Autor: Carmen Holotescu
1 aprilie 2020
În completarea “Ghidului surselor de finanțare pentru companii în timpul crizei COVID-19” (https://inaco.ro/ghidul-surselor-de-finantare-pentru-companii-in-timpul-crizei-covid-19), publicat de INACO în 28 martie, venim cu prezentarea unor noi oportunități și acceleratoare pentru IMM-uri și start-up-uri, dar și oportunități pentru noi parteneri de afaceri și traininguri utile.
- FundingBox – http://fundingbox.com
FundingBox este o platformă de colaborare, care găzduiește comunități deschise, organizate în jurul unor proiecte sau teme de interes, având peste 25 de mii de utilizatori. Pot fi găsite apeluri de finanțare publice sau private, parteneri pentru proiecte, de asemenea evenimente, traininguri și consultanță. La peste 175 de milioane de EURO se ridică totalul apelurilor găzduite, iar 64% este rata de succes a firmelor intrate în aceste acceleratoare.
Majoritatea programele sunt de tipul „cascade funding„, în care proiectele care au primit finanțare dinspre Comisia Europeană, distribuie firmelor câștigatoare sume (tichete) de ordinul zecilor și sutelor de mii de EURO, în urma a două-trei apeluri. Documentația pentru participare este concisă, de câteva pagini, centrată pe tehnologie, obiective și strategie. Întregul ciclu de management al unui apel se realizează pe site.
Figura 1. Cum se realizează o finanțare în cascadă (din prezentarea FundingBox)
Finanțările pentru proiecte legate de COVID-19 se găsesc la secțiunea „COVID-19: How can you help?”(https://fundingbox.com/spaces/fundingbox-community-tap-into-our-funding-opportunities/5e7c77a7181e772ad8f97c7c), iar apelurile de proiecte deschise apar la „FundingBox Equity-free Programmes and Open Calls” (https://fundingbox.com/about/equity-free-programs).
În webinar-ul organizat în 26 martie, s-a făcut prezentarea facilităților platformei, precum și a apelurilor deschise și viitoare, din domeniile (https://fundingbox.com/spaces/fundingbox-community-tap-into-our-funding-opportunities/5e81fd97181e772ad8f982b1):
• Inteligență Artificială
• Economie Circulară
• Blockchain
• Construcții
• Tehnologie educațională
• Internet de viitoare generație (Next Generation Internet)
• Start-up-uri
• Industrie manufacturieră 4.0
• Altele.
Pentru mai multe informații a se vedea:
• slide-urile prezentate în cadrul webinarului: https://www.slideshare.net/LiliyaPislar/fundingbox-webinar-public-and-private-funding-opportunities-for-startups-and-smes-26-march-2020
• înregistrarea webinarului: https://www.youtube.com/watch?v=RnOWhKtFxFQ.
2. F6S – http://f6s.com
F6S este o platformă dinamică, cu facilități asemănătoare cu FundingBox, dar și cu profile de start-up-uri și oferte de joburi.
O listă cu proiecte deschise de finanțare și acceleratoare (mai mult de 1500 acum) apare la adresa: https://www.f6s.com/programs. Căutarea se poate face după termeni, dar și criterii ca tip de proiect, domeniu, țară, valoarea finanțării.
De exemplu, 20 de propuneri vin din România: https://www.f6s.com/programs?keywords[]=romania&sort=open, iar 89 se referă la domeniul Blockchan: https://www.f6s.com/programs?keywords[]=blockchain&sort=open.
3. Agorize – https://www.agorize.com
Agorize este o platformă cu proiecte deschise de inovare sihackathon-uri, propuse comunităților de inovatori (studenți, dezvoltatori și startup-uri), care sunt sprijinite să crească și să se dezvolte, lucrând cu companii majore. Activitatea este recompensată cu job-uri, internship-uri, premii, fonduri de dezvoltare.
