Propunerea / ideea ta poate intra în topul celor mai bune 100 de idei pentru dezvoltarea competitivă a României.
INACO pregătește acest raport cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de existență a Statului Român și deschide forumul său astăzi.
Propunerea mea este: utilizarea dronelor pentru reinsamantarea terenurilor defrisate. Cum? Parteneriat public-privat. Inventia romaneasca exista si este dovedita functionala
Propun cointeresarea contributorilor la sistemul de asigurari sociale si la asigurarile de sanatate.
Concret, propun ca sistemul actual de intrajutorare sociala sa se amelioreze intr-un sistem mixt, in care jumatate din contributia personala sa poata fi folosita numai in beneficiul celui de la care a fost colectata.
Asta inseamna clasificarea si cuantificarea tuturor tratamentelor si medicamentelor, tinerea evidentei pe contributor, stabilirea de pachete de asigurare diferentiate in functie de marimea contributiei, stabilirea regulilor de acces si de declasare a tipului de asigurare, marja de toleranta in caz de accidente de parcurs – ex. pierderea locului de munca nu trebuie sa conduca automat la declasarea asigurarii ci trebuie acordat un termen de revenire, in care persoana poate sa-si reia statutul, asigurandu-i protectia pe o durata rezonabila in care sa-si revina.
Ii dadusem si un nume: legea lui jumate.
Altfel, fara cointeresare, nu va fi nici colectare buna, ci numai cu de-a sila.
Actualul sistem, creat pentru salariati, defavorizeaza antreprenorii. Salariatul – ca mine – este, in general, caracterizat de pasivitate manageriala. Nu vrea si nu-i place sa-si asume riscuri. Fara riscuri nu exista castig si asta se vede in economie in ultimii 25 de ani.
Antreprenorul, pe de alta parte, risca si, cand castiga, este cel care aduce plus valoarea in societate. Pentru ca nu are beneficiu clar in sistemul de asigurari de sanatate si in asigurarile sociale, este tentat sa-si organizeze activitatea in asa fel incat sa diminueze aceste contributii la minim: reinvesteste in bunuri fara trebuinta imediata numai pentru a scadea profitul etc. Cand ajunge la spital, plateste sau beneficiaza oricum de tratamente la fel ca toti ceilalti in virtutea contributiei minime.
Deci, propun sa ajutam antreprenorii si initiativa in Romania, prin Legea lui jumate.
Sistemul dronelor este foarte ok cred pentru zone greu accesibile si cu costuri mari de abordare si atunci, da, sistemul de drone este foarte avantajos si rapid / eficient. In rest, sustin propunerea de mai sus a d-lui Braileanu, integrarea in proiectele comunitatilor a celor asistati social este mai mult decat benefica, atat pentru ei cat si pentru societate care face un efort sa ii sustina. Cred ca daca fiecare asistati social in diverse forme sau programe ar planta 1-2 puieti pe luna – deci nu vorbim de munci istovitoare, ar insemna totusi ceva.
Propunere mea se referă la – Introducerea strategiei “flipped classroom” în sistemul educațional din România –
Metodă: Realizarea de conținuturi video educaționale pentru diseminarea teoriei și aplicațiilor practice. Explorarea acestor materiale video se va face prin orice tehnologie care permite accesul la un navigator pentru Internet ( telefon mobil, tabletă, calculator, SMART TV, IoT etc. ). Formatul fizic al acestor materiale video trebuie să fie compatibil cu YOUTUBE.
Avantaje : Înlocuirea timpului de predare clasic cu cel pentru realizarea aplicațiilor practice. Elevul / studentul este motivat / preocupat să atragă atenția profesorului și nu invers. Formarea unei alternative la manualul școlar tipărit.
Observație: Consider că această strategie poate fi aplicată începând cu nivelul asigurat la clasa a V-a. Exemplificare : Vă rog frumos să explorați adresa mea web https://sites.google.com/site/quizoodd unde am prezentat mai multe materiale video cu un conținut educațional.
O zi bună,
Dinu MIHAIL – VĂDUVA
11 OCT. 2017
Pentru clasa de elevi, condusă în stilul „flipped classroom”, am realizat și publicat pe Google Play, o aplicație Android – FREE- , cu numele „mymobileclass”. Aplicația Android realizată poate fi utilă oricărui profesor sau elev. Mai multe detalii despre funcționarea acesteia se află la adresa :
Ion Florin Gheorghisor februarie 16, 2017 @
2:29 pm
Propunere:. Crearea unui Strategii de Dezvoltare Coerentă și realizarea practică a acestuia ȋn vederea promovării, finanţării și implementării unui cadru de acces transparent la resursele energetice din zonă și construirea unui sistem coerent de transport regional a energiei ȋn estul Europei, pe direcţia nord-sud, dar și a direcţionării surplusului de energie pe direcţia est-vest, prin utilizarea traseelor naturale ale cursurilor de apă din regiune .
Hai sa-mi dau si eu cu parerea…eu propun niste lucruri mult mai relizabile: sa se construiasca odata niste pasarele pe centura bucurestiului, acolo unde se blocheaza traficul. Ca pentru autostrada, mi-am pierdut speranta.
