Autor: Alin B. Buzescu
Guvernul Danemarcei este primul guvern european din lume care semnează recent o alianță cu Forumul Economic Mondial în vederea realizării strategiilor inovatoare pentru Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă. Acordul este un cadru care acoperă o serie de domenii strategice, precum creșterea ecologică, tehnologia și inovarea, comerțul și investițiile, educația, egalitatea de gen și abilitățile necesare pieței muncii în viitor.
Cadrul ales pentru semnarea acestui parteneriat a fost cea de-a 48-a întâlnire anuală a Forumului Economic Mondial, denumit „Crearea unui viitor comun într-o lume fracturată”, care s-a desfășurat în perioada 23-26 ianuarie la Davos -Klosters, în Elveția. Oliver Cann, ofiţerul responsabil cu relațiile publice a anunțat săptămâna trecută că în 25 ianuarie 2018, “Guvernul Danemarcei și Forumul Economic Mondial au semnat un Memorandum de înțelegere (MoU – Memorandum of Understanding) pentru a demara un parteneriat pentru îmbunătățirea stării lumii prin cooperare public-privată”.
Acordul va face ca Danemarca, care în anul 2017 a fost prima țară din lume care a numit un ambasador al tehnologiei, să aprofundeze colaborarea într-o serie de domenii în care Forumul este activ și care includ:
· Facilitarea parteneriatelor public-private care promovează creșterea ecologică;
· Dezvoltarea unui parteneriat pentru tehnologie și inovare între Guvernul Danemarcei și Centrul Forumului pentru a patra revoluție industrială din San Francisco, SUA;
· Colaborarea pentru a promova implementarea globală a Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă;
· Sprijinirea mobilizării capitalului privat pentru infrastructură prin intermediul inițiativei conduse de Forum, Parteneriatul de investiții pentru dezvoltare durabilă;
· Sprijinirea comerțului și a investițiilor prin intermediul Alianței Globale pentru Facilitarea Comerțului, o inițiativă cu mai multe părți interesate, care vizează eliminarea blocajelor comerciale în economiile emergente și în curs de dezvoltare;
· Acțiuni concrete pentru a pune în aplicare cu succes a inițiativei Forumului privind educația, genul și munca;
· În conformitate cu termenii memorandumului de înțelegere, Ministerul de Externe al Danemarcei va desemna un consilier senior la birourile Forumului din New York City.
“Danemarca are o agendă ambițioasă de promovare a parteneriatelor public-private și are multe de oferit în ceea ce privește crearea de societăți care să fie pregătite pentru viitor în ceea ce privește creșterea durabilă, coeziunea socială și abilitățile tehnologice. Suntem încântați să colaborăm cu Forumul Economic Mondial în scopul de a crea un progres concret cu privire la aceste agende, pentru a crea o viață mai bună pentru mai multe persoane, iar pentru a rezolva criza climatică, de urgență, trebuie să ne construim punți între sectoare, frontiere și diviziuni vechi“, a declarat Lars Løkke Rasmussen, prim-ministrul Danemarcei.
“Pe lângă faptul că reprezintă un imperativ moral clar, obiectivele dezvoltării durabile prezintă, de asemenea, oportunități de piață incontestabile pentru întreprinderile responsabile. Prin asocierea forțelor cu Guvernul Danemarcei, acest acord oferă un cadru de cooperare care ar putea duce la îmbunătățirea calității vieții oamenilor pe termen scurt și lung, pe măsură ce lucrăm pentru a construi economii durabile, incluzive și centrate pe om pentru viitor” adeclarat Borge Brende, președinte și membru al Consiliului Director al Forumului Economic Mondial.
Peste 3.000 de lideri din întreaga lume s-au reunit într-un efort de colaborare pentru a modela agendele globale, regionale și industriale, cu un angajament de îmbunătățire a stării lumii, la care România a absentat în totalitate.
Obiectivele think-tank-ului românesc INACO – Inițiativa pentru Competitivitatepentru conectarea la progresul tehnologic și dezvoltare durabilă sunt similare celor incluse în primul parteneriat mondial încheiat între un guvern european şi Forumul Economic Mondial.
INACO semnalează cu această ocazie că parteneriatul public-privat este blocat în România. Competitivitatea nu înseamnă competiție, ci colaborare. Mai ales între sectorul public și cel privat. Fără aceasta marile proiecte nu se pot desfășura. Fără încrederea dată de cadul legal clar. Haideți să-l definitivăm în acest an al Centenarului Unirii. La fel și legea lobby-ului. Instrumentul pentru funcționarea parteneriatului public privat este lobby-ul legitim. Fără încrederea bazată pe Legea Lobby-ului, tot amânată de aproape 30 de ani, Statul rămâne captiv în mâna corupției, iar privații nu pot să se dezvolte.
NU CORUPȚIEI trebuie să-i adăugăm DA COMPETITIVITĂȚII. Orice țară civilizată își pune problema locului ei în lume. Criteriul absolut pentru aceasta este competitivitatea. Dacă nu ne raportăm la celelalte țări și la tendințele – tehnologice, științifice, dar și sociale sau politice ale epocii noastre nu ne vom mai putea dezvolta. În 1918 am făcut acest lucru. Ne-am afirmat poziția pe scena balcanică și europeană a momentului, ca o țară mare, importantă și hotărâtă să se dezvolte. Azi mai facem acest lucru? Nu. Haideți să folosim în tot ce întreprindem ca stat, dar și ca cetățean sau companie criteriul fundamental al competitivității.
INACO cheamă autoritățile să apeleze la expertiza diferitelor think-tank-uri active – parteneriatul public cu societatea civilă… Se pare că partidele nu au structuri interne suficiente pentru a acoperi problemele – economice, de imagine, de competitivitate ale României. Trebuie să se accelereze procesul de colaborare a Statului cu specialiștii. Trebuie să ne punem cu toții la un loc și să găsim soluții economice ÎN COMUN, de durată, care să ne pună pe un drum asumat de întreaga Românie spre viitor.
Chiar rămasă în urmă, România trebuie să găsească modul de a se sincroniza cu lumea de azi. Așa cum o fac și țarile europene, precum Danemarca.
Alin B. Buzescu este membru al comunității de profesioniti a INACO – Inițiativa pentru Competitivitate.
RAPORTUL DESPRE PRIMUL AN DE ACTIVITATE – INACO
februarie 25, 2018 @ 2:23 pm
[…] Danemarca este prima țară din lume care își desemnează un ambasador pentru tehnologie și care … […]