Autori: Andreea Paul
De la educație și competitivitate economică, la acțiuni pentru personalul medical
De trei ani, de când am pornit INACO, scopul meu și al tuturor colegilor implicați a fost modernizarea și digitalizarea educației din România, creșterea gradului de competitivitate economică a țării. Perioada aceasta, complet atipică și care nu seamănă cu nimic din ce ne puteam noi imagina ne-a forțat să accelerăm proiectele noastre pentru digitalizarea învățării, să ne adaptăm activitatea din SmartLab-urile deja create în școli pentru a imprima 3D viziere, împreună cu cadrele didactice, și să ne mutăm atenția către persoanele și instituțiile care se află ȋn linia ȋntâi ȋn lupta cu noul coronavirus. Așa că, ne-am uitat unde și care sunt cele mai mari nevoi și ne-am mobilizat cât de repede am putut să dăm o mână de ajutor.
#EducațiaNUeSuspendată
“Ghidul INACO pentru școlari” a fost primul proiect livrat, în primele zilei ale crizei COVID-19 care a suspendat activitatea școlilor (https://inaco.ro/ghidul-inaco-pentru-scolari/). Comunitatea de profesioniști voluntari ai INACO a adunat resursele educaționale disponibile on-line și cu sprijinul Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți le-am pus la dispoziția elevilor și cadrelor didactice. Am înțeles că timpul petrecut acasă este o oportunitate de a se auto-descoperi, de a descoperi sau crea, de a deveni mai buni, mai veseli, de a fi propriii lor educatori, în ritmul elevilor, cu pasiunile lor. Ghidul adună cele mai atractive activități on-line pentru copii, este viu, îmbunătățit în timp real cu propunerile voastre. În paralel, am donat stickuri pentru internet și laptopuri profesorilor care nu aveau infrastructura minimală necesară derulării cursurilor on-line, respectiv am ajutat zeci de clase să se conecteze on-line la Google Classroom, Meet sau Zoom.
#LocurideMuncăExistă
“Ghidul locurilor de muncă disponibile în criza COVID-19” a fost al doilea proiect al comunității de voluntari INACO pus la dispoziția celor care și-au pierdut locul de muncă în aceste momente de perturbare majoră a echilibrului sanitar, economic și financiar (https://inaco.ro/wp-content/uploads/2020/03/INACO_GHIDUL-LOCURILOR-DE-MUNCA-DISPONIBILE_CRIZA-COVID-19_MARTIE-2020.pdf). În momentele de cumpănă pe care le trăim este nevoie ca noi toți să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a ne aduce contribuția la binele celorlalți. INACO a pus la dispoziția celor care caută un loc de muncă acest Ghid, cu informații clare, actualizate în luna martie 2020, eficient structurate și ușor de urmărit, culese de la instituțiile care au nevoie de forță de muncă. Ne-am gândit și la cei care se întorc definitiv în țară, la cei care și-au pierdut slujba în criza COVID, la toți cei care caută un loc de muncă, la cei care nu știu unde și cum să le găsească.
#Baniexistă
A urmat apoi “Ghidul surselor de finanțare pentru companii în timpul crizei COVID – 19” (https://inaco.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ghidul-INACO-al-surselor-de-finantare-a-companiilor-romanesti-27-Martie-2020.pdf) și “NOI oportunităţi de finanţare care completează Ghidul INACO pentru companii în timpul crizei COVID – 19” (https://inaco.ro/%E2%80%8Bnoi-oportunitati-de-finantare-care-completeaza-ghidul-inaco-pentru-companii-in-timpul-crizei-covid-19/), în ciuda agravării pandemiei de coronavirus, pe care INACO le-a dedicat tututor antreprenorilor care voiau să își mențină afacerile pe linia de plutire, să își păstreze angajații sau chiar să își dezvolte afacerea pe noi coordonate create de criza COVID-19. Este cea de-a noua ediție din seria Ghidurilor de finanțare pentru companii, realizată de comunitatea de profesioniști voluntari ai INACO. Mesajul nostru ao fost permanent: „Bani există!”. Acest ghid a adunat ultimele noutăți pentru salvarea companiilor, 48 de oportunități active acum pentru finanțare nerambursabilă, nebancară, publică și private, națională și europene, în vremurile delicate pentru sprijinirea întreprinderilor mici, mijlocii și mari. Beneficiarii pot fi companiile inovatoare, cele capabile de reprofilare a liniilor de producție la nevoile actuale, inclusiv cele care funcționează în zonele cele mai defavorizate zone, dar nu numai. Domeniile vizate de Ghidul INACO al surselor de finanțare sunt: sănătatea, extinderea producției și dezvoltare servicii, cercetare, dezvoltare, inovare, dezvoltarea resurselor umane, domeniul piscicol, agricol, pomicol, vitivinicol, dialog social, infrastructură mare în energie și tehnologie, stimularea mediului de afaceri, a culturii și a media, inițiative de sprijin civice și private. Am adus în atenția studenților, doctoranzilor și cercetătorilor post-doctorali perspectiva lansării liniei de finanțare dedicate lor, Innotech Student 2020, care încurajează inițiativele antreprenoriale încă din timpul facultății. Ghidul prezintă în sinteză și ultimele modificări legate de ajutoarele de stat, acordarea șomajului tehnic, de acordare a certificatelor de urgență, și alte aspecte importante pentru mediul de afaceri din legislația europeană și națională, adoptate în contextul pandemiei epiedmiologice COVID-19, precum și măsurile comunicate de autorități cu impact asupra beneficiarilor finanțărilor europene. Completările ulterioare au adus noi informații utile comunității de afaceri: FundingBox, F6S, Agorize, Accelerace, finanțările Central European Initiative (CEI) sau ale Comisiei Europene precum Cordis sau SME Strategy, ale Guvernului României, precum UEFISCDI.
