Autori: Andreea Paul și Bogdan Dumitrescu
Iată câteva idei despre lucrurile simple pe care le putem face pentru a stopa pierderile și hoția din cele mai diferite domenii pe care vă invit să o completați.
Sub idea că pentru a deveni competitivi trebuie să începem să ne uităm nu foarte departe, ci în jur la ceea ne deranjează – corupția / hoția / prostia.
Ne chinuim singuri cu deja obiceiuri de viață și de consum care țin de Orient sau de comunism când am putea căpăta încetul cu încetul reflexul de a face curățenie și de a aplica lucruri simple care să ne facă să trăim mai ușor.
Nicio problemă dacă lista respectivă va fi de fapt una de reclamații asupra aberațiilor din viața de zi cu zi: ea oferă și soluții la fiecare aberație!
I-aș spune listei deschise:
„Soluții simple pentru a nu ne mai complica”
– ce putem face azi pentru a trăi mai bine de mâine –
Care sunt ideile tale concrete pentru ca viața ta, a familiei, a comunității, a țării să fie mai bună?
Echipa INACO deschide lista cu câteva idei:
– Să putem face la semafor la dreapta, după cedarea trecerii celor de pe drumul cu prioritate. Vecinii noștri din țările fostei Iugoslavii aplică această idee. În SUA sistemul acesta a dus la fluidizarea cu aproape 20% a traficului. Bucureștiul ar fi primul câștigat, alături de toate aglomerările urbane sau turistice.
– Să putem obține datele personale financiare de la ANAF (care sunt necesare atât de des cetățenilor) direct, prin accesarea internetului. Fără să mai mergem la ANAF și să așteptăm câteva zile. Așa cum se întâmplă în Estonia.
– Să putem înregistra o firmă direct pe internet. Fără să ne mai deplasăm la zeci de ghișee. Așa cum se întâmplă în multe țări din lume, Anglia, de exemplu.
– Companiile de telefonie să furnizeze informații despre contul fiecărui cetățean actualizate pentru exact secunda în care se face solicitarea de informații. „Vechimea” de aproximativ 24 de ore a datelor furnizate nu poate fi justificată tehnic în niciun fel. Doar prin încercarea susținută de softuri speciale de a obține oneros câștiguri de la utilizatorii care nu sunt informați prompt despre situația exactă a contului lor și plătesc depășirile de minute alocate.
etc. etc. etc.
Cred că acestea sunt câteva dintre ideile bazale pentru a face România mai competitivă. Să începem cu începutul – cu eliminarea lucrurilor banale, din viața de zi cu zi, care ne deranjează, ne întârzie, ne fură banii. Care ne fac la un moment dat, când nu mai suportăm că nu se schimbă nimic în bine, să plecăm din România. Apoi ajungem și la cele mai complicate, cum ar fi să cumpărăm gazul la același preț ca și nemții, nu cu 40% mai scump.
Contribuiți aici cu proprunerile voastre: http://inaco.ro/100-de-oportunitati-pentru-romania-in-anul-2017/
Raport de activitate: 70 de proiecte. 35 de membri. Peste 250 de articole în mass-media în anul 2017 – INACO
ianuarie 16, 2018 @ 2:42 pm
[…] Lista soluțiilor banale pentru anul 2018 […]
RAPORTUL DESPRE PRIMUL AN DE ACTIVITATE – INACO
februarie 25, 2018 @ 2:27 pm
[…] Lista soluțiilor banale pentru anul 2018 […]