Autor: Dr. Anca Tamaş
CETA este cel mai complex acord de comerţ liber pe care Uniunea Europeană l-a negociat până în prezent cu Canada. În ceea ce priveşte comerţul cu bunuri, UE şi Canada au convenit la o reducere a taxelor vamale cu până la 100% pentru produsele industriale şi pentru cele piscicole, iar pentru produsele agricole UE va reduce taxele cu 93,8%, iar Canada cu 91,7% . Majoritatea reducerilor intră în vigoare odată cu implementarea acordului, iar restul treptat în perioada de tranziţie de 7 ani.
Companiile de profil din UE vor putea licita în procedurile de achiziţii publice din Canada, cu unele limitări pentru provinciile Québec şi Ontario. Pentru liberalizarea accesului pe piaţa europeană Canada nu va contribui la bugetul UE şi nu se va supune regulilor UE referitoare la libera circulaţie a persoanelor.
Comerţul cu bunuri se va baza pe regulile UE privind ţara de origine. Există o serie de produse agricole, cum ar fi ouăle, carnea de pui sau de curcan, care nu sunt incluse în acord, în timp ce pentru altele, de exemplu carnea de vită şi porumbul, reducerile de taxe vor fi aplicate doar pentru cantităţi limitate.
Prezentarea pieţei canadiene: principalele motive pentru a face comerţ cu Canada
1. Canada are cel mai primitor mediu de afaceri din G-20
2. Canada are cea mai ridicată creştere economică din G-7 în ultimii 10 ani
3. Canada are cele mai scăzute taxe locale de business din G-7 în general şi pentru sectoarele de cercetare-dezvoltare-inovare în special
4. Canada se bucură de stabilitate financiară, sistemul bancar fiind considerat cel mai sigur şapte ani la rând
5. Din punct de vedere a calităţii vieţii Canada conduce in G-7
6. Forţa de muncă canadiană este înalt educată, jumătate din forţa de muncă activă având studii superioare
7. Este o piaţă relativ mică, dar bogată, cu aproape 35 de milioane de locuitori şi un PIB pe locuitor de 39000 euro.
Situaţia actuală a comerţului Canada – UE și Canada – România
– Canada este al 12-lea cel mai important partener commercial pentru UE, în timp ce UE este al doilea cel mai important partener commercial pentru Canada.
– UE este al doilea cel mai mare investitor în Canada, în timp ce Canada este al patrulea cel mai mare investitor în UE.
– Aproximativ 40000 de locuri de muncă în România, depind de comerţul direct sau indirect cu Canada, aproximativ 300 firme româneşti, dintre care 200 sunt IMM-uri exportă în Canada
– La nivelul anului 2016, conform Camerei de comerţ valoarea exporturilor româneşti în Canada era de 203 milioane euro, iar cea a importurilor de 260 milioane euro
“Eurosfat 2017”: Am participat pe 28 aprilie 2017 la dezbaterea “Beneficiile Acordului Economic și Comercial Cuprinzător (CETA) pentru economia României. O viziune privind impactul asupra sectorului privat și cetățenilor” în cadrul evenimentului “Eurosfat 2017”, dezbatere organizată de Camera de Comerț și Industrie a României, Ambasada Canadei în România şi Europuls, la care au participat Daniel J. Costello (ambasadorul Canadei la UE), Kevin Hamilton (ambasadorul Canadei în România, Bulgaria și Moldova), Dr. Lucian Cernat (Direcția Generală de Comerț, Comisia Europeană), Lazăr Comănescu (ambasador), tocmai pentru a afla cele mai recente noutăţi cu privire la CETA.
Ambasadorii canadieni au evidenţiat 4 motive principale în favoarea CETA: reducerea şomajului, urmare a unei infuzii de 26 de miliarde de euro anual în UE, dezvoltarea parteneriatului Canada-UE, eliminarea barierelor comerciale, dezvoltarea economiei globale. Reprezentanţii Camerei de Comerţ au subliniat că există deja 70 de mii de exportatori UE în Canada, care susţin 1 milion de locuri de muncă la nivelul UE, iar companiile româneşti care doresc să înceapă sau să dezvolte exporturi în Canada trebuie să contacteze Camera de Comerţ, în cadrul campaniei “CETA vine în judeţul tău”.
Principalele îngrijorări exprimate în cadrul dezbaterilor au fost în legătură cu lipsa de transparenţă în cadrul negocierilor CETA, introducerea curţilor private de arbitraj, riscul ca serviciile publice să iasă de sub controlul guvernamental, creşterea riscului de introducere a organismelor modificate genetic în UE, creşterea emisiilor de CO2, creşterea riscurilor privind prezervarea mediului, scăderea drepturilor forţei de muncă. Răspunsurile oficiale la toate aceste îngrijorări reale au constat în sublinierea beneficiilor CETA şi anume:
– Companiile canadiene şi din UE vor concura în condiţii echitabile
– Reducerea preţurilor bunurilor şi serviciilor canadiene pentru consumatorii europeni, precum şi extinderea gamei acestora
– Economisirea de timp și bani pentru companiile ce vor participa la exporturi în cadrul acordului
– Facilitarea condiţiilor de comercializare a serviciilor de către companiile din UE în Canada
– Facilitarea companiilor din UE la licitaţiile publice din Canada
– Susţinerea comercializării în Canada a unor alimente şi băuturi distincte
– Recunoaşterea reciprocă a calificărilor profesionale
– Încurajarea companiilor canadiene să investească mai mult în UE
Recomandări pentru potenţialii viitori beneficiari ai CETA:
– studierea detaliată a acordului,
– reflectarea asupra argumentelor pro şi contra CETA,
– identificarea nişei de piaţă potrivită atât pentru bunuri, cât şi pentru servicii,
– adaptarea exporturilor la specificul pieţii canadiene,
– creşterea nivelului profesional şi de specializare a propriilor angajaţi îndeosebi pentru comerţul cu servicii.
Interesul companiilor româneşti faţă de CETA
Camera de Comerţ a făcut o primă evaluare a gradului de interes a companiilor româneşti pentru acordul CETA: doar 60 de companii s-au arătat potenţial interesate, în special producători de mobilă, producători agricoli, sectorul IT. ONG-urile, INACO în special poate aduce o contribuţie semnificativă la creşterea nivelului de interes a companiilor pentru CETA, printr-o informare concisă şi eficientă.
Surse:
Kirkpatrick, C., S. Raihan, A. Bleser, D. Prud’homme, K. Mayrand, J.F. Morin, H. Pollitt, L. Hinojosa, and M. Williams. 2011. “Trade Sustainability Impact Assessment (SIA) on the Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) between the EU and Canada: Final Report.” http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2011/september/tradoc_148201.pdf.
Raza, W., B. Tröster, and R. von Arnim. 2016. “ASSESS_CETA: Assessing the Claimed Benefits of the EU-Canada Trade Agreement (CETA).” Austrian Foundation for Development Research. https://media.arbeiterkammer.at/wien/PDF/studien/ASSESS_CETA_Final_Report_EU_03082016_web_8_16.pdf.
Vaudano, M. 2016a. “L’Accord CETA (Europe-Canada) Sera-t-il Appliqué Avant Même le Feu Vert des Parlements?” [Will CETA Be Implemented Before Parliaments Can Vote?] La bataille transatlantique. http://transatlantique.blog.lemonde.fr/2016/02/19/laccord-ceta-europe-canada-sera-t-il-applique-avant-meme-le-feu-vert-des-parlements/.