Corespondență virtuală de la Davos din fața computerului
Autor Echipa INACO coordonată de Andreea Paul
Prima zi:
Cronica unui eveniment internațional din fața computerului. Da’ v’o stat mintea la DAVOS!
Iată câteva știri de remarcat din prima zi a conferinței de la Davos a Forumului Economic Mondial într-o corespondență virtuală de la Davos din fața computerului pentru QMagazine:
– Tradiționalele manifestații ale opozanților din micul orășel aflat sub aproape doi metri de zăpadă nu mai sunt „in rem” împotriva WEF, a globalizării sau a capitalismului rapace, ci au anul acesta în centru persoana președintelui american. Trump vine acum la Davos (în timp ce vicepreședintele Mike Spence vizitează semnificativ Israelul) după 17 ani de absență a vreunui președinte al SUA, după Bill Clinton care a participat la forum în 2000, să vorbească vineri despre noua cale pe care a pornit America. Protestatarii care au ieșit pe străzi (și în Zurich) ieri au strigat „Dump Trump!” și „No Trump, no coal, no gas, no fossil fuels!”.
– Față de întrunirile de la Davos de anii trecuți, există un optimism ceva mai pronunțat. În sondajul global despre problemele economice mondiale al Forumului, criza, recesiunea globală este abia pe locul 19. Creșterea economică globală estimată de peste trei procente pentru 2018, tacticile economice „defensive” abordate în ultimii ani – precum controlul costurilor de producție, gestionarea riscurilor valutare și creșterea rezervelor de capital au produs un efect pozitiv asupra economiei mondiale. Acum la Davos se vor pune în principal problemele economiei orientate spre creștere bazată pe talente, digitalizare și inovare.
Se pare însă că anul acesta se exprimă cu o din ce în ce mai mare putere nevoia de implicare socială a liderilor business-ului mondial. Tema în dezbatere de anul acesta de la Davos este „Creating a Shared Future in a Factured World” și vorbește despre preocupările managerilor din businessul mondial pentru potențialul impact al inegalității veniturilor asupra mediului social și de business.
Așadar, lumea business-ului se teme de o criză economică generată de o criză socială.
În România, preocupată de continua apariție de guverne, situația de fapt de la baza socială a afacerilor este încă neanalizată, neluată în seamă cu seriozitate, ori este „tratată” cu populisme sau creșteri de venituri care în fapt, în context negativ fiscal și inflaționist, devin pierderi pentru cetățean.
Poate nu ar fi rău să ne uităm cu mare atenție la ce vor întreprinde liderii lumii afacerilor la Davos în această direcție; România fiind fractal, în mic, exact în situația care caracterizează global economia. Avem o creștere economică optimizantă, dar care are loc în contextul bombei cu ceas sociale a veniturilor mici ale angajaților și a sărăciei care se extinde, în paralel cu pierderea de competitivitate pe toate liniile comparativ cu celelalte state europene.
– Mai multe voci au vorbit ieri împotriva izolaționismului și protecționismului economic – printre care primul ministru al Indiei, Narendra Modi, în discursul de deschidere al dezbaterilor. Din nou, desigur, reacții indirecte la politica economică americană și la tezele președintelui Trump. Modi a vorbit despre o semnificativă scădere a investițiilor internaționale și despre o stopare a creșterii comerțului internațional cauzate de politicile protecționiste care blochează globalizarea și creștera economică. Comentatorii economici vorbesc după acest discurs despre profilarea unui conflict economic între Statele Unite și India – țară despre care se estimează că în următorii ani va depăși ca volum economia americană.
– Primul ministru canadian JustinTrudeau a subliniat în discursul său două chestiuni care privesc în modul cel mai direct și mediul de afaceri românesc. Acesta a vorbit despre inegalitatea de gen din lumea afacerilor de astăzi (în fapt o altă problemă ieșită în evidență tot dinspre SUA…). „Hărțuirea sexuală este sistemică și inacceptabilă” a spus primul ministru canadian, care a cerut liderilor din business-ul mondial prezenți la Davos să angajeze, să promoveze și să păstreze în companii mai multe femei, lucru care „ar duce la o mai mare diversitate de idei, la o mai mare inovare și la mai puține dispute”.
Apoi Trudeau a mai amintit despre căutarea profitului cu orice preț în afaceri, profit care este pus înaintea bunăstării anagajațior: „Companiile evită taxele și își măresc profiturile pe de o parte în timp ce micșorează beneficiile pe de alta.”
