Reprezentanții think-tank-ului INACO – Inițiativa pentru Competitivitate au propus din nou crearea Grupului de Lucru pentru Economia Viitorului, în cadrul consultărilor publice care au avut loc astăzi, 2 august 2018, la sediul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Ministrul Radu Oprea și-a exprimat acordul cu privire la propunerea ridicată de președintele INACO, Andreea Paul, și l-a desemnat pe domnul director Darius Vodă să răspundă de operaționalizarea sa.
Consultările publice la care au participat patronate, sindicate și reprezentanți ai societății civile au vizat Programul Naţional de Reformă 2018 și platforma cadru pentru definirea reformelor pe termen scurt şi mediu, în vederea îndeplinirii obiectivelor Strategiei Europa 2020, dar şi pentru definirea unor reforme menite să răspundă provocărilor semnalate de Comisia Europeană în cadrul Semestrului European, precum Recomandările specifice de ţară 2018.
„În cadrul dezbaterilor tehnice s-au atins subiecte cheie legate de instrumentele primitive de sprijin ale exportatorilor români, comparativ cu sistemele moderne și complexe europene și slaba dezvoltare a centrelor regionale de afaceri pentru stimularea investițiilor și promovarea exporturilor. Am aflat că prin cele două proiecte pilot de la Ploiești și Bacău s-a reușit sprijinirea a 30 de firme românești, într-un proiect finanțat cu granturi elvețiene, care se ridică la 12,5 milioane lei. Mult prea puțin, cred eu, ca indicator de rezultat”, a precizat Andreea Paul.
Președintele think-tank-ului INACO a readus în discuție „disponiblitatea gratuită, on-line, a Ghidului surselor de finanțare pentru dezvoltarea și internaționalizarea afacerilor românești, realizat pro-bono de către comunitatea de profesioniști INACO, dar unde Programul de internaționalizare întârzie să se lanseze”.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri a precizat cu această ocazie că normele metodologice pentru Programul public de internaționalizare a afacerilor se va publica în câteva zile, iar beneficiarii vor avea acces la 5000 de euro/firmă anul acesta, pentru aproximativ 400 de companii.
„A doua problemă de structură invocată la aceste consultări ține de cauza principală a adâncirii deficitului comercial, și anume grava decuplare a strategiei energice de la politica de dezvoltare industrială, de la strategiile de export, de competitivitate și de cercetare-dezvoltare-inovare, ele însele necorelate și care rămân cuvinte scrise doar pe hârtie. Este important să refacem lanțurile economice pornind de la resursele de materii prime de care dispune țara noastră. Este ridicol să continuăm să exportăm materii prime neprelucrate în anul 2018, iar industria autohtonă să nu găsească pe piața românească resursele necesare pentru domenii cheie de activitate, de la gaz, in, piele, până la stuf. Nu este suficient doar să reduci pragurile ajutoarelor de stat acordate. Acestea nu mai trebuie acordate secvențial, ci pentru reconstruirea lanțurilor industriale cu valoare adăugată mare”, a precizat reprezentantul INACO.
„S-a ridicat și problema incapacității României de a-și reține resursa umană talentată în țară și nevoia recuplării inventicii românești la economia reală. Am readus în discuție costurile de 2-3 ori mai mari pentru brevetarea invențiilor românești decât în Germania sau Polonia și perioadele lungi necesare, mult mai mari decât în UE, SUA, Japonia sau Coreea. Ceea ce însă mă bucură este că domnul Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri și-a exprimat acordul azi pentru a crea Grupul de Lucru pentru Economia Viitorului, la propunerea INACO”, anunță Andreea Paul.
„Evoluțiile tehnologice, cercetarea științifică, revolutia industrială (a patra, istoric vorbind) care se petrec sub ochii noștri nu ar trebui să ne prindă cu ochii închiși, sau privind în altă parte. Trebuie să luăm măsuri pentru a “prinde trenul” acestor schimbări accelerate, fie că e vorba de robotizare, securitate cibernetică, fabricație aditivă și printare 3D, biotehnologii, inteligență artificială, blockchain, internetul tuturor lucrurilor sau monede virtuale. Fiecare trebuie să se adapteze – statul / întreprinzătorul / muncitorul / șomerul. Indiferent de vârstă, capacitatea de adaptare la schimbare trebuie să fie permanentă. Mai ales tinerii, la început de drum, trebuie să fie ajutați să pornească spre viitor într-o direcție care să aibă ea însăși viitor”, argumentează președintele INACO.
Din partea think-tank-ului INACO au participat Andreea Paul – conferențiar universitar ASE, președinte INACO, Izabela Lazăr – expert civic european și Anca Tamaș – doctor în economie și afaceri internaționale. Din partea Ministerului pentru MMACA au fost prezenți ministrul Radu Oprea, doamna secretar de stat Paula Pîrvănescu și reprezentanți ai aparatului ministerial de lucru, în prezența a aproximativ 30 de participanți la aceste consultări din partea patronatelor, sindicatelor și a societății civile.