Comunicat de presă, 27 noiembrie 2018
INACO oferă 14 premii, a câte 400 de lei fiecare, celor peste 1300 de beneficiari direcți ai GhiduluiMeseriilor Viitorului, din cele 14 licee ale Sectorului 3, în competiția deschisă ”Cum îmi proiectez propria meserie în viitor?”
La acest concurs pot participa elevii din cele 7 licee tehnologice și 7 licee teoretice ale Sectorului 3, beneficiare ale trainingurilor non-formale cu elevii, părinții și cadrele didactice din ultimele trei luni. Eseurile creative ale elevilor pot fi trimise la adresa de e-mail: office@inaco.ro, până în data de 5 decembrie. Vom comunica pe site-ul INACO rezultatele:
și vom contacta premianții în data de 10 decembrie, iar în 16 decembrie2018 vom oferi premiile elevilor câștigători: câte un elevdin fiecare liceu, într-un cadru oficial și în prezența mass-mediei.
Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, organism neguvernamental și non-profit, închide astfel proiectul „Ghidul meseriilor viitorului șitraininguri non-formale cu elevii claselor XI-XII din liceele sectorului 3 care urmează să își aleagă parcursul profesional”, care s-a derulat în perioada august – decembrie 2018. Proiectul a fost selectat de Primăria Sectorului 3 din București pentru finanțarea nerambursabilă de la bugetul local în domeniul “Proiecte educative”, cu o valoare totală de 60.000 de lei, din care 48.000 lei asistență financiară nerambursabilă și 12.000 lei cofinanțare prin contribuție proprie. Mulțumim tuturor companiilor private care ni s-au alăturat: SOCAR, CRIS-TIM, ROMATERMIT, Bursa Română de Mărfuri și ANDANelectron.
”Ghidul meseriilor viitorului” a fost o propunere interactivă reușită de conștientizare și responsabilizare a elevilor, părinților și cadrelor didactice din sectorul 3 al Capitalei, foarte bine primit și apreciat. Am conectatpeste 1300 de beneficiari direcți cu realitățile pieței muncii de mâine în cadrul celor 14 traininguri non-formale cu elevii și 6 sesiuni de instruire cu părinții și cadrele didactice.
Forumul Economic Mondial susține că două treimi dintre meseriile de astăzi nu vor mai exista când copiii care intră acum în școală vor absolvi și vor dori să se angajeze. Revoluția digitală 4.0, cu transformările sale tehnologice profunde ale economiei mondiale, determinate de robotizare, inteligența artificială, imprimare 3D, blockchain, realitate virtuală, internetul tuturor lucrurilor, de noile descoperiri științifice și tehnologice, vor schimba radical piața muncii și în țara noastră. Toate domeniile de activitate se resetează, de la agricultură la comerț, de la producția industrială la medicină. Meserii repetitive, care presupun efort fizic sau riscuri, sunt în plin proces de automatizare. Munca manuală va fi înlocuită tot mai mult de cea creativă. Universitatea Kent a găsit un foarte bun slogan pentru meseriile de mâine: „Work smart, not hard!” – „Lucrează inteligent, nu cu efort mare!„.
Ghidul Meseriilor Viitorului vine cu dovezi în imagini în acest sens, ca principal rezultat al acestui proiect, și este liber accesibil on-line, prietenos realizat șiușor de parcurs de către orice tânăr sau adult interesat: https://inaco.ro/wp-content/uploads/2018/09/Ghidul-meseriilor-viitorului_INACO_10-septembrie-2018.pdf. Este primul studiu informal românesc realizat de societatea civilă care prezintă tendințele de formare profesională și structura de perspectivă a pieței muncii.
Acest demers informativ-instructiv al INACO se dorește a fi un program-pilot pentru pregătirea pentruviață a tinerilor, el putând fi activat și în alte licee ale Bucureștiului sau ale țării, având potențialul de acțiune educativă la nivel national. Ghidul Meseriilor Viitorului a ajuns deja la Timișoara, Suceava, Botoșani, Pitești și urmează alte orașe ale țării.
Elevii ne-au cerut, pe drept cuvânt, ”să facem ceva” ca ei să poată învăța și practica încă din școală noiletehnologii despre care vorbim în Ghidul MeseriilorViitorului. INACO își propune acum să găsească parteneri-sponsori alături de care să creeze primul laborator inteligent – Smart Lab 4.0 – din România. Acest nou proiect ar presupune utilarea unei școli cu: roboți educationați multifuncționali, imprimante 3D, scannere 3D, dispozitive externe de realitate virtuală, software, materiale consumabile, mentenanță pentru 1 an și trainingul cadrelor didactice. Acest pas necesar ar contribui la adaptarea școlilor românesti la provocările revoluției tehnologice 4.0 prin practică. Alfabetizarea digitală și tehnologică a tinerei generații devine la fel de importantă ca și alfabetizarea funcțională. Ori școala românească nu are instrumente – prin programă sau dotări – esențiale în acest sens, deși interesul pentru tehnologiile smart i-ar putea inspira și atrage pe elevi spre școală, iar tehnologiile 4.0 le–ar putea deschide noi ferestre de oportunitate pentru carieră.
Galerie foto: https://inaco.ro/gmv-galerie-imagini/# Pentru informații suplimentare, persoanele de contact sunt: |
Manager de proiect: Andreea Paul INACO – Inițiativa pentru Competitivitate tel. 0722.637140 mail: andreea.paul@inaco.ro |
Expert comunicare: Bogdan Dumitrescu INACO – Inițiativa pentru Competitivitate tel. 075152797 mail: office@inaco.ro |
Informații despre proiect puteți găsi și pe: |
|
www.primarie3.ro https://inaco.ro/project/ghidul-meseriilor-viitorului/ |