Autori: Andreea Paul și Ramona Rădulescu
Comunitatea de profesioniști INACO publică lunar „Ghidul surselor de finanțare pentru dezvoltarea și internaționalizarea companiilor românești”, aflat acum la a treia sa ediție – martie 2018 – cu 30 de oportunități active dedicate cu precădere întreprinderilor mici și mijlocii sau start-up-urilor din domeniile agriculturii, energiei, cercetării-dezvoltării-inovării, incubatoarelor de afaceri sau cooperărilor internaționale, mass-mediei, culturii, educației etc.
Până la apariția ediției următoare din 20 aprilie, vă semnalăm o nouă oportunitate, de 50 de milioane de euro, oferită prin Programul Operațional Regional 2014-2020, care a deschis o linie de finanțare europeană pe axa prioritară 2 „Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii”, prioritatea de investiții 2.2. „Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor”.
Finanțare nerambursabilă acordată este între minimum 200.000 euro și maximum 1.000.000 euro. Contribuția maximă a programului la cheltuielile eligibile finanțabile prin ajutor regional în regiunea Sud Est pentru întreprinderi mijlocii este de 60%, iar pentru întreprinderile mici și microîntreprinderi de 70%.
Beneficiari potențiali din cadrul Rezervației Biosfera Delta Dunării, Județul Tulcea și nordul Județului Constanța. Este vorba despre IMM-urile active în zonele identificate ca prioritare în cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării (aprobată prin HG nr. 602/2016):
a. „centrul Deltei, care cuprinde unităţile administrativ-teritoriale al căror teritoriu se află integral în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, respectiv comunele Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, C.A. Rosetti, Crişan, Maliuc, Sfântu Gheorghe şi oraşul Sulina. Teritoriul acestor unități administrativ-teritoriale se află integral sau preponderent în Delta Dunării propriu-zisă, între braţele Dunării;
b. unităţi administrativ-teritoriale aflate parţial pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării: municipiul Tulcea, oraşul Isaccea, orașul Babadag şi comunele Murighiol, Mahmudia, Beștepe, Nufăru, Somova, Niculițel, Luncavița, Grindu, Valea Nucarilor, Sarichioi, Jurilovca, Ceamurlia de Jos, Mihai Bravu, Baia (județul Tulcea) și Mihai Viteazu, Istria, Săcele și Corbu (județul Constanța);
c. unităţi administrativ-teritoriale aflate în vecinătatea teritoriului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, incluse pentru a asigura coeziunea teritorială și coerenţa unor intervenţii strategice: orașul Măcin și comunele I.C. Brătianu, Smârdan, Jijila, Văcăreni, Greci, Frecăței, Mihail Kogălniceanu, Slava Cercheză”.
Proiectul propus în cererea de finanțare pentru investiția inițială trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, investiții în active corporale, finanțabile prin ajutor de stat regional: construire, extindere, dotare spații de producție/servicii.
Este opțională includerea, în proiect, a investițiilor în active necorporale finanțabile prin ajutor de stat regional și a investițiilor finanțabile prin ajutor de minimis (de exemplu, certificare produs, sisteme de management al calității, internaționalizarea afacerii). Valoarea eligibilă aferentă componentei finanțabile prin ajutor de minimis nu poate depăși 20% din valoarea eligibilă totală a investiției.
În masura în care societățile comerciale sau cooperativele corespund specificațiilor menționate în Ghid sau mai sus, experții în atragerea de finanțări nerambursabile, membrii Asociației INACO – Inițiativa pentru competitivitate, vă pot oferi la cerere, condițiile suplimentare de eligibilitate ce trebuie îndeplinite și cheltuielile eligibile detaliate aferente fiecărui apel de proiecte.
Vă invităm să parcurgeți informațiile “Ghidului de finanțare pentru susținerea dezvoltării și internaționalizării companiilor românești – martie 2018”, în care au fost identificate 30 de oportunități de finanțare de actualitate prezentate sintetic, după modelul de mai sus, și pe care îl puteți descărca aici: https://inaco.ro/a-treia-editie-a-ghidului-inaco-pentru-dezvoltarea-si-internationalizarea-companiilor-romanesti/
Prin misiunea sa, INACO rămâne la dispoziția celor dornici să aplice la aceste linii de finanțare active, iar detalii suplimentare în acest sens pot fi solicitate în scris pe adresa de e-mail: office@inaco.ro.