Lista provocărilor curente apare la https://www.agorize.com/en/challenges și poate fi consultată după tip (Startups challenges, Students challenges, Online hackathons) și domeniul de aplicații.
Câteva proiecte deschise sunt:
• Code Life Ventilator Challenge
• BASF Partner Up Challenge
• European Startup Prize for mobility
• Bayer Digital Campus Challenge 2020
• Global Acceleration Academy.
4. Accelerace – https://www.accelerace.io
Accelerace este o platformă ce oferă programe de incubare, accelerare pentru start-up-uri din domenii ca Soundtech, Cleantech, Internet of Things, Fintech, Foodtech, Edtech, Digital Health, Biotech, Medtech, Future of Work.
5. Informații pe site-ul Comisiei Europene• Finanțări si licitații – https://ec.europa.eu/info/funding-tenders
Este site-ul central de unde pornesc căutările pentru apeluri deschise și viitoare (dar și închise, pentru informare) de programe de finanțare și licitatii.
• Apeluri competitive și în cascadă https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/competitive-calls
Pentru o parte din aceste programe, depunerea de proiecte se face pe FundingBox sau F6S.
• Cordis – https://cordis.europa.eu/projects
Cordis este site-ul cu informații, date deschise despre proiectele finanțate de UE începând cu 1990. Ne documentăm, învățam din experiențe de succes.
• SME Strategy
În 10 martie Comisia Europeană a publicat “The SME strategy for a sustainable and digital Europe”.
6. UEFISCDI – https://uefiscdi.gov.ro
UEFISCDI are secțiunea “COVID -19 – Science & Innovation Advice” – https://uefiscdi.gov.ro/world-science-advice-covid-19, pentru documentare, informații despre programe de cercetare, noi finanțări.
7. Central European Initiative (CEI) – https://www.cei.int
CEI a deschis apelul de proiecte COVID-19, având ca termen 9 aprilie. Bugetul total de 600 mii EURO va fi distribuit proiectelor din domeniile sănătate, educație, suport pentru firme, în tranșe de maxim 40 mii EURO (https://www.cei.int/news/8809/covid-19-extraordinary-call-for-proposals-launched-600000-eur-for-projects-in-field-of-healthcare).
Propunerea de proiect este simplificată, concisă (template de 8 pagini) și trebuie trimisă spre adresa de e-mail CEI, cu CC către coordonatorul național (https://www.cei.int/național-co-ordinators).
Alte apeluri la https://www.cei.int/opportunities.
Prof. dr. ing. Carmen Holotescu la Facultatea “Ioan Slavici”, din Timișoara, este voluntară, membră a comunității de profesioniști INACO.
Ghidul surselor de finanțare pentru companii în timpul crizei COVID-19 este coordonat de Andreea Paul (fondatoare și președintă INACO), alături de Ramona Rădulescu (expertă accesare fonduri europene și guvernamentale), Daniela Teodorescu (expert în comunicare) și Ioana Enache (expertă civică).
INACO – Inițiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România. INACO sprijină prin analiză, investigație, cercetare și propunerea de soluții ridicarea nivelului de competitivitate economică al instituțiilor publice și al mediului de afaceri din România. Această organizație non-guvernamentală este responsabilă pentru lansarea Ghidului Meseriilor Viitorului (septembrie 2018 – prima ediție, septembrie 2019 – a doua ediție), Ghidul locurilor de muncă disponibile în criza COVID-19, Ghidul surselor deschise de educație online pentru elevi, precum și cele nouă ediții ale „Ghidului surselor de finanțare pentru companii”.
Criza COVID-19 a resetat activitatea INACO – INACO
mai 19, 2020 @ 8:28 am
[…] de finanţare care completează Ghidul INACO pentru companii în timpul crizei COVID – 19” (https://inaco.ro/%E2%80%8Bnoi-oportunitati-de-finantare-care-completeaza-ghidul-inaco-pentru-compani…), în ciuda agravării pandemiei de coronavirus, pe care INACO le-a dedicat tututor antreprenorilor […]