Desi nu pare sa se califice pentru top 100, aceasta idee aduce in atentie o componenta cruciala a competitivitatii: sistemul de referinta. Nu poti sa vorbesti despre competitivitate fara sa tii seama de standardele deja instituite de catre competitori. Ori Romania, este mult in urma fata de standardele europene in domenii elementare, ce tin in primul rand de demnitatea de cetatean. Asa ca, atunci cand ne gandim la initiative, primul loc ar trebui sa-l ocupe preocuparea pentru surmontarea neajunsurilor cu privire la standardul de viata in raport cu tarile dezvoltate cu adevarat. Dupa ce securizam aceste diferente, sunt sigur ca putem fi luati in seama de restul omenirii, cu orice idei. Altfel, vom continua sa fim considerati niste vietati imprevizibile si inconsecvente, si sa facem performante pe care doar niste tratate de istorii oculte le vor consemna.
Daca ar fi sa fac o propunere, as vrea sa strigam cat mai tare si mai la unison despre proiecte care sunt de natura sa ne alinieze cu standardele demnitatii de cetateni europeni.
Concret, sustin aceasta tema propusa de Richard!
Propunere: Crearea unui agentii de dezvoltare a produselor romanesti alimentare, recunoscute prin valoarea traditiei: miere de albine, gemuri si dulceturi, branzeturi, etc. Implementare unui program de promovare si recunoastere internationala care va aduce „plus valoare” atat producatorului cat si tarii nostre.
Eu pariez pe educatie. Invatamantul romanesc trebuie sa se adapteze noilor tendinte si tehnologii. Eu a-si proceda in felul urmator:
1. A-si dota toate salile de curs cu cate o tableta de mari dimensiuni 1m/1m
2. A-si crea un soft educational, pe baza materiei scolare SIMPLIFICATE, pentru evaluarea si formarea elevilor, impartit pe 3 nivele
– primul nivel adresat tutror celor care nu reusesc sa ia bacalaureatul, cu materie ce nu depaseste nivelul notei 7
– al doilea nivel adresat celor care vor sa performeze, cu materie intre 7 si 9
– al treilea nivel pentru excelenta.
Acest soft ar trebui sa fie si un ghid pentru elevi, care sa le arate acestora ce specializari, meserii, oportunitati de angajare au. Aici a-si implica atat AJOFM ul cat si firmele care sunt interesate in formarea de specialisti, prin integrarea in soft de cursuri de formare profesionala. Prin intermediul acestui soft elevul va avea acces la materie in orice moment si va putea recapitula sau invata in avans cat va dori.
3. A-si introduce in programa scolara 2 ore pe saptamana pentru aceste activitati
4. A-si permite elevilor, pe parcursul celor 2 ore, accesul cu telefoanele mobile
PS Am vazut acest soft implementat cu succes dar sub alta forma
O alta oportunitate pentru dezvolatare este ca sa se realizeze infrastructura cu resurse interne. sa ne construim singuri buldozere, basculante, escavatoare, etc. o filosofie de genul asta ar pune pe pocioare si ceva industrie, nu numai vrajeala cu agricultura si serviciile.
Regândirea agriculturii în vederea eficientizării ei. Implementarea tehnologiilor informaționale în domeniul agronomic. Formarea de puncte de preluare și prelucrare a producției agricole ( similar oarecum silozurilor pentru cereale ) . Implementarea tehnologiilor de utilizare a biomasei din sectorul agricol și nu numai, pentru valorificarea subproduselor ( peleti pt încălzire, producere biogaz, composturi pentru fertilizare ) prin fonduri guvernamentale. Susținerea prin subvenții importante a segmentului bio având ca punct final preturi accesibile pentru orice consumator de produse bio . Refacerea cercetării agricole prin infuzie de tineri absolvenți si modernizarea centrelor de cercetare existente .
Deoarece sistemul capitalist in Romania este intr-o faza primitiva fara a avea multe sanse de reusita pe toate planurile propun un sistem mixt de evolutie economica in care statul alaturi de privat sa participe efectiv la viata economica din Romania. Astfel toate problemele celor doua sisteme, socialist si capitalist, se vor diminua semnificativ prin adoptarea celor mai bune solutii din amandoua sistemele. Asa se va pastra nealterata libertatea economica si individuala a oamenilor, dar va creste si corectitudinea economica si politica. Ideologic nemai fiind probleme de sistem caci amandoua tipurile de proprietate, privata si publica, i,si vor vedea de propriiile atuuri si probleme. Societatea ramanand una deschisa, libera, dar si mult mai puternica economic.
Propunerea mea s-ar putea sa fie extrem de „traznita” sau greu tolerabila pentru sistemul existent in acest moment, nu numai la noi ci in mai toate societatile avansate, un sistem pe care eu nu l-as mai cataloga capitalist pentru ca nu mai e demult asa,un sistem in care gasim socialism invelit in demagogie ieftina si corporatism & consumism ca valoare dominanta.
Referindu-ne la piata in general observam ca este puternic polarizata, in fiecare domeniu existant cateva companii care detin peste 90% din piata respectiva, asadar nu mai exista loc pentru competitie – una corecta evident. Liderii s-au „baricadat” in „market share-ul” lor, il protejeaza cu strasnicie si rad ghidus cand mai fura un 1% de la ceilalti competitori care evident planuiesc imendiat revansa. Astfel ramane doar aceasta „joaca” intre „cei mari” in fiecare domeniu.
