Skip to content

Elevii și profesorii de la Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” pot învăța tehnologiile educaționale 4.0 în cel de-al șaptelea SmartLab

SmartLab Kretzulescu este primul de acest gen construit într-un liceu din România cu profil tehnic. Acest lucru a fost posibil datorită proiectului „Crearea primului SmartLab din liceele tehnologice ale României în sectorul 3, la Școala Superioară Comercială «Nicolae Kretzulescu», în acord cu ediția a IV-a a Ghidului Meseriilor Viitorului”, proiect finanțat de Primăria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.

 

De acum, elevii și profesorii liceului vor putea să-și dezvolte abilitățile sociale și digitale, să-și antreneze gândirea creativă, analitică, critică, computațională. Împreună sunt antrenați în proiecte complexe transdisciplinare și transgeneraționale în care experimentează și explorează pentru a integra tehnologiile educaționale 4.0.

„E nevoie de idei noi, de creativitate, de inovație, de soluții noi la problemele multiple cu care se confruntă educația. Acest gen de gândire poate fi antrenată în SmartLab-uri, în acest spațiu experimental în care greșeala este permisă și nu este sancționată. În SmartLab desenăm obiecte 3D, printăm 3D, înțelegem fenomenele complexe cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală, interacționăm cu sistemul avansat de videostreaming cu alți copii din alte colțuri ale țării sau ale lumii cu care împărtășim aceleași pasiuni. Copiii își pot echilibra relația cu intrumentele digitale, cu natura. Automatizăm procesele repetitive încă de pe băncile școlii, unde ei înțeleg că au nevoie de gândire computațională pentru a face față viitorului.”, a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului și președinta organizației non-guvernamentale INACO.

În SmartLab, elevii învață folosindu-se de roboți educaționali multifuncționali, de ochelari de realitate virtuală, de creioane 3D, de scanere 3D, de imprimante 3D, toate împletite cu instrumentele de arte puse la dispoziție în colțul dedicat manualității, dar și cu peretele verde de agricultură hidroponică pe verticală automatizată. Datorită celui mai performant sistem de audio-video-streaming, elevii pot să colaboreze cu alte școli dotate cu SmartLab din țară și străinătate, în clasele virtuale mult visate, iar profesorii pot colabora cu alte cadre didactice, pentru a le sprijini în perfecționarea activității de predare moderne.

Scopul proiectului, unic în Uniunea Europeană, este câte Smart Lab în fiecare dintre cele 6200 de școli ale României, pentru a oferi acces gratuit tuturor elevilor din România la educație digitală inteligentă.

************************************************************************************

INACO – Inițiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, educațional, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România. INACO crede că raportarea la tendințele tehnologice, științifice, economice și sociale ale viitorului prin educație non-formală și consiliere vocațională este obligatorie pentru competitivitatea tinerilor, pentru a fi împliniți în viața profesională, prin corelarea propriilor aptitudini și vocații cu alegerile educaționale și profesionale potrivite.

Crearea primelor șapte laboratoare educaționale digitale inteligente a fost posibilă datorită parteneriatului civic-public-privat de care a beneficiat Asociația INACO, fondatoarea acestui concept educațional inovator. Ideea Smart Lab este rezultatul „Ghidului Meseriilor Viitorului”, un instrument de învățare util pentru elevi, profesori, părinți, dar și antreprenori. Toate cele patru ediții ale Ghidului Meseriilor Viitorului au fost susținute de către Primăria Sectorului 3, în competiția deschisă dedicată finanțării ONG-urilor în perioada 2018-2021.
Proiectul SmartLab a fost gândit și implementat de Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate cu sprijinul a șase companii private donatoare: SC ShapeRobotics Romania SRL, SC Windaco Resources SRL, SC Video Technic Systems SRL, SC Graphtec Design SRL, SC Cryptodata Tech SRL și SC Graziosa SRL.

A patra ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului poate fi accesată gratuit pe website-ul Asociației INACO.

 

Pentru mai multe informații, contactați: Andreea Paul – 0722.637.140, Președintă INACO