#TineriiOn-air
Munca studenților mei de la REI – ASE, cărora le predau on-line și care au colaborat într-un efort colectiv pentru elaborarea studiului “Pachete de măsuri economice și sociale anti-criză luate în statele lumii și de către Comisia Europeană” a ajuns la Radio RFI și în presa națională:
- RFI: Jurnal de pandemie. Ce au făcut statele plus câteva măsuri „exotice”: https://www.rfi.ro/economie-120834-jurnal-pandemie-ce-au-facut-statele-plus-masuri-exotice#.XrGcX2E9hMM.twitter
- Curierul Național: https://curierulnational.ro/de-la-a-13-a-pensie-ungureasca-la-sanatatea-mentala-zeelandeza/
#NoiTehnologii
Societatea se schimbă. Soluțiile oferite de noile tehnologii utile în timpul pandemiilor susțin inițiativele private, umane, empatice, voluntarii și sistemele publice intrate în stare de urgență. Am readus în dezbaterea publică rolul și avantajele alfabetizării tehnologice și digitale, astăzi mai necesare ca oricând din pricina “distanțării sociale”. Lumea întreagă a fost cuprinsă de izolare, de teamă, de nevoia unor soluții noi, în urma apariției noului virus COVID-19. Cu toate acestea, omenirea a supraviețuit de-a lungul timpului multor pandemii, dar cu prea multe pierderi de vieți umane, precum ciuma și gripa spaniolă, neavând avantajul tehnologic de care beneficiem în prezent. Tehnologia este reală și este aici. Există o mulțime de modalități prin care ne putem folosi de ea pentru a trece mai ușor peste criza pandemiei COVID-19. Am prezentat sistemele de ventilare printate 3D, biosenzorii, telesănătatea, platforma Biofourmis Biovitals Dentinel,aplicația Alipay Health Code, dronele, roboții pentru dezinfecție sau perspectivele realității virtuale augmentate. Detalii aici: https://inaco.ro/tehnologii-noi-utile-in-timpul-pandemiilor/. Avertismentul lui Isaac Asimov este mai actual ca niciodată: „Cel mai trist lucru legat de viața din prezent este că știința acumulează cunoștințe mai rapid decât acumulează societatea înțelepciune.”
#DonațiiINACO de peste 100 de mii de euro pentru spitale in campania #INACOVăMulțumește
În contextul lipsei de echipamente de protecție pentru personalul medical din sistemul sanitar românesc, echipa de voluntari INACO s-a mobilizat pentru a strânge fonduri de peste 100 de mii de euro de la companii precum Castrol, Superbet, de la voluntarii INACO, de la persoane fizice care s-au implicat și au răspuns inițiativei noastre.
Am început cu utilarea cu tuneluri și cabine de dezinfecție, respectiv pereți separatori protectori la Spitalul Universitar din București și la Spitalul Palazu din Constanța, și am continuat luna următoare cu mai multe etaje ale Spitalului Universitar.
În paralel, am transformat Smart Laburile – laboratoarele educaționale digitale inteligente pe care INACO le-a construit în școli – în mini-fabrici unde am imprimat 3D sute de viziere, alături de cadrele didactice și voluntarii INACO, care au ajuns la Spitalele Colentina, Matei Balș și Militar din București.
INACO a donat peste 50 kg de cafea, ceai și pahare de unică folosință, cu sprijinul Delicatese Florescu, CafeMagia Tucano și Coffee, celor peste 700 de medici rezidenți de la linia de urgență Telverde a Institului Național de Sănătate Publică. La acest demers s-a alăturat și Sonimpex cu o donație de 150 de borcane de Magiun de Topoloveni pentru medicii rezidenți de la Telverde.