Revenind la Romania, caci asta ne intereseaza, nu vom avea niciodata productie industriala romaneasca, ma refer aici la actionariat romanesc, nu la corporatiile cu unitati de productie in Romania. De ce nu vom putea avea? Simplu, pentru ca desfacerea o controleaza altii, altii care au investit masiv in mari unitati de desfacere, gen supermarket / hypermarket / mall. Asemenea giganti au ocupat in prezent aprox. 80% din piata si continua „ocuparea” teritoriului inamic, astfel ca ei hotarasc ce produs va intra sau iesi de pe piata. Un producator roman este total dezavantajat de acest fapt, indiferent cate motive am putea invoca: competenta managementului si a oamenilor de vanzari, calitatea produselor, competitivitatea in zona comerciala – pret, conditii comerciale, logistica.
Consider ca trebuie abolita aceasta „dictatura” si acordarea de sanse egale tuturor de a face ceva.
Imi amintesc de anii de inceput ai asa-zisului capitalism romanesc – atunci cred ca mai era, cand eram o multime de magazine, iar cei ce le gestionau bateau tara in lung si in lat dupa marfa pe la toate fabricile – atunci mai avea cateva 🙂 romanesti chiar….:)
Propunerea mea ar fi deci una extrem de nebuna – aceea de a „sparge” monopolul retailului, prin acest fapt am deschide drumul productiei si inovatiei romanesti. Corporatiile straine ce produc aici vor fi nevoite a concura cu multi producatori mici, care vor avea cui sa se adreseze si sa vanda.
Avem nevoie de o restartare….altfel nu vad nicio sansa reala de a mai face ceva…
Ne raman nise….zone mici, valori mici, cu care nu putem acumula capital si valoare….
Propun acordarea unor beneficii in cazul asocierii in cazul domeniilor in care exista potential (agricultura, IT, protejarea mediului inconjurator etc.) , dar si conditionarea acordarii ajutoarelor sociale de prestarea efectiva a unor ore de munca de catre beneficiari in favoarea celor care solicita forta de munca. Stimularea asocierii in aceste domenii ar crea teoretic posibilitatea cresterii gradului de competitivitate , dar si marirea potentialului Romaniei. A doua propunere ar fi de natura a diminua costurile statului cu asigurarea sociala , dar si cresterea gradului de responsabilitate a celor care primesc ajutoarele sociale.
Ideile noastre pot fi multe, însă necesită conectare la spațiul UE inconjurător. România competitivă o obținem având această conectare. Mă gândesc precum funcționează o familie. Unul merge la cumpărături, altul gătește, altul face ordine si curățenie, iar cei mici iau exemplul urmând urma și la frâie. România competitivă o obținem dacă indentificăm și oferim necesarul + calitatea. Nu se poate să ne dezvoltăm la voia întâmplării, ne-având „conectarea la mediul inconjurator, europe_an”).
Turismul și agricultura cred că pot genera rezultate pozitive.
Identificarea zonelor turistice (rurale) cu potential uman și geografic. (Platforma on-line, în care primarii/primăriile să-și expună comunitățile cu rezultate bune de laudă, și apte pentru oaspeți.
Papa:) & frumosul de văzut/vizitat în timpul liber, sunt necesare, căutate.
Independenţa energetică a fermelor. Un parteneriat public privat care să furnizeze la prețuri competitive sisteme de alimentare şi stocare a energiei din surse neconvenționale.
Propunerea mea pentru imbunatarirea Romaniei priveste educatia si atitudinea invatatorilor/profesorilor catre elevi si studenti. Prin programe de mobilitate internationale multi studenti s-au intors acasa cu impresia de „neajunsuri”. Ideea ar fi urmatoarea : sa se implementeze un program dedicat studentilor in timpul anilor de facultate (sa se afiseze o lista cu toate cursurile disponibile pentru facultatea/specializarea respectiva, iar studentul sa fie obligat sa isi aleaga un numar prestabilit de cursuri – care ii plac si bineinteles, care crede respectivul student ca or sa ii foloseasca); profesorii sa incerce sa povesteasca la cursuri lucruri practice, pe intelesul studentului, sa argumenteze cu multe studii de caz si mai putin cu teoria invechita care nu se mai aplica in prezent; sa aiba o atitudine prietenoasa, sa incerce sa se apropie de studenti, sa rupa barierele acelea „comuniste”; sa se puna la dispozitia studentului de la inceputul anului subiectele de examen, ca sa poata sa isi imparta timpul folositor intre studii si alte activitati extracurriculare; examenele sa se bazeze pe intrebari practice (din care sa reiasa teoria explicand un studiu de caz/fenomen/s.a.m.d); facultatea sa deschida oportunitati egale pentru studenti (si aici ma refer sa aiba colaborari cat mai multe atat cu alte institutii educationale, dar si cu firmele din sectorul privat) – tot aici as adauga sa existe oportunitatea de intrarea pe piata muncii mai usoara, sa fie o tranzitare normala si pe cat posibila usoara (in multe alte tari in facultate vin multe companii private si recruteaza studenti din timpul anilor de studiu).
