Autor: Andreea Paul
Liderul UE în domeniul inovării este Suedia. Ea este urmată de către Danemarca, Finlanda, Germania și Olanda.
Suedia are performanţe deosebite pe dimensiuni precum: Resurse umane dedicate inovării şi Calitatea cercetării academice. Finlanda este lider în privinţa condiţiilor-cadru financiare vare susțin inovarea. Germania este lider la subindicatorul Companii care investesc în inovare. Belgia se detaşează la capitolul Reţele de inovare şi colaborare, iar Irlanda este lider la inovare în companiile de dimensiuni mici şi mijlocii.
Elveția este, de asemenea, un lider important în inovare și cea mai inovatoare țară din Europa. Trendul pozitiv de creştere înregistrat de Elveţia până în anul 2011 fost reluat în 2015, după un regres. Elveția atinge în 2015 un ritm de creştere de aproape 52% față de media UE (Potrivit “Tabloului de bord al inovării europene” care oferă o analiză comparativă a performanței inovării în statele membre ale UE, în alte țări europene și vecinii regionali, evaluând punctele forte și punctele slabe ale sistemelor naționale pe această dimensiune, European Commission, 2016, European Innovation Scoreboard, http://ec.europa.eu/growth/industry/innovation/facts-figures/scoreboards_ro).
La nivelul UE, în perioada 2008-2015, s-a înregistrat o creștere a performanței în inovare în multe dintre statele-membre, cea mai mare creştere fiind în Letonia, Malta, Lituania, Olanda și Marea Britanie. Pentru alte șapte state membre, regresul pe termen lung a fost semnificativ, cea mai puternic negativă dinamică fiind înregistrată de către România.
Mai mult, anul 2012 a marcat o schimbare a tendințelor. Multe state-membre au înregistrat un trend negativ în ceea ce priveşte performanța inovării în perioada 2012-2015 (Raport, pag. 7). Deşi ţările din Europa stau bine la acest capitol, inovația este în continuare stopată de investițiile scăzute în afaceri și de condițiile-cadru financiare restrictive care afectează în special IMM-urile (http://ec.europa.eu/growth/industry/innovation/facts-figures/scoreboards_ro).
Situată la coada clasamentului, România face parte din categoria Inovatorilor timizi, alături de Bulgaria. Comparativ cu media UE, performanța inovației pentru ţările din această categorie a scăzut de la peste 48% în 2010-2012 la 40,3% în 2015.
Performanța în inovare a scăzut puternic în România, de la aproape 50% în 2008 la 34,4% în 2015. Situația s-a redresat pentru ţara vecină, Bulgaria, în 2014 și 2015, după ce scăzuse în 2013, cu o performanță de 46.3% în 2015. Comparativ cu celelalte ţări membre ale UE, performanța României a scăzut cu 4,4%, în special începând cu anul 2012.
Comparativ cu Bulgaria, a cărei performanţă la inovare a scăzut cu 12,3% în perioada 2012-2013, în România căderea a fost și mai dramatică, de 19,6% în aceeaşi perioadă (Raport, p. 16). Până în 2010 nivelul indicatorului de inovare s-a îmbunătățit în România, atingând un nivel relativ de performanță mai mare de 50%, apoi degradarea a fost semnificativă, în special din cauza scăderilor de performanță cu circa 75% sau chiar mai mult a cheltuielilor cu inovarea prin investiții în echipamente și mașini, achiziționarea de brevete și licențe sau a difuzării noilor tehnologii și idei de producție, a vânzărilor de produse noi inovatoare (Raport, p. 14).
În anul 2015, performanţele României erau cu mult sub media UE la toate dimensiunile și la toți indicatorii relevanți ai inovării. Cea mai slabă performanță este la categoria antreprenoriatului şi la capitolul aplicaţiei brevetelor la provocările societății, respectiv cererile de brevet. România înregistrează o medie similară cu cea a UE la unii indicatori, în special la categoriile:
– Tineri cu studii superioare secundare,
– Exporturi de produse medii și de înaltă tehnologie și
– Ocuparea forței de muncă în întreprinderile cu creștere rapidă în sectoare inovative.
La unele sub-componente, dinamica inovării în România a fost pozitivă: e.g. Resurse umane (4,4%). O creșterea ridicată este înregistrată la Veniturile din străinătate rezultate din licențe și brevete (17%) și din Proiecte comunitare (14%). Cele mai puternice scăderi ale performanței se înregistrează în cazul investițiilor de capital de risc (-23%), în privinţa cotelor de vânzări ale produselor inovatoare (-21%), cheltuieli de inovare şi adaptare la noile tehnologii (-17%), IMM-uri cu inovație internă (-17%) și IMM-uri cu produse sau procese inovatoare (-17%) (potrivit Raportului CE, p. 69, respectiv http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/17853, Document date: 13/07/2016 – Created by GROW.DDG1.F.1 – Publication date: 13/07/2016).
[themify_button style=”blue” link=”http://www.stiripesurse.ro/cine-este-la-coada-clasamentului-european-la-inovare_1194987.html” target=”<strong>_blank/strong>”]Sursa[/themify_button]