Pentru antreprenorii români se potrivește în context proverbul (pronunțabil și în franceza canadiană): „A bon entendeur, salut!”.
– Astăzi sunt așteptate discursurile lui Macron și ale Angelei Merkel. Dincolo de mesajele „globale” ar trebui să fim atenți la referirile celor doi care interesează România. Situația politică din Germania sau procesul de reforme din Hexagon pot aduce nuanțe interesante în discuția despre viitorul Europei.
A doua zi:
Continuă protestele tradiționale în Davos. Dar și în Zurich, Geneva, Lausanne și Fribourg. Pe agendă sunt antiglobalizarea, anticapitalismul și cum spuneam și ieri, Trump. De unde apar oare personajele acestea anarhiste din interiorul liniștitei societăți a liniștitei țări a cantoanelor? Din plictis al bogăției? Din prea mult timp liber? Elveția este una dintre primele țări din lume care plătește cetățeni care nu mai au cum să își găsească de lucru să stea acasă… Sau chiar din nivelul de civilitate la care au ajuns!
– Trump și venirea lui de vineri este, desigur, și subiectul comentariilor din titlurile știrilor internaționale. „Trump a făcut campanie împotriva elitelor globale. Acum se va întâlni cu ele la Davos.” spune Los Angeles Times. The New York Times titrează însă „Concluzia elitei financiare de la Davos: Trump este bun pentru business.” Comentariile reamintesc gesturile politico-economice ale președintelui american care au afectat întreaga lume, precum ieșirea din Parteneriatul Trans-Pacific și din Acordul climatic de la Paris. Elitele bancare și de business de la Davos comentează negativ comunicarea primitivă de pe Twitter a Președintelui, dar sunt de fapt – cum subliniază mai multe declarații ale participanților la Forum – foarte fericite cu politica lui economică, iar reducerile de taxe și protecționismul dur sunt „foarte bune” pentru afaceri în America.
– Să nu uităm că motto-ul Forumului de anul acesta este „Creating a shared future in a fractured World”. Liderii Uniunii Europene (din care ne străduim și noi să facem parte) încearcă la Davos să contrabalanseze politica americană, dar și să dea personalitate politicilor economice ale continentului. Angela Merkel a spus în discursul său că „izolaționismul nu o să ne ducă spre viitor. Credem că trebuie să cooperăm, că protecționosmul nu este răspunsul corect”. Afirmațiile primului ministru german – care a creat în discurs un nou concept, de „egoism național” – se referă „în evantai”, atât la unele țări care fac parte din Uniune, la Marea Britanie care vrea să se retragă din Uniune, dar și la „ultima pe listă”, Statele Unite.
Angela Merkel a mai lansat un nou termen în intervenția de la Forum, vorbind despre „otrava” reprezentată de populismul de dreapta.
Noi am scăpat de acest tip de politică. În România, spre deosebire de SUA, Vadim Tudor nu a ajuns președinte.
Noi, în România, ne luptăm în ultimii ani cu un populism de stânga pe care îl generează generos toate forțele politice. La noi este un nemaiîntâlnit mod de a face politică – inclusiv economică – exact ca într-o permanentă campanie electorală. „Otrava” noastră vine din stânga, din promisiuni „adresate maselor” care ajung să fie unicul alfabet pe care îl cunosc politicienii și care, să nu vă surprindă, se întorc ca un bumerang economic tot împotriva maselor.
– Emmanuel Macron a legat până și stratul uriaș de zăpadă de la Davos de Trump afirmând că, privind la nămeții uriași „ar fi greu cuiva să creadă în încălzirea globală… Noroc că nu a fost invitat anul acesta cineva sceptic cu privire la încălzirea globală…”
Premierul francez a insistat în intervenția sa asupra necesității împărțirii mai corecte a bogăției mondiale, asupra obligativității apariției unei noi abordări care să modereze excesele capitalismului global. „Această abordare trebuie să se bazeze pe cooperare și multilateralism. Această nouă abordare este singura cale care să ne protejeze interesele pe termen lung.” a spus Macron.
Minunată idee a premierului Franței, care ar trebui să îi fie reamintită de cei care fac politica externă la noi, atunci când cei din Hexagon vor mai solicita avantaje protecționiste pentru agricultorii sau firmele franceze sau vor mai ridica problema angajaților români din Franța.