Propunere : Introducerea strategiei „Flipped classroom” în sistemul educațional din România.
Metodă : Realizarea de conținuturi video la nivelul disciplinelor studiate pentru diseminarea teoriei și aplicațiilor practice. Materialele video educaționale vor fi disponibile, în mod public, prin orice tehnologie care integrează un navigator pentru Internet. ( telefon mobil, tabletă, calculator, SMART TV, IoT etc. ). Formatul fizic al materialelor video realizate trebuie să fie compatibil cu cel solicitat de YOUTUBE.
Observație : Aplicarea strategiei „Flipped classroom” consider că poate fi realizată începând cu nivelul asigurat pentru clasa a V-a.
Avantaje : Înlocuirea timpului alocat activităților de predare clasice cu cel pentru realizarea aplicațiilor practice. Elevul / studentul este motivat și preocupat pentru captarea atenției din partea profesorului și nu invers. Standardizarea conținuturilor teoretice. Introducerea unei alternative la manualul școlar tipărit.
Aplicație : Pentru mai multe detalii asupra modului concret prin care am realizat conținuturi video educaționale vă rog frumos să explorați adresa mea web : https://sites.google.com/site/quizoodd
Gășpărel Cornelia Margareta decembrie 30, 2017 @
12:02 pm
Introducerea unor dezbateri televizate (sau nu) pe teme de etica în cele mai importante domenii: Economie, Justitie, Sanatate, Invatamant/Cercetare.
Succese in noul An!
Să ținem tot timpul o pungă de gunoi în mașină – și să nu mai aruncăm pe geam,….
Să încercăm să nu mai oferim atenții – nici la doctor, nici la școală, nici la funcționari….
Să nu ne mai facem că nu vedem atunci când aflăm că se fura din banii publici și să luăm atitudine, mergând până la formularea unor denunțuri….- atitudine de genul : nu fura de la mine ci de la stat ducând la situația de azi…
Etc etc etc…
Înființarea unor clase pentru copii cu dizabilitati in incinta școlilor de masa.Acest lucru va duce lâ sporirea șanselor de integrare ale acestor copii, va reduce stigmatizarea lor , va duce lâ reducerea personalului care lucrează în școlile speciale. Aceste clase NU se vor adresa copiilor cu handicap sever ci acelor copii care realmente au o șansă de a deveni autonomia si independenți.
Înființarea unor unități protejate in care sa lucreze persoane cu dizabilitati si care sa produca de exemplu pâine care sa fie distribuită în centrele de plasament sau lâ instituțiile statului.In momentul de față unitățile protejate sunt in situatia de a isi închidă porțile ptr ca nu au piata de desfacere.
Centrul Nazarcea este un exemplu in care absurdul atinge cote maxime. Deși este un proiect realizat de Primăria sect 1 prin fonduri europene, pâinea acestora nu are piata de desfacere. Toate școlile si centrele de plasament nu folosesc pâine si corn de lâ aceștia ci de lâ terți.
Înființarea unor complexe rezidentiale pentru adulți cu dizabilitati. In cadrul acestor complexe , adultii cu dizabilitati sa poata desfasura o activitate productiva si sa se autogospodareasca.In acelasi timp sa poata fi supravegheați si sa poata sa aiba o viata normala in situatia in care rămân singuri fara apartinatori.
Posibilitatea ca , părinții acestor copii sa plateasca pe parcursul vietii pentru a asigura o locuinta pentru copilul lor , devenit adult.
In felul acesta se vor credea colectivități care pot sa se autointretina din grădinărit, brutărie, tâmplărie, spălătoriei si altele.
In acelasi timp ei pot beneficia de supraveghere medicală si pot fi ținuți sub control
Dezvoltarea turismului în zona Bran având ca lait motiv personajul atât de cunoscut Dracula. Realizarea unor parcuri tematice pentru doritorii de senzații tari. Dezvoltarea producătorilor si comerțului local prin producerea si comercializarea obiectelor cu Dracula.
Andreea Paul
februarie 16, 2017 @ 12:22 pm
Propunerea mea este: utilizarea dronelor pentru reinsamantarea terenurilor defrisate. Cum? Parteneriat public-privat. Inventia romaneasca exista si este dovedita functionala
Radu Braileanu
februarie 19, 2017 @ 4:35 pm
Propun cointeresarea contributorilor la sistemul de asigurari sociale si la asigurarile de sanatate.
Concret, propun ca sistemul actual de intrajutorare sociala sa se amelioreze intr-un sistem mixt, in care jumatate din contributia personala sa poata fi folosita numai in beneficiul celui de la care a fost colectata.
Asta inseamna clasificarea si cuantificarea tuturor tratamentelor si medicamentelor, tinerea evidentei pe contributor, stabilirea de pachete de asigurare diferentiate in functie de marimea contributiei, stabilirea regulilor de acces si de declasare a tipului de asigurare, marja de toleranta in caz de accidente de parcurs – ex. pierderea locului de munca nu trebuie sa conduca automat la declasarea asigurarii ci trebuie acordat un termen de revenire, in care persoana poate sa-si reia statutul, asigurandu-i protectia pe o durata rezonabila in care sa-si revina.
Ii dadusem si un nume: legea lui jumate.
