Autor: Anca Tamaș
Bucureşti este penultimul oraş din Europa în atragerea talentelor, pe locul 68 în lume, în topul oraşelor analizate de Raportul Global al Competitivității Talentelor din 2018.
Recent lansatul raport “Global Talent Competitiveness Index 2018- GTCI 2018” este un studiu anual aflat cea de a şasea ediţie, care clasifică 119 ţări şi 90 de oraşe din punctul de vedere al abilităţii lor de a atrage, dezvolta şi reţine talentul.
Ţările și orașele concurează la nivel global pentru a-şi creşte propriile talente, pentru a atrage talentele de care au nevoie, pentru a crea condiţii favorabile pentru persoanele care pot contribui la dezvoltarea, inovarea şi competitivitatea regiunilor proprii. Talentul este considerat principalul vector al competitivităţii şi prosperităţii la nivel naţional, regional şi local.
Pentru clasificarea ţărilor se iau în considerare următoarele criterii:
1. Enable-facilitarea: analizează dacă reglementările, piaţa muncii, mediul de afaceri facilitează atragerea talentului sau nu
2. Attract-atragerea: analizează deschiderea ţării către talentul internaţional, inclusiv al talentului persoanelor din categoriile defavorizate
3. Grow-dezvoltarea: capacitatea unei ţări de a oferi formarea continuă printr-un sistem de educaţie de calitate
4. Retain-menţinerea: asigurarea unei calităţi a vieţii ridicate pentru menţinerea talentelor
5. VT Skills-abilităţi vocaţionale şi tehnice ale forţei de muncă
6. GK Skills-competenţe globale
Pentru clasificarea oraşelor se iau în considerate primele 4 criterii împreună cu un al cincilea criteriu: Be global-globalizarea: nivelul de globalizare al oraşului.
Ţările din top 3 în acest raport – Elveţia, Singapore şi SUA – au în comun sisteme de educaţie care se adaptează la nevoile pieţei muncii, un mediu de afaceri flexibil, guverne deschise la nou şi la schimbare, iar forţa de muncă talentată se bucură de protecţie socială. Oraşele din top 3 din acest raport asigură o calitate a vieţii ridicată, sisteme de educaţie performante, medii de afaceri deschise globalizării.
Forumul mondial atrage atenţia asupra corelării rezultatelor şi cu alte criterii neincluse în raport, subliniind o serie de limite ale GTCI 2018, de exemplu Elveţia, care deţine prima poziţie atât la ţări cât şi la oraşe, este criticată pentru numărul scăzut de femei în poziţii de conducere. SUA, care este un adevărat magnet pentru talente, are o toleranţă scăzută pentru minorităţi. Țările nordice, care se află în top în ceea ce priveşte egalitatea de gen şi mobilitatea muncii, nu reuşesc să atragă talente internaţionale şi să devină societăţi multiculturale.
În GTCI 2018 există o secţiune specială dedicată oraşelor şi regiunilor, pentru că în competiţia pentru talente acestea au o serie de avantaje comparative cu ţările: pot avea rate de creştere superioare mediei naţionale, precum şi avantaje culturale, geografice, socio-economice specifice. Această secţiune dedicată oraşelor a fost introdusă în raport doar din ediţia precedentă, care a inclus doar 46 de oraşe anul trecut. Niciun oraş din România nu a făcut parte din raportul anului trecut.
În cele 90 de oraşe incluse în ediția din acest an, GTCI 2018, sunt 47 de oraşe din Europa, 7 din America de Nord, 10 din America Latină, 10 din Africa şi Orientul Mijlociu, 16 din Asia-Pacific. Cele 90 de oraşe incluse în clasament reprezintă un mix de capital, metropole sau oraşe mai mici, unele dintre acestea hub-uri de rang secundar sau chiar locaţii mai izolate.
În topul primelor 10 oraşe se regăsesc 8 din Europa şi 2 din SUA. Al doilea grup, format din oraşele de pe locurile 11-27 include 2 oraşe din Olanda şi 3 din SUA, dar şi mari metropole precum Tokio, Los Angeles, Londra, Seul, Madrid. Din cele 33 de oraşe din al treilea grup, locurile 28-60, 26 sunt din Europa. În schimb, din ultimul grup, locurile de la 61 la 90, doar 4 oraşe sunt din Europa, fiind vorba de Sofia, Belgrad, Bucureşti şi Valletta.
