Autor: Daniela Teodorescu
Sunt onorată să fi fost printre primii membri INACO, încă de la începuturile sale în februarie – martie 2017, la invitația Andreei Paul.
Era prima dată pentru mine când, împreună un grup de oameni vizionari, dezbăteam subiecte legate competitivitate, inovație , educație, politici publice. Și nu stăteam doar la o șuetă, ci chiar căutam soluții la problemele vieții de zi cu zi.
Activitatea de trainer e una dintre fațetele vieții profesionale pe care am exersat-o la INACO în acești 4 ani și valorifică tot ceea ce am adunat ca experiență profesională de peste 20 de ani, iar ca experiență personală încă pe atât. După 40 de ani cred că e vârsta ideală să fii trainer, când încep să se decanteze toate experiențele de dinainte, așa că mi s-a potrivit mănușă.
În calitate de membru în Asociația pentru Competitivitate (INACO), am avut șansa de a-mi exersa și dezvolta abilitățile de trainer în domeniul educației și cel al politicilor publice.

Educație aliniată la economia viitorului
Împreună cu echipa INACO am fost trainer într-un proiect pe cât de inovator pe atât de necesar – Ghidul Meseriilor Viitorului, conceput de o echipă coordonată de Andreea Paul, un instrument de educație inovator, destinat atât elevilor, cât și profesorilor.
Trainingurile pe care le-am susținut în domeniul educației au avut la bază experiența personală de peste 20 de ani ca angajator, în procesele de recrutare pentru viitorii angajați, dar și din experiența de părinte a doi copii de vârstă școlară, de 12, respectiv 14 ani, în sistemul de învățământ la stat. Ghidul a pornit de la nevoia de corelare a pieței muncii cu sistemul de educație și nevoia de adaptare a educației la cerințele angajatorilor pentru a micșora decalajul între competențele și aptitudinile dobândite în școală și cele de care au nevoie angajații pe piața muncii.
Prima serie de traininguri a demarat în toamna anului 2018 – Consiliere vocațională cu privire la meseriile viitorului, la învățământul profesional și dual, pentru elevii claselor a VII-a și a VIII-a din școlile generale ale sectorului 3. Cel de-al doilea s-a derulat în toamna anului 2019, cu sprijinul Primăriei Sectorului 3, pe baza contractului de finanțare nerambursabilă nr. 457580 din 10.08.2020, „Cetățeni SMART pentru un Sector SMART: Educație digitală în acord cu meseriile viitorului pentru elevii din clasele VII-XIII ale Sectorului 3”.

Politici publice alternative
A doua serie de traininguri s-a derulat în proiectul POCA – „Politici publice alternative pentru dezvoltare locală competitivă” – în perioada decembrie 2018 – august 2019.
Pornind de la conceptele de dezvoltare sustenabilă și de dezvoltare durabilă (reducerea sărăciei, responsabilitatea, în contextul local și global, securitatea, drepturile omului, sănătatea, egalitatea de gen, diversitatea culturală, dezvoltarea rurală și urbană, responsabilitatea civică, protecția mediului, managementul resurselor naturale, educația civică), am dezbătut, din perspectiva elaborării de politici publice alternative, fenomene sociale care preocupă societatea românească, abordate din perspectiva Egalității de șanse, a Dezvoltării durabile și a Responsabilității Sociale.
În ambele ipostaze de trainer a contat foarte mult experiența profesională, dar și personală. Cum aș fi putut vorbi despre educație dacă nu aș fi fost părinte de copil școlar? Cum aș fi putut vorbi despre politici publice dacă nu aș fi luat contact cu situații de viață care cer rescrierea unor politici publice? Indiferent de domeniul abordat, am încercat să le transmit cursanților ideea că fiecare poate fi un inovator social în domeniul său. I-am învățat să caute și să găsească soluții acolo unde sistemul nu le mai caută demult. Le-am transmis ideea că modelele corecte pot schimba atitudini și mentalități. Că pot produce transformări la nivel de conștiință personală, singurul factor declanșator de schimbare durabilă în lume. Cea care face ca schimbarea să se producă de la firul ierbii, de jos în sus, de la fiecare om către sistem. Nu mai putem aștepta mereu ca statul „să ne dea”, „să ne ia” „să ne facă”, e momentul ca fiecare om să poată face bine ceea ce știe să facă cel mai bine. Doar astfel se pot reforma din temelii sistemele pentru care lucrează – educație, sănătate, antreprenoriat, management, cultură etc. Prin profesionalism, viziune, conștiință, inovație, umanitate șidorința de a face ceva bun pentru România. E momentul să nu ne mai plângem de condiții nefavorabile, să nu mai invocăm scuze, ci să căutăm soluții de rezolvare. Prin politici publice inovatoare.
Așadar, la mulți ani INACO și la cât mai multe trainiguri pentru comunitate!
Gând bun pentru întreaga echipă de traineri și manageri de proiect – oameni de mare calitate profesională și umană, de la care eu însămi am avut multe de învățat și exersat – Andreea Paul, Mariana Nicolae, Raluca Chișu, Marin Iachimov, Anca Tamaș, Sorin Alexandru, IzabelaLazăr, Alexandru Agarici, Sorin Alexandru.
Daniela Palade Teodorescu este jurnalist, trainer, formator de opinie, activist social, co-autor al unor cărți de istorii orale, director editorial la TUDOR Communication.