Altfel, fara cointeresare, nu va fi nici colectare buna, ci numai cu de-a sila.
Actualul sistem, creat pentru salariati, defavorizeaza antreprenorii. Salariatul – ca mine – este, in general, caracterizat de pasivitate manageriala. Nu vrea si nu-i place sa-si asume riscuri. Fara riscuri nu exista castig si asta se vede in economie in ultimii 25 de ani.
Antreprenorul, pe de alta parte, risca si, cand castiga, este cel care aduce plus valoarea in societate. Pentru ca nu are beneficiu clar in sistemul de asigurari de sanatate si in asigurarile sociale, este tentat sa-si organizeze activitatea in asa fel incat sa diminueze aceste contributii la minim: reinvesteste in bunuri fara trebuinta imediata numai pentru a scadea profitul etc. Cand ajunge la spital, plateste sau beneficiaza oricum de tratamente la fel ca toti ceilalti in virtutea contributiei minime.
Deci, propun sa ajutam antreprenorii si initiativa in Romania, prin Legea lui jumate.
Marius Adrian C.
mai 1, 2017 @ 11:18 am
Sistemul dronelor este foarte ok cred pentru zone greu accesibile si cu costuri mari de abordare si atunci, da, sistemul de drone este foarte avantajos si rapid / eficient. In rest, sustin propunerea de mai sus a d-lui Braileanu, integrarea in proiectele comunitatilor a celor asistati social este mai mult decat benefica, atat pentru ei cat si pentru societate care face un efort sa ii sustina. Cred ca daca fiecare asistati social in diverse forme sau programe ar planta 1-2 puieti pe luna – deci nu vorbim de munci istovitoare, ar insemna totusi ceva.
Dinu MIHAIL - VĂDUVA
octombrie 11, 2017 @ 7:07 am
Propunere mea se referă la – Introducerea strategiei “flipped classroom” în sistemul educațional din România –
Metodă: Realizarea de conținuturi video educaționale pentru diseminarea teoriei și aplicațiilor practice. Explorarea acestor materiale video se va face prin orice tehnologie care permite accesul la un navigator pentru Internet ( telefon mobil, tabletă, calculator, SMART TV, IoT etc. ). Formatul fizic al acestor materiale video trebuie să fie compatibil cu YOUTUBE.
Avantaje : Înlocuirea timpului de predare clasic cu cel pentru realizarea aplicațiilor practice. Elevul / studentul este motivat / preocupat să atragă atenția profesorului și nu invers. Formarea unei alternative la manualul școlar tipărit.
Observație: Consider că această strategie poate fi aplicată începând cu nivelul asigurat la clasa a V-a. Exemplificare : Vă rog frumos să explorați adresa mea web https://sites.google.com/site/quizoodd unde am prezentat mai multe materiale video cu un conținut educațional.
O zi bună,
Dinu MIHAIL – VĂDUVA
11 OCT. 2017
Dinu MIHAIL - VĂDUVA
decembrie 29, 2017 @ 12:05 pm
Pentru clasa de elevi, condusă în stilul „flipped classroom”, am realizat și publicat pe Google Play, o aplicație Android – FREE- , cu numele „mymobileclass”. Aplicația Android realizată poate fi utilă oricărui profesor sau elev. Mai multe detalii despre funcționarea acesteia se află la adresa :
https://sites.google.com/site/quizoodd/home/mymobileclass
Forum INACO: 100 de oportunități pentru dezvoltarea competitivă a României - Andreea Paul
februarie 16, 2017 @ 1:33 pm
[…] 100 de oportunități pentru dezvoltarea României […]
Ion Florin Gheorghisor
februarie 16, 2017 @ 2:29 pm
Propunere:. Crearea unui Strategii de Dezvoltare Coerentă și realizarea practică a acestuia ȋn vederea promovării, finanţării și implementării unui cadru de acces transparent la resursele energetice din zonă și construirea unui sistem coerent de transport regional a energiei ȋn estul Europei, pe direcţia nord-sud, dar și a direcţionării surplusului de energie pe direcţia est-vest, prin utilizarea traseelor naturale ale cursurilor de apă din regiune .
richard
februarie 17, 2017 @ 8:52 am
Hai sa-mi dau si eu cu parerea…eu propun niste lucruri mult mai relizabile: sa se construiasca odata niste pasarele pe centura bucurestiului, acolo unde se blocheaza traficul. Ca pentru autostrada, mi-am pierdut speranta.
Dan G
februarie 17, 2017 @ 11:10 pm
Desi nu pare sa se califice pentru top 100, aceasta idee aduce in atentie o componenta cruciala a competitivitatii: sistemul de referinta. Nu poti sa vorbesti despre competitivitate fara sa tii seama de standardele deja instituite de catre competitori. Ori Romania, este mult in urma fata de standardele europene in domenii elementare, ce tin in primul rand de demnitatea de cetatean. Asa ca, atunci cand ne gandim la initiative, primul loc ar trebui sa-l ocupe preocuparea pentru surmontarea neajunsurilor cu privire la standardul de viata in raport cu tarile dezvoltate cu adevarat. Dupa ce securizam aceste diferente, sunt sigur ca putem fi luati in seama de restul omenirii, cu orice idei. Altfel, vom continua sa fim considerati niste vietati imprevizibile si inconsecvente, si sa facem performante pe care doar niste tratate de istorii oculte le vor consemna.
