derula Afaceri, 2018 – cu o înrăutățire gravă față de locul 129 în 2013
– conectarea la rețeaua electrică – locul 147 în anul 2018 în același raport;
– România pierde 10 locuri la eficiența cadrului legal în formularea reglementărilor, fiind pe locul 131 în lume din 137 de țări analizate în Raportul Global al Competitivității publicat de Forumul Economic Mondial, în 2018;
– România pierde 2 locuri la povara reglementărilor publice, fiind pe locul 124 în 2018 în raportul mai sus menționat;
– România a retrogradat 6 poziții la risipa cheltuielilor publice, fiind pe locul 115 în 2018;
– România pierde 3 poziții la transparența politicilor guvernamentale, fiind pe locul 113 în 2018.
– România pierde 4 poziții la calitatea infrastructurii, fiind pe locul 103 în 2018.
Asociația INACO – Inițiativa pentru competitivitate a organizat acest workshop în cadrul proiectului „Politici publice alternative pentru dezvoltare locală competitivă”, proiect cu finanțare europeană, Cod SIPOCA 246/cod My SMIS 113188, cofinanțat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, care se desfășoară pe o perioadă de 14 luni și are ca beneficiari direcți – reprezentanți ai sindicatelor, organizațiilor neguvernamentale și ai administrațiilor publice locale. Detalii complete găsiți aici: https://inaco.ro/project/dezvoltare-locala-competitiva/
Andreea Paul, președinta INACO și manager de proiect, a făcut o prezentare generală a proiectului și a menționat obiectivele specifice, activitățile previzionate, specificul grupului-țintă, indicatorii și activitățile din cadrul proiectului. Doamna Paul a făcut apoi analiza cost-eficacitate și raportul de evaluare a setului de politici publice din domeniul competitivității economice. A urmat identificarea și dezbaterea problemelor expuse în cele 2 documente – SNC și SCAP 2014-2020 – și s-au generat primele propuneri de politici publice alternative împreună cu participanții la workshop.
Cei prezenți și-au exprimat opiniile despre temele abordate și au prezentat exemple de inițiative și acțiuni pozitive din activitatea lor, dar au identificat și numeroase probleme locale a căror rezolvare poate contribui la îmbunătățirea aplicării strategiilor naționale – SNC ȘI SCAP – prin propuneri de politici publice alternative. Cele mai acute probleme ridicate de către participanți țin de slaba interconectare a instituțiilor publice și a bazelor de date publice, slaba digitalizare și necorelările dintre strategiile de dezvoltare naționale cu cele regionale și locale.
S-au atins teme cheie precum inovarea socială, sprijinirea tranziției către o economie scăzută cu emisii de dioxid de carbon, nediscriminarea, egalitatea de șanse între femei și bărbați și activarea societății civice locale, prezentate în cadrul workshop-ului de expertul în comunicare al proiectului, Bogdan Dumitrescu, care a vorbit și despre campania de advocacy care însoțește desfășurarea proiectului și continuă și după încheierea acestuia.
Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, organism neguvernamental nonprofit și apolitic, cu sediul în București, sector 3, strada Hristo Botev, nr.26, în calitate de beneficiar, implementează ca lider de proiect între 03.07.2018 și 03.09.2019 proiectul „Politici publice alternative pentru dezvoltare locală competitivă”, în valoare totală de 905.748,35 lei, din care asistență financiară nerambursabilă 887.633,37 lei și cofinanțare prin contribuție proprie 18.114,98 lei.
Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentanții Asociației INACO – Inițiativa pentru Competitivitate:
Manager de proiect: Andreea Paul
tel. 0722637140
e-mail: andreea.paul@inaco.ro
Site-ul proiectului: https://inaco.ro/
Expert comunicare: Bogdan Dumitrescu
tel. 0751527977
e-mail: proiect.poca1.1@gmail.com