Autor: Andreea Paul
În ultimul Raport al Competitivității Urbane 2017-2018, capitala României a căzut 16 poziții, pe locul 188 în clasamentul mondial, față de locul 172 în raportul precedent 2015-2016, publicat de către UN Habitat și CASS.
Competitivitatea urbană este strâns legată de dezvoltarea economică și socială. Orașele cu o infrastructură mai bună generează o productivitate urbană mai mare. Creșterea productivității urbane, la rândul său, generează venituri mai mari pentru toate segmentele societății: cetățeni, autorități locale, guvern și sectorul privat. Orașele mai competitive atrag, de asemenea, talentele și capitalul, recrutează muncitori calificați, creând un ciclu virtuos de prosperitate pentru toți. Gradul de sănătate economică implică competitivitatea economică urbană sau lipsa acesteia. Economiile cu grad ridicat de competitivitate se reflectă în prețurile imobiliare mai mari și viceversa.
Așadar, indicele competitivității orașelor reflectă prosperitatea urbană, sărăcia și beneficiile rezidenților urbani, comparativ la scară globală cu peste 1000 de orașe, resimțite de gospodării la nivel micro, de economie și societate la nivel macro, în același timp. Din aceste motive, problema pierderii de competitivitate a orașelor este una dintre cele mai importante și provocatoare probleme actuale.
Indicele competitivității economice a Bucureștiului este la puțin peste jumătate (0,51) din scorul obținut de New York (1,00) – aflată anul acesta pe primul loc în lume, detronând Londra.
Lumea de astăzi cunoaște schimbări fundamentale, în care aglomerările urbane sunt principalele platforme de desfășurare a activităților umane și primele motoare de dezvoltare. Inovarea tehnologică determină viitorul orașelor globale și al sistemului urban. Prin urmare, analiza competitivității orașelor și a sistemului urban are menirea de a îmbunătăți mediul de afaceri și de viață în orașe. București nu poate face abstracție de aceste tendințe globale și are obligația față de locuitorii săi de a se reorienta spre politici de dezvoltare locală pro-competitivitate. Comunitatea de profesioniști ai think-tank-ului INACO – Inițiativa pentru Competitivitate – poate contribui la acest efort comun într-un grup de lucru dedicat acestui obiectiv, cu exemple pragmatice de strategii de dezvoltare urbană competitivă.
În topul primelor cele mai competitive orașe ale lumii în proaspătul raport lansat de UN Habitat și CASS regăsim după New York, Los Angeles, Singapore, Londra, San Francisco, Shenzhen, Tokyo, San Jose, Munchen și Dallas.
Sursa datelor și detalii:
Raportul Competitivității Urbane 2017-2018: http://new.unhabitat.org/es/system/files/documents/urbangateway/gucr2017-2018-short-version.pdf și clasamentul top 200 aici: http://www.gucp.org/News/Articles/Index_Competitiveness?id=1416
Raportul Competitivității Urbane 2015-2016 și clasamantul top 200 aici: http://www.gucp.org/News/Articles/Index_Competitiveness?id=1417
Bucharest drops 16 spots on Global Urban Competitiveness Report 2017-2018 - Business Review
decembrie 27, 2017 @ 10:28 am
[…] Andreea Paul, founder of INACO, a network of local managers, consultants and economy experts, explains. “Increasing urban productivity in turn generates higher incomes for all segments of society: […]
Raport de activitate: 70 de proiecte. 35 de membri. Peste 250 de articole în mass-media în anul 2017 – INACO
ianuarie 16, 2018 @ 3:37 pm
[…] București pierde 16 poziții în Raportul Global al Competitivității Urbane și cade pe locul 188… […]