Daca ar fi sa fac o propunere, as vrea sa strigam cat mai tare si mai la unison despre proiecte care sunt de natura sa ne alinieze cu standardele demnitatii de cetateni europeni.
Concret, sustin aceasta tema propusa de Richard!
Dan Brehuta
februarie 18, 2017 @ 5:24 pm
Propunere: Crearea unui agentii de dezvoltare a produselor romanesti alimentare, recunoscute prin valoarea traditiei: miere de albine, gemuri si dulceturi, branzeturi, etc. Implementare unui program de promovare si recunoastere internationala care va aduce „plus valoare” atat producatorului cat si tarii nostre.
Sorin
martie 12, 2017 @ 10:21 pm
Eu pariez pe educatie. Invatamantul romanesc trebuie sa se adapteze noilor tendinte si tehnologii. Eu a-si proceda in felul urmator:
1. A-si dota toate salile de curs cu cate o tableta de mari dimensiuni 1m/1m
2. A-si crea un soft educational, pe baza materiei scolare SIMPLIFICATE, pentru evaluarea si formarea elevilor, impartit pe 3 nivele
– primul nivel adresat tutror celor care nu reusesc sa ia bacalaureatul, cu materie ce nu depaseste nivelul notei 7
– al doilea nivel adresat celor care vor sa performeze, cu materie intre 7 si 9
– al treilea nivel pentru excelenta.
Acest soft ar trebui sa fie si un ghid pentru elevi, care sa le arate acestora ce specializari, meserii, oportunitati de angajare au. Aici a-si implica atat AJOFM ul cat si firmele care sunt interesate in formarea de specialisti, prin integrarea in soft de cursuri de formare profesionala. Prin intermediul acestui soft elevul va avea acces la materie in orice moment si va putea recapitula sau invata in avans cat va dori.
3. A-si introduce in programa scolara 2 ore pe saptamana pentru aceste activitati
4. A-si permite elevilor, pe parcursul celor 2 ore, accesul cu telefoanele mobile
PS Am vazut acest soft implementat cu succes dar sub alta forma
richard
martie 13, 2017 @ 9:00 am
O alta oportunitate pentru dezvolatare este ca sa se realizeze infrastructura cu resurse interne. sa ne construim singuri buldozere, basculante, escavatoare, etc. o filosofie de genul asta ar pune pe pocioare si ceva industrie, nu numai vrajeala cu agricultura si serviciile.
Dragos Matei
martie 13, 2017 @ 12:17 pm
Regândirea agriculturii în vederea eficientizării ei. Implementarea tehnologiilor informaționale în domeniul agronomic. Formarea de puncte de preluare și prelucrare a producției agricole ( similar oarecum silozurilor pentru cereale ) . Implementarea tehnologiilor de utilizare a biomasei din sectorul agricol și nu numai, pentru valorificarea subproduselor ( peleti pt încălzire, producere biogaz, composturi pentru fertilizare ) prin fonduri guvernamentale. Susținerea prin subvenții importante a segmentului bio având ca punct final preturi accesibile pentru orice consumator de produse bio . Refacerea cercetării agricole prin infuzie de tineri absolvenți si modernizarea centrelor de cercetare existente .
Ciprian Cipri
martie 14, 2017 @ 12:07 am
Deoarece sistemul capitalist in Romania este intr-o faza primitiva fara a avea multe sanse de reusita pe toate planurile propun un sistem mixt de evolutie economica in care statul alaturi de privat sa participe efectiv la viata economica din Romania. Astfel toate problemele celor doua sisteme, socialist si capitalist, se vor diminua semnificativ prin adoptarea celor mai bune solutii din amandoua sistemele. Asa se va pastra nealterata libertatea economica si individuala a oamenilor, dar va creste si corectitudinea economica si politica. Ideologic nemai fiind probleme de sistem caci amandoua tipurile de proprietate, privata si publica, i,si vor vedea de propriiile atuuri si probleme. Societatea ramanand una deschisa, libera, dar si mult mai puternica economic.
Marius Adrian C.
mai 1, 2017 @ 11:34 am
Propunerea mea s-ar putea sa fie extrem de „traznita” sau greu tolerabila pentru sistemul existent in acest moment, nu numai la noi ci in mai toate societatile avansate, un sistem pe care eu nu l-as mai cataloga capitalist pentru ca nu mai e demult asa,un sistem in care gasim socialism invelit in demagogie ieftina si corporatism & consumism ca valoare dominanta.
Referindu-ne la piata in general observam ca este puternic polarizata, in fiecare domeniu existant cateva companii care detin peste 90% din piata respectiva, asadar nu mai exista loc pentru competitie – una corecta evident. Liderii s-au „baricadat” in „market share-ul” lor, il protejeaza cu strasnicie si rad ghidus cand mai fura un 1% de la ceilalti competitori care evident planuiesc imendiat revansa. Astfel ramane doar aceasta „joaca” intre „cei mari” in fiecare domeniu.