În topul celor 90 de oraşe, pe primul loc se situează Zurich, cu 71 de puncte, iar pe ultimul Delhi cu 14,9 puncte. Bucureşti ocupă locul 68 cu 37,2 puncte, penultimul oraş din Europa, doar Valletta fiind mai jos în clasament, locul 81 cu 30,8 puncte. De remarcat însă că Bucureşti este pe locul 10 la al patrulea criteriu ce ține de menținerea talentelor.
Criteriile utilizate în GTCI 2018 nu trebuie considerate separat, pentru că ele se completează şi se susţin reciproc, formând o spirală pozitivă a prosperităţii şi competitivităţii. Astfel, nivele ridicate ale PIB pe locuitor conduc la acumularea tehnologiilor înalte, care contribuie ulterior la o calitate superioară a sistemelor de educaţie şi sănătate. De asemenea, universităţile de top atrag un corp profesoral şi de cercetare de înaltă calitate, atrag cei mai talentaţi studenţi şi pregătesc absolvenţi ale căror competenţe şi abilităţi îi fac să ocupe locuri de muncă bine plătite.
Oraşele care nu sunt în top pot construi avantaje specifice mizând pe costurile mai scăzute, ceea ce permite Atenei sau Lisabonei să ocupe la criteriul al patrulea, al menținerii talentelor, locuri mult mai bune comparativ cu alte oraşe europene.
Pe de altă parte, oraşe care se bazează pe reţele informatice, precum Singapore, Dubai, Abu Dhabi sau Doha au argumente puternice de atragere a talentelor internaţionale.
Fiecare dintre oraşele analizate are propriile avantaje pe care înearcă să şi le maximizeze. Unele se bazează pe o tradiţie economică, the City în Londra, studiourile de film în Los Angeles, Silicon Valey în San Francisco. Altele se bazează pe universităţile de top, precum centrele universitare din SUA şi Marea Britanie, altele pe tradiţie culturală, Paris, sau pe crearea unor zone culturale, precum deschiderea muzeului Guggenheim în Bilbao sau a muzeului Louvre Abu Dhabi.
Alte regiuni se internaţionalizează prin introducerea diversităţii şi a competenţelor internaţionale în educaţie de la nivel primar, la nivel universitar, regiunea Eindhoven fiind un exemplu în acest sens. Copenhagen Business Centre sprijină companiile să devină din ce în ce mai diverse şi multiculturale. Organizaţia Copenhagen Capacity îşi propune atragerea talentelor internaţionale în domeniile IT şi inginerie, în timp ce organizaţia Wonderful Copenhagen se focalizează pe sporirea deschiderii şi atractivităţii oraşului. Be Basque Talent Network este o platformă online care promovează identitatea bască şi care reuneşte 9000 de profesionişti cu înaltă calificare din 90 de ţări care dezvoltă proiecte comune. Be Basque Dual Career Centre, fondat în 2015, îşi propune să identifice oportunităţi de studii sau de muncă pentru familiile specialiştilor internaţionali care lucrează în regiune. Toate aceste bune practici internaționale sunt permanente surse de inspirație pentru orașele României, nu doar pentru capitala țării.
Piaţa muncii se schimbă continuu şi într-un ritm mai rapid ca niciodată în revoluția 4.0, iar nevoia de resurse umane talentate este în creștere accentuată.
Tabel nr 1: Performanţele comparative ale Bucureştiului cu cele mai bine clasate orașe în Topul criteriilor GTCI 2018
Acest tablou sintetic permite:
– identificarea punctelor tari ale capitalei noastre: chiriile lunare, siguranţa personală, densitatea medicilor, cheltuielile lunare;
– evidenţierea punctelor ce ar putea fi îmbunătăţite: calitatea vieţii, accesul la tehnologiile informațiilor și comunicațiilor;
– dar pune în evidenţă şi punctele slabe: lipsa companiilor mari, lipsa universităţilor de top, lipsa conexiunilor cu aeroportul, populaţia cu educaţie superioară, calitatea vieții și nivelul de dezvoltare exprimat ca PIB pe locuitor.
Fiecare dintre aceste criterii poate fi îmbunătățit cu voință și acțiune, cu o strategie adecvată de dezvoltare şi atragere a talentelor în București, dar și în celelalte orașe ale României.
Raportul GTCI este realizat în cooperare de către INSEAD (Institut Européen d’Administration des Affaires-universitate de top cu filiale în Europa, Asia şi America), the Adecco Group (lider mondial în furnizarea de servicii umane cu peste 5000 de filiale în 60 de ţări) şi TATA Communications (lider mondial de telecomunicaţii).