Autor: Marcela Holban
Paradisurile fiscale facilitează spălarea de bani obținuți prin corupție sau prin evaziune fiscală. Aici cad majoritatea de acord. Însă divergențele de opinii în privința criteriilor care delimitează teritoriile care pot fi considerate paradisuri fiscale sau structuri similare nu s-au închis. Așadar, nu există o listă unanim acceptată a acestora în lume. Atât organizaţiile internaţionale, cât şi guvernele statelor au procedat la alcătuirea de liste cât mai cuprinzătoare a jurisdicţiilor care facilitează evaziunea fiscală, spălarea de bani şi alte activităţi ilegale.
În 2017, Uniunea Europeană a publicat pentru prima dată o așa-zisă „listă neagră” a paradisurilor fiscale care cuprindea 17 jurisdicții și o listă gri a 47 de teritorii supervizate care au acceptat să facă schimbări în reglementarea fiscală națională. Scopul general al listei UE a fost să îmbunătățească buna guvernanță fiscală la nivel global și să asigure respectarea de către partenerii internaționali ai UE a acelorași standarde ca și statele membre ale UE. Printre cele 17 state se numără: Samoa Americană, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Republica Coreea, Macao, Insulele Marshall, Mongolia, Namibia, Republica Palau, Panama, Sfânta Lucia, Statul Intependent Samoa, Trinidad şi Tobago, Tunisia, Emiratele Arabe Unite.
Această primă listă a fost actualizată până în acest moment de trei ori. Ultima listă efectuată de Uniunea Europeană, publicată la 25 mai 2018, cuprinde doar şapte teritorii considerate a fi necooperative în materie de reglementare fiscală conformă cu standardele internaţionale. Celelalte zece teritorii au fost trecute în lista gri.
„Procesul de listare al UE a avut un impact pozitiv şi s-a dovedit a fi eficient în obţinerea de succese în negocierile pentru cooperarea fiscală la nivel internaţional. Multe teritorii au făcut angajamente concrete, la nivel înalt, pentru a-și îmbunătăți standardele ca rezultat al exercițiului de screening al UE „, a afirmat UE într-un comunicat de presă.
Aceste liste emise de Uniunea Europeană au fost subiectul a nenumărate critici din partea experţilor în domeniu. Principalele deficienţe invocate țin de omiterea unor paradisuri fiscale de notorietate din lista neagră şi decizia de a nu evalua statele membre ale UE.
„UE se grăbește să elimine țări de pe lista neagră fără să fie clar care au fost angajamentele pe care au consimţit să le respecte; acest lucru subminează procesul de luptă împotriva paradisurilor fiscale”, a declarat Aurore Chardonnet, consilier al Oxfam pentru politica UE privind impozitarea și inegalitatea, care a menționat că blocul european ar trebui să-şi îndrepte, în primul rând, atenţia asupra proprii lor membri înainte de a arăta cu degetul către state non-UE.
Samoa Americană, Bahrain, Guam, Insulele Marshall, Namibia, Republica Palau, Sfânta Lucia, Statul Independent Samoa, Trinidad şi Tobago sunt jurisdicţiile care rămân în continuare oficial pe lista neagră a Uniunii Europene.