Revenind la Romania, caci asta ne intereseaza, nu vom avea niciodata productie industriala romaneasca, ma refer aici la actionariat romanesc, nu la corporatiile cu unitati de productie in Romania. De ce nu vom putea avea? Simplu, pentru ca desfacerea o controleaza altii, altii care au investit masiv in mari unitati de desfacere, gen supermarket / hypermarket / mall. Asemenea giganti au ocupat in prezent aprox. 80% din piata si continua „ocuparea” teritoriului inamic, astfel ca ei hotarasc ce produs va intra sau iesi de pe piata. Un producator roman este total dezavantajat de acest fapt, indiferent cate motive am putea invoca: competenta managementului si a oamenilor de vanzari, calitatea produselor, competitivitatea in zona comerciala – pret, conditii comerciale, logistica.
Consider ca trebuie abolita aceasta „dictatura” si acordarea de sanse egale tuturor de a face ceva.
Imi amintesc de anii de inceput ai asa-zisului capitalism romanesc – atunci cred ca mai era, cand eram o multime de magazine, iar cei ce le gestionau bateau tara in lung si in lat dupa marfa pe la toate fabricile – atunci mai avea cateva 🙂 romanesti chiar….:)
Propunerea mea ar fi deci una extrem de nebuna – aceea de a „sparge” monopolul retailului, prin acest fapt am deschide drumul productiei si inovatiei romanesti. Corporatiile straine ce produc aici vor fi nevoite a concura cu multi producatori mici, care vor avea cui sa se adreseze si sa vanda.
Avem nevoie de o restartare….altfel nu vad nicio sansa reala de a mai face ceva…
Ne raman nise….zone mici, valori mici, cu care nu putem acumula capital si valoare….
stana petrica
mai 12, 2017 @ 10:35 am
Propun acordarea unor beneficii in cazul asocierii in cazul domeniilor in care exista potential (agricultura, IT, protejarea mediului inconjurator etc.) , dar si conditionarea acordarii ajutoarelor sociale de prestarea efectiva a unor ore de munca de catre beneficiari in favoarea celor care solicita forta de munca. Stimularea asocierii in aceste domenii ar crea teoretic posibilitatea cresterii gradului de competitivitate , dar si marirea potentialului Romaniei. A doua propunere ar fi de natura a diminua costurile statului cu asigurarea sociala , dar si cresterea gradului de responsabilitate a celor care primesc ajutoarele sociale.
MynamE
mai 13, 2017 @ 7:30 am
Ideile noastre pot fi multe, însă necesită conectare la spațiul UE inconjurător. România competitivă o obținem având această conectare. Mă gândesc precum funcționează o familie. Unul merge la cumpărături, altul gătește, altul face ordine si curățenie, iar cei mici iau exemplul urmând urma și la frâie. România competitivă o obținem dacă indentificăm și oferim necesarul + calitatea. Nu se poate să ne dezvoltăm la voia întâmplării, ne-având „conectarea la mediul inconjurator, europe_an”).
Turismul și agricultura cred că pot genera rezultate pozitive.
Identificarea zonelor turistice (rurale) cu potential uman și geografic. (Platforma on-line, în care primarii/primăriile să-și expună comunitățile cu rezultate bune de laudă, și apte pentru oaspeți.
Papa:) & frumosul de văzut/vizitat în timpul liber, sunt necesare, căutate.
Buzescu Alin Bogdan
octombrie 3, 2017 @ 9:55 am
Independenţa energetică a fermelor. Un parteneriat public privat care să furnizeze la prețuri competitive sisteme de alimentare şi stocare a energiei din surse neconvenționale.
Nicoleta
octombrie 6, 2017 @ 12:00 pm
Propunerea mea pentru imbunatarirea Romaniei priveste educatia si atitudinea invatatorilor/profesorilor catre elevi si studenti. Prin programe de mobilitate internationale multi studenti s-au intors acasa cu impresia de „neajunsuri”. Ideea ar fi urmatoarea : sa se implementeze un program dedicat studentilor in timpul anilor de facultate (sa se afiseze o lista cu toate cursurile disponibile pentru facultatea/specializarea respectiva, iar studentul sa fie obligat sa isi aleaga un numar prestabilit de cursuri – care ii plac si bineinteles, care crede respectivul student ca or sa ii foloseasca); profesorii sa incerce sa povesteasca la cursuri lucruri practice, pe intelesul studentului, sa argumenteze cu multe studii de caz si mai putin cu teoria invechita care nu se mai aplica in prezent; sa aiba o atitudine prietenoasa, sa incerce sa se apropie de studenti, sa rupa barierele acelea „comuniste”; sa se puna la dispozitia studentului de la inceputul anului subiectele de examen, ca sa poata sa isi imparta timpul folositor intre studii si alte activitati extracurriculare; examenele sa se bazeze pe intrebari practice (din care sa reiasa teoria explicand un studiu de caz/fenomen/s.a.m.d); facultatea sa deschida oportunitati egale pentru studenti (si aici ma refer sa aiba colaborari cat mai multe atat cu alte institutii educationale, dar si cu firmele din sectorul privat) – tot aici as adauga sa existe oportunitatea de intrarea pe piata muncii mai usoara, sa fie o tranzitare normala si pe cat posibila usoara (in multe alte tari in facultate vin multe companii private si recruteaza studenti din timpul anilor de studiu).
