În cadrul programului Inițiativei pentru Competitivitatea Tinerilor – ICOTI – dezvoltat de think-tank-ul neguvernamental și non-profit Inițiativa pentru Competitivitate, INACO a donat vineri o imprimantă 3D educațională și 10 kg de consumabile tinerilor de la Școala Profesională din comuna Fântânele, județul Iași. Demersul actual continuă o inițiativă similară la Liceul Tehnologic Ioniță G. Andron din Negrești Oaș, pentru a facilita accesul elevilor la noile tehnologii și la meseriile viitorului.
Cu aceeași ocazie, Andreea Paul le-a promis că va face tot ceea ce le stă în putere membrilor comunității de 45 de profesioniști ai INACO ca tinerii din mediul rural să aibă acces la noile tehnologii încă din școală. “Fabricarea obiectelor cele mai diverse prin procedeul printării 3D va avea o răspândire globală datorită rapidității și potențialului “personalizării” fiecărui produs în parte, spre deosebire de fabricarea industrială. Perspectiva este ca fiecare om să poată să își producă obiecte din diverse materiale într-un unic exemplar, pentru nevoile proprii, de la cercei până la locuințe și motoare. Astăzi se “printează” 3D în industrie foarte rapid piese de mașini sau motoare pentru avioane cu îmbinări complexe. În construcții se ridică prin printare 3D locuințe cu forme care nu ar putea fi realizate prin alte procedee. În lume s-au printat 3D cartiere de locuințe sociale, clădiri complexe sau birouri 3D în timp record. În artă și fashion se printează rochii 3D. Se printează organe din celule stem care pot fi acceptate de corpul uman și care se personalizează pentru fiecare pacient în parte. În domeniul alimentației, deja se printează 3D diferite tipuri de alimente cu cantitățile de nutrienți personalizate pentru fiecare client. Educația trebuie să țină pasul cu tendințele tehnologice și meseriile viitorului”, a declarat președintele INACO, Andreea Paul.
“Mulțumim spiridușilor INACO și sponsorului Anca Vlad, fără de care nu puteam face multe acțiuni și lucruri utile pentru competitivitatea tinerilor. Mulțumim profesorului de fizică Remus Dobri care ne-a contactat și cucerit cu iubirea sa pentru copii și tehnologie, directoarei Școlii Profesionale de la Fântânele, toți dornici să le ofere tinerilor cât mai multă deschidere pentru meseriile viitorului”, a declarat conferențiarul universitar doctor la ASE și președintele think-tank-ului INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, Andreea Paul.
INACO a lansat o campanie națională dedicată managerilor și tinerilor din clasele a XI-a și a XII-a care urmează să-și aleagă parcursul profesional cărora le împărtășesc rezultatele cercetării realizate anul trecut, permanent actualizate și care răspunde la întrebarea ‘Cum vor arăta economia, afacerile și meseriile viitorului?”.