Autor: Anca Tamaș (INACO)
Munca de acasă, învățarea continuă și schimbările în carieră sunt principalele trei tendințe ale muncii actuale și viitoare, ne arată cel mai recent raport al Centrului de cercetări Cognizant despre viitorul muncii, din 2020.
Fiind un an neobișnuit, un an pandemic, multe firme au fost nevoite să apeleze la munca de acasă pentru a proteja sănătatea angajaților și pentru a preveni o potențială infectare cu COVID-19. Acesta este viitorul muncii, multe joburi ale viitorului din domeniul resurselor umane fiind legate de munca de acasă.
Iată cele 21 de meserii ale viitorului în domeniul resurselor umane considerate emergente în raportul Cognizant:
1. Detectiv de date pentru resurse umane
Este necesară o persoană licenţiată în matematică, fizică, economie, care să investigheze neconcordanţele în date şi trenduri, o persoană care să analizeze datele şi să urmărească ce spun acestea.
2. Facilitator pentru munca de acasă
O persoană care înţelege bine realitatea virtuală şi tehnologiile necesare, care poate asigura o cultură a muncii pentru angajaţii care lucrează de acasă, este candidatul ideal.
3. Coordonator al comportamentului de afaceri
Va fi o persoană cu un master în psihologie organizaţională, psihologie sau antropologie, care să construiască un loc de muncă smart, care să se ingrijească de satisfacţia angajaţilor, să fie abordabilă şi transparentă.
4. Coordonator pentru continuitatea strategică a afacerilor
Este nevoie de o persoană licenţiată în IT, audit sau resurse umane, care să revizuiască şi să adapteze politicile de IT şi de resurse umane, care să le permită angajaţilor care lucrează de acasă să continue să lucreze perioade îndelungate.
5. Auditor pentru neconcordanţele algoritmilor
O persoană cu experienţă în managementul executiv, tehnic, legal, precum şi în IT, care să redacteze ghiduri pentru rezolvarea neconcordanţelor şi să iniţieze metogologiile aferente – este profilul căutat pentru acest gen de post.
6. Antrenor pentru schimbările în carieră
O persoană care va susţine sesiuni de formare, workshopuri pentru toți cei care trebuie să accepte şi să îşi asume schimbările în carieră şi care trebuie să fie extrem de eficient, chiar şi în video conferinţe, este candidatul potrivit.
7. Coordonator de învăţare continuă
O persoană curioasă şi autodidactă, care să îi ajute pe alţii să îşi înţeleagă stilurile personale de a învăţa continuu este candidatul ideal.
8. Facilitator om-chatbot
Pentru această meserie este necesară o persoană care să îmbunătăţească productivitatea şi satisfacţia angajaţilor prin utilizarea chatboților pentru rezolvarea problemelor de comunicare.
9. Manager Gig economy
Gig economy înseamnă să munceşti oricând şi de oriunde, prin urmare un astfel de manager trebuie să aibă abilităţi solide de management organizaţional şi de management al timpului.
10. Ofiţer erori umane
Acest angajat trebuie să se asigure că toţi ceilalți angajaţi sunt trataţi corect şi echitabil, indiferent de rasă, etnie, gen, orientare sexuală, religie, vârstă, statut economic, cultură.
11. Lider al viitorului muncii
Va fi o persoană licenţiată în ştiinţe administrative, economie, istorie sau filosofie, cu excelente abilităţi analitice, care va identifica noile abilităţi necesare pentru viitorul muncii, va înţelege impactul schimbărilor dramatice asupra locurilor de muncă ale viitorului, va prezenta ideile esenţiale despre modul în care vom munci în viitor.
12. Manager echipe mixte oameni-roboţi
O persoană licenţiată în psihologie sau neuroştiinţe, cu master în TIC sau resurse umane, care va trebui să combine punctele tari ale roboţilor cu punctele tari ale oamenilor pentru îndeplinirea scopurilor afacerii. Va defini rolurile şi va identifica regulile pe care oamenii şi aparatele inteligente vor trebui să le urmeze pentru îndeplinirea sarcinilor, va reconsidera sistemul de promovare a performanţelor membrilor echipei.
13. Arhitect al mediului de muncă
Licenţiată în arhitectură şi design, cu o gândire interdisciplinară, persoana potrivită pentru acest job va trebui sa reconceapă locul de muncă ca pe un mediu în care persoana care munceşte să se simtă bine şi să fie mai productivă, să optimizeze facilităţile, pentru a crea un loc de muncă sănătos.
14. Responsabilul de schimbări climatice
Va fi o persoană cu master în ştiinţele mediului, dezvoltare sustenabilă sau ecologie, cu atitudine civică, care va crea o cultură organizaţională a responsabilităţii pentru mediu şi a dezvoltării sustenabile.
15. Responsabil al stării de bine
O persoană certificată în practicarea meditaţiei şi yoga, empatică, cu inteligenţă emoţională ridicată, care va identifica şi implementa strategii pentru menţinerea angajaţilor sănătoşi, productivi şi implicaţi, va găsi soluţii pentru nevoile angajaţilor care vor lucra de acasă.
16. Planificator al ţelurilor
Licenţiat în economie, cu experienţă în etica corporatistă, această persoană va alinia ţelurile companiei, clienţilor, angajaților şi societăţii, fiind în acelaşi timp un receptor, un canalizator şi un formator/influencer.
17. Analist de reţele umane
Va fi o persoană cu master în inteligenţă artificială, ştiinţa datelor, care va utiliza inteligenţa artificială pentru a analiza relaţiile interumane, va identifica performerii şi conectorii reţelelor umane.
18. Antrenor pentru activarea angajaţilor
Este necesar un master în psihologie instituţională şi organizaţională, psihologie socială şi interculturală pentru persoana care îşi va aduce contribuţia decisivă la reţinerea angajaţilor talentaţi şi va antrena angajaţii în a-şi atinge potenţialul.
19. Consilier pentru expunere la realitatea virtuală
Persoana potrivită ar trebui să fie familiarizată cu realitatea virtuală şi să se simtă confortabil lucrând cu oameni cu diverse experienţe şi stiluri de muncă.
20. Antrenor pentru prevenirea distragerii angajaţilor
Ar trebui să fie o persoană cu master în resurse umane şi dezvoltare organizaţională, cu puternice abilităţi analitice, care să asculte activ și să prevină distragerea angajaţilor de la sarcinile lor de muncă.
21. Ofiţer pentru diversitate genetică
Este necesară o persoană cu studii avansate în biologie şi genetică, dar cu un master în management, care să promoveze şi să susţină diversitatea.
Pentru meseriile viitorului, specialiştii în resurse umane ar trebui să elimine robotismul din oameni şi să umanizeze cât mai mult roboţii.
Sursa: Cognizant (2020, Mai), 21 HR JOBS OF THE FUTURE; Getting – and Staying – Employed in HR by Helping Employees Find the Future of Work, https://www.cognizant.com/whitepapers/21-hr-jobs-of-the-future-codex5450.pdf