LAURENTIU STELEA
octombrie 6, 2017 @ 6:03 pm
Prima propunere :
Servicii digitale pentru fiecare cetatean si fiecare afacere
http://www.contributors.ro/economie/episodul-2-romania-digitala-%E2%80%93-ultima-ora/
Multumesc
Laurentiu Stelea
Dinu MIHAIL - VĂDUVA
octombrie 11, 2017 @ 6:24 am
Propunere : Introducerea strategiei „Flipped classroom” în sistemul educațional din România.
Metodă : Realizarea de conținuturi video la nivelul disciplinelor studiate pentru diseminarea teoriei și aplicațiilor practice. Materialele video educaționale vor fi disponibile, în mod public, prin orice tehnologie care integrează un navigator pentru Internet. ( telefon mobil, tabletă, calculator, SMART TV, IoT etc. ). Formatul fizic al materialelor video realizate trebuie să fie compatibil cu cel solicitat de YOUTUBE.
Observație : Aplicarea strategiei „Flipped classroom” consider că poate fi realizată începând cu nivelul asigurat pentru clasa a V-a.
Avantaje : Înlocuirea timpului alocat activităților de predare clasice cu cel pentru realizarea aplicațiilor practice. Elevul / studentul este motivat și preocupat pentru captarea atenției din partea profesorului și nu invers. Standardizarea conținuturilor teoretice. Introducerea unei alternative la manualul școlar tipărit.
Aplicație : Pentru mai multe detalii asupra modului concret prin care am realizat conținuturi video educaționale vă rog frumos să explorați adresa mea web :
https://sites.google.com/site/quizoodd
O zi bună,
Dinu MIHAIL – VĂDUVA
11 oct. 2017
Gășpărel Cornelia Margareta
decembrie 30, 2017 @ 12:02 pm
Introducerea unor dezbateri televizate (sau nu) pe teme de etica în cele mai importante domenii: Economie, Justitie, Sanatate, Invatamant/Cercetare.
Succese in noul An!
Ștefanut Liviu
decembrie 30, 2017 @ 12:53 pm
Să ținem tot timpul o pungă de gunoi în mașină – și să nu mai aruncăm pe geam,….
Să încercăm să nu mai oferim atenții – nici la doctor, nici la școală, nici la funcționari….
Să nu ne mai facem că nu vedem atunci când aflăm că se fura din banii publici și să luăm atitudine, mergând până la formularea unor denunțuri….- atitudine de genul : nu fura de la mine ci de la stat ducând la situația de azi…
Etc etc etc…
Adela Hanafi
ianuarie 11, 2018 @ 8:46 pm
Înființarea unor clase pentru copii cu dizabilitati in incinta școlilor de masa.Acest lucru va duce lâ sporirea șanselor de integrare ale acestor copii, va reduce stigmatizarea lor , va duce lâ reducerea personalului care lucrează în școlile speciale. Aceste clase NU se vor adresa copiilor cu handicap sever ci acelor copii care realmente au o șansă de a deveni autonomia si independenți.
Adela Hanafi
ianuarie 11, 2018 @ 8:58 pm
Înființarea unor unități protejate in care sa lucreze persoane cu dizabilitati si care sa produca de exemplu pâine care sa fie distribuită în centrele de plasament sau lâ instituțiile statului.In momentul de față unitățile protejate sunt in situatia de a isi închidă porțile ptr ca nu au piata de desfacere.
Centrul Nazarcea este un exemplu in care absurdul atinge cote maxime. Deși este un proiect realizat de Primăria sect 1 prin fonduri europene, pâinea acestora nu are piata de desfacere. Toate școlile si centrele de plasament nu folosesc pâine si corn de lâ aceștia ci de lâ terți.
Adela Hanafi
ianuarie 11, 2018 @ 9:05 pm
Înființarea unor complexe rezidentiale pentru adulți cu dizabilitati. In cadrul acestor complexe , adultii cu dizabilitati sa poata desfasura o activitate productiva si sa se autogospodareasca.In acelasi timp sa poata fi supravegheați si sa poata sa aiba o viata normala in situatia in care rămân singuri fara apartinatori.
Posibilitatea ca , părinții acestor copii sa plateasca pe parcursul vietii pentru a asigura o locuinta pentru copilul lor , devenit adult.
In felul acesta se vor credea colectivități care pot sa se autointretina din grădinărit, brutărie, tâmplărie, spălătoriei si altele.
In acelasi timp ei pot beneficia de supraveghere medicală si pot fi ținuți sub control
Adela Hanafi
ianuarie 11, 2018 @ 9:28 pm
Dezvoltarea turismului în zona Bran având ca lait motiv personajul atât de cunoscut Dracula. Realizarea unor parcuri tematice pentru doritorii de senzații tari. Dezvoltarea producătorilor si comerțului local prin producerea si comercializarea obiectelor cu Dracula.
Raport de activitate: 70 de proiecte. 35 de membri. Peste 250 de articole în mass-media în anul 2017 – INACO
ianuarie 16, 2018 @ 3:36 pm
[…] 100 de oportunități pentru dezvoltarea României […]
RAPORTUL DESPRE PRIMUL AN DE ACTIVITATE – INACO
februarie 24, 2018 @ 9:48 am
[…] 100 de oportunități pentru dezvoltarea României […]