Ziua a 3-a
În această corespondență generată de contactul cu știrile și articolele venite dinspre Davos ar trebui subliniată clar marea veste care privește România: noi, românii, nu suntem reprezentați de NIMENI la Davos!
Sub avalanșa (cuvântul se potrivește cu peisajul hibernal din orășelul elvețian) de informații care vin, poate nu ați realizat absurditatea majoră în ceea ce ne privește. Nu numai noi, cetățenii, privim de la televizor ce se întâmplă la Davos. Ci și guvernanții României!
Incredibil! Rușinos. În congruență perfectă a rușinii cu vizita premierului Japoniei pe care l-a năpădit singurătatea la București sau cu excursia ziariștilor bulgari veniți să îl intervieveze pe șeful ANI spre a fi dat ca exemplu țării vecine și care au văzut la televizor cum domnul în cauză este arestat. Încă o dată. Incredibil. Rușinos.
– A sosit Trump la Davos. Și a continuat seria de „aventuri” ale personajului, la aceeași vibrație pe care acesta o are din prima zi a mandatului. Poate cu vreo câteva nuanțe în plus ale „ciudățeniei”, datorate atenției acordate evenimentului și deosebitului feeling al respectivului pentru show.
În întâlnirea cu premierul Netanyahu, Trump a strălucit în acest sens. A explicat că palestinienii nu ar trebui să fie supărați pe chestiunea Ierusalimului drept capitală a statului evreu, pentru că de abia de acum încolo lucrurile vor merge spre o cooperare minunată cu America. Președintele a afirmat că toată lumea ar trebui să fie fericită, că hotărîrea luată de el de fapt a scos Ierusalumul din abordarea conflictuală, eliminând subiectul respectiv din discuție. Hahahaha. Pardon, scuzați. Hahahaha!
De remarcat o altă chestiune în premieră, venită dintr-o abordare informală a președintelui american în mers pe holurile de la Davos. Trump a spus – pentru prima oară, neoficial, dar a spus-o – că de abia așteaptă să depună mărturie sub jurământ în privința scandalului legat de Rusia și de alegerile prezidențiale.
Lui Trump i s-a mai organizat și o masă cu niște giganți ai afacerilor și finanțelor. Care l-au lăudat cam prea excesiv pentru impulsul pe care America l-a dat creșterii economice. E interesant de văzut persoană cu persoană cine sunt respectivii. Amintesc pe șefii de la Adidas, Novartis, Bayer, Nokia sau Siemens.
Astăzi este, așadar, ziua în care Trump își va spune discursul, ca primadona care sosește cu întârziere, ca să fie remarcată de toată lumea.
Reamintesc că până la venirea sa reprezentanții la nivel prezidențial sau de șefi de guvern din India, Brazilia, Canada, Franța sau Germania au spus direct sau aluziv că protecționismul și izolaționismul american se opune mersului lucrurilor.
– Theresa May și-a făcut bine treaba ieri. A avut un discurs în care a vorbit cât a putut de puțin despre Brexit (pe modelul „dacă închid ochii nu există”…). În intervenția sa a declarat opțiunea fermă a britanicilor pe drumul spre globalizare (sugerând, original, că Brexitul cam asta a însemnat…), afirmând că Marea Britanie vrea să fie un avocat global al comerțului mondial liber. Apoi, May a fost primul oficial care s-a întâlnit cu Trump, declarațiile bilaterale fiind optimiste, politicile externe ale celor două state dovedindu-se a avea intenții foarte apropiate.
– Tot ieri, poate nu întâmplător în paralel cu Davosul și chestiunea acțiunilor „originale” din politica externă a SUA, la semnalul de alarmă cu privire la încălzirea climei ca problemă fundamentală a omenirii a mai fost adăugat încă o dată cel legat de pericolul atomic.
„Ceasul atomic” – un proiect care este coordonat de decenii de oameni de știință de prim rang ai omenirii și care se referă la probabilitatea declanșării unui confilct nuclear devastator – a fost dat înainte cu un minut, până la miezul nopții fără două minute. Se consideră că în 2018 pericolul războiului nuclear este la nivelul anului 1953, când cursa înarmării nucleare exploda; avansul tehnologic al Coreei de Nord și amplasarea de rachete în Crimeea sunt unele dintre principalele motive pentru creșterea nivelului de pericol.
Iar America este și în această chestiune în centrul poveștii. Cum va reuși să managerieze SUA și această mare problemă a umanității?
Sperăm să nu o aflăm pe propria piele…
Ultima zi
– Și iată că a vorbit și președintele american!
Încă o dată s-a înțeles de ce în acest an venirea lui Trump a fost centrul atenției tuturor. Atitudinea administrației americane este în fapt generatoarea marilor teme (ca să nu le zicem „probleme”…) globale. Atitudinea belicoasă față de Coreea de Nord, retragerea din acordul climatic de la Paris sau din Parteneriatul Trans-Pacific de Comerț Liber și elementele protecționismului economic actual sunt acțiuni ale SUA care influențează imens (ca să nu spunem “destabilizează”…) politica și economia lumii.
Vizita și discursul președintelui Trump au reconfirmat maniera contradictorie de management a politicii americane – optimism despre creșterea economică și globalizare pe fundalul unor acțiuni protecționiste sau de „evitare” a cooperării economice multilaterale.
Trump chiar prezintă suprataxarea importurilor în SUA ca pe o “deschidere” sau vorbește ca despre un factor pozitiv în politica de globalizare atunci când sugerează că America ar putea reintra în parteneriatele economice (NAFTA este în pioneze actualmente) dacă i se vor oferi condiții mult mai avantajoase (!?!)
Oricum, concluziv, lumea politicii, afacerilor și finanțelor de la Davos a privit anul acesta la relația cu SUA ca la una cu statul aflat în creștere economică și nu cu președintele ca „persoană”.
Iar față de discursul de la Forum al lui Trump (despre care laureatul premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz spune că a fost moderat și prin urmare bun, pentru că a conținut mai puține minciuni…) liderii lumii afacerilor au avut atitudinea de tipul zicalei românești “Fă ce zice popa, nu ce face popa”.
Adică – este bine că Trump a susținut declarativ necesitatea comerțului liber și a globalizării cooperative, așa cum au făcut-o și ceilalți lideri mondiali. Chiar dacă America este prin ceea ce întreprinde concret în relațiile economice cel puțin rece, dacă nu conflictuală, față de cam toată lumea – cu China, cu țările Pacificului și cu Europa.
Tot concluziv, ca la finalul ultimei zile:
– Să nu uităm tema foarte generoasă a Forumului de la Davos din acest an – “Created a Shared Future in a Fractured World”.
Anul acesta nu a mai existat ca “temere” principală criza mondială. Dar s-au subliniat alte mari probleme ale economiei globale care afectează baza acesteia, cetățeanul Planetei – care pot să golească de sens creșterea economică globală: polarizarea excesivă a veniturilor, încetinirea creșterii venitului minim sau perspectiva din ce în ce mai neclară a sistemelor de pensii.
– Bitcoinul și sitemul blockchain, nu au fost acceptate (cel puțin anul acesta…) ca variante globale la dolar, yuan sau euro, mai ales din cauza supervolatilității lor. La Davos a existat un consens al participanților cu privire la faptul că sistemul criptomonedelor poate fi o investiție particulară interesantă, dar nu poate reprezenta valuta în viitor. De văzut care va fi atitudinea statelor lumii în viitor.
– Tehnologiile de ultimă oră / Internetul tuturor Lucrurilor – Internet of Things / Orașe inteligente – Smart Cities sunt direcțiile în care vor să meargă toate marile investiții ale lumii afacerilor.
– Și să nu uităm să ne reamintim cu rușine și neplăcere că România nu a fost reprezentată de NIMENI la Davos.
Ne reproșăm că nu suntem „la masa bogaților”, dar nici măcar nu ne așezăm pe scaun când suntem invitați?
Cum să câștigăm cu atuurile noastre, cele câteva pe care le mai avem, în arena competitivității mondiale dacă nu participăm la punerea la cale a regulilor jocului?
Parafrazând prin extindere națională gluma cu evreul care se tot roagă să câștige la loto, închei corespondența noastră din fața calculatorului despre Davos cu îndemnul aproape disperat:
“Dar joacă odată, România!”
Președinte INACO – Inițiativa pentru Competitivitate
Conf. univ. dr. la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE
m: +40 722 63 71 40 | w: www.inaco.ro| www.andreeapaul.ro | e: andreea.paul@inaco.ro
fb: http://www.facebook.com/andreea.maria.paul | in: ro.linkedin.com/in/andreeapaul
Str. Hristov Botev, nr. 26, sector 3, cod poştal 030237, Bucureşti, Romania.