INACO a derulat două campanii umanitare naționale dedicate personalului medical din 48 de spitale distribuite în toate regiunile României, cu sprijinul financiar al Castrol de 35 de mii de euro (https://inaco.ro/22-de-spitale-beneficiare-de-echipamente-de-protectie-din-toata-tara-intr-o-campanie-ampla-de-donatii-organizata-de-inaco-finantata-de-castrol-si-distribuite-in-siguranta-de-catre-dhl/) și al Superbet de 41 de mii de euro (https://inaco.ro/echipamente-de-protectie-si-biocide-pentru-30-de-spitale-din-romania-in-prezenta-lui-ilie-dumitrescu-ambasadorul-campaniei-superbet-pariempebine/), constând în kituri de protecție formate din biocide, combinezoane, costume biochimice, botoși, capeline, măști etc., dar și o mășină de spălat la spitalul județean din Constanța. Am avut o surpriză foarte plăcută, să ni se alăture Ilie Dumitrescu, ambasadorul campaniei #PariemPeBine.
Știu că eforturile INACO reprezintă picături într-un ocean de nevoi, dar simțim și că fiecare echipament înseamnă o viață protejată. Ne referim la viețile celor care au grijă de noi și care ne sunt speranța în lupta cu noul tip de coronavirus: membrii personalului medical. Toți producătorii și furnizorii la care am apelat sunt companii românești care au reușit să servească această nevoie acută de echipamente de protecție. Le mulțumesc pentru viteza, operativitatea și calitatea produselor cu care ne-am îndreptat către cele 50 de spitale, de pe întreg teritoriul României.
Lista spitalelor beneficiare:
- Spitalul Municipal Adjud
- Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad
- Spital de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare
- Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” din Bârlad
- SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ MAVROMATI BOTOȘANI
- SPITALUL CLINIC DE PNEUMOFTIZIOLOGIE BRAȘOV
- Spitalul General CF Brașov
- Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov
- Instititul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” București
- Spitalul Clinic de Boli Infectioase “Dr. Victor Babes” București
- Spitalul Clinic “Colentina” București
- Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Marie Curie”București
- Spitalul Universitar Bucuresti
- INSTITUTUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE MARIUS NASTA, BUCUREȘTI
- Spitalul Militari, București
- SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚĂ CARANSEBEȘ
- SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE CĂLĂRAȘI
- SPITALUL MUNICIPAL CÂMPINA
- Spitalul de Pneumoftiziologie Călărași
- Spitalul Clinic CF Cluj Napoca
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța
- Spitalul Clinic CF Constanța
- SPITALUL CLINIC DE PNEUMOFTIZIOLOGIE CONSTANȚA
- SPITALUL CLINIC Palazu Mare – Constanța
- Spitalul Clinic CF Craiova
- Spitalul Judetean de Urgență Deva
- SPITALUL MUNICIPAL “ANGHEL SALIGNY” FETEȘTI
- Spitalul General CF Galați
- Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași
- Spitalul Clinic CF Iași
- Spitalul Municipal Medgidia
- Spitalul Clinic CF Oradea
- Spitalul General CF Pașcani
- Spitalul Municipal Petroșani
- Spitalul Judetean de Urgență Piatra Neamț
- Spitalul General CF Ploiești
- Spitalul General CF Drobeta Turnul Severin
- SPITALUL MUNICIPAL CARITAS ROȘIORI DE VEDE
- SPITALUL MUNICIPAL CAREI, , jud. Satu Mare
- SPITAL ORĂȘENESC NEGREȘTI OAS, jud. Satu Mare
- SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE SATU MARE
- SANATORIUL DE NEVROZE PREDEAL
- SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ PIATRA NEAMȚ
- Spitalul General CF Sibiu
- Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan Cel Nou” din Suceava
- Spitalul Clinic CF Timișoara
- SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ ZALĂU
INACO mulțumește tuturor donatorilor și voluntarilor care s-au implicat. Mulțumim DHL pentru parteneriatul cu INACO care a făcut posibilă trimiterea echipamentelor în siguranță în țară în campania derulată cu Castrol și Fundației Superbet care a distribuit produsele în campania derulată cu Superbet. Mulțumim producătorilor ASINED, GRAPHTEC și YOBI MANUFACTURING, furnizorilor FILDAS și INSTALAȚII HYDRO-CIDE, echipei CARTOBELLO cu care am colaborat bine pentru coletare în regim de superurgență. Mulțumim SOFTVENTURE pentru automatizarea procedurilor de achiziție, accesibile oricărui spital pe baza unui cont de KoalaDocs gratuit, timp de un an, pus la dispoziția spitalelor. Mulțumim TUDOR COMMUNICATION pentru eleganța în distribuția publică a mesajelor noastre. Din partea tuturor am simțit o solidaritate exemplară în lupta cu Coronacriza.
Processed with MOLDIV Processed with MOLDIV